Nyheter

Herlige rufseviner fra Australia

Glem alt du forbinder med vanlig rødvin. Tom Shobbrook lager herlige og rufsete naturviner.

Tom Shobbrook er født og oppvokst i Barossa i Australia og har gått noen runder før han lager de vinene han lager i dag. Han er skolert ved ønologstudiene i Adelaide, og etter seks år som vinmaker i Europa returnerte han i 2007 til Barossa med nye ideer og med et mer oppdatert syn om å jobbe på naturens premisser. Vinmarkene på det jernholdige jordsmonnet blir drevet biodynamisk, og druer fra innkjøpte bønder kommer fra biodynamiske eller økologiske vinmarker.

Blant vinene som er å få på polet er Tommy Ruff 2015 og Noveau 2017.

Begge er rufsete, uklare, bærpregede og er viner som har en vanvittig friskhet som i hvert fall ikke hører hjemme i et varmt område som Barossa.

På tampen tar vi også med to nebbioloviner fra Piemonte som begge er å få tak i på de fleste polutsalg.

Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2012 er svært drikkevenlig nå , men kan fortsatt lagres.

Barbarescoen til Produttori har kommet i 2014-årgangen og er mer lukket.

Kjøp inn og legg den i kjelleren noen år. Et meget bra kjøp med tanke på prisen


7849701 Shobbrook Nouveau 2017 (Barossa Valley, Australia) kr 329,90 (terning seks og 90 poeng)
Nokså lys forsiktig uklar rødfarge. Lukter av moreller og rabarbra sammen med urter og noe floralt. Smaker av saftig og syrlig morellfrukt sammen med urter. Lite og ingenting tannin, men fabelaktig syrlighet i avslutningen.

7849501 Shobbrook Tommy Ruff 2015 (Barossa Valley, Australia) kr 329,90 (terning seks og 90 poeng)
Middels kraftig uklar rødlilla farge. Lukter av rips sammen med krekling og blomster. Saftig og fruktig i smaken der det går krekling og rips sammen med grapefrukt, urter. Lite tanniner, men heftig syrlighet i avslutningen.

3190601 Prod. del Barbaresco 2014 (Piemonte, Italia) kr 314,90 (terning seks og 91 poeng)
Middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av kirsebær sammen med lakris og lyse blomster. Middels fylde og smaker av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med lakris, tre og kalkaktige mineraler. En god del tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen.

768401 Cavallotto Barolo Bricco Boschis 2012 (Piemonte, Italia) kr 456 (terning seks og 91 poeng)
Nokså lys rødbrun farge og lukter av kirsebær sammen med lakris, tre og fiol. Bra fylde og smaker av syrlig kirsebærfrukt sammen tre og mineraler. En god dose tanniner og svært bra syre.

Ukens anbefaling

4599501 Izadi Reserva 2013 (Rioja, Spania) kr 169,90 (terning seks og 87 poeng)
Reserva fra Rioja som er laget av 100 prosent tempranillo som har vært på fat 16 måneder før flaskelagring. Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med krydder og vanilje fra eiken. Bra fylde og smaker av relativt søt og utviklet bærfrukt sammen med en god del eik. Noe tanniner og ok syre i avslutningen. Eiken er muligens i det heftigste laget, men dette er mye vin for pengene.

Mer fra Dagsavisen