Nyheter

Her går det i fermentering og lokal produksjon

Seks selskaper har flyttet inn i Mathallens gamle lokaler under navnet Fermenten.

Felles for alle er lokal produksjon og fermentering.

– Den største forskjellen på Fermenten og Mathallen, er at Fermenten er et konsept som flere selskaper er en del av, ikke ett stort selskap, forklarer Craig Norman, som driver Mr. Norman og Yeastside Brewing CO, til RA.

LES OGSÅ: Bittersøt Mathallen-slutt

Sammen med flere andre selskaper har han flyttet inn i Mathallens gamle lokaler i Ryfylkegata, som nå fungerer som et mat- og drikkekollektiv for selskaper som driver med produksjon av mat og drikke. I tillegg til produksjonsbiten har Fermenten også inne- og uteservering, så du kan lukte, lytte, se og smake mens du er på besøk.

– Det er litt det som er konseptet; du kan sitte midt mellom all produksjonen og «try and buy», sier Norman.

90 prosent av alt som blir produsert av selskapene, blir laget og lagret i lokalene i Ryfylkegata.

Voksende marked

Det nyeste tilskuddet til Fermenten er Jakob’s Brød, som driver heløkologisk produksjon.

– Det er kjekt med naboer som bryr seg om det samme som deg, og jeg er veldig opptatt av økologisk mat og matproduksjon. Det er et voksende marked, og flere og flere blir interessert i å lage og kjøpe økologisk, sier Jakob Philipsen, som driver Jakob’s Brød.

Norman er enig, og sier resten av Fermenten-gjengen også lener seg mot det økologiske. Selv om alle leietakerne nå er på plass i lokalet, er det fortsatt et par ting som gjenstår.

– Vi mangler benker, bord og griller, og i tillegg må vi bygge en bar. Dessuten må vi finne ut hva slags kafé vi ønsker at Fermenten-kafeen skal være, sier Norman.

LES OGSÅ: Mathallen konkurs etter ett år – men Ysteriet har aldri gjort det bedre

– Hva er målet et halvt år eller et år fram i tid?

– Om et halvt år håper jeg dette har blitt et hyggelig sted folk kommer for å sosialisere, sier Norman.

– Og etter hvert håper jeg internasjonale fermenteringsentusiaster løper ned dørene, legger han til.

Fakta:

Fermenten holder til i Mathallens gamle lokaler i Ryfylkegata. Mathallen gikk konkurs tidligere i år.
Selskapene som holder hus i Fermenten er Stavanger Ysteri, Mr. Norman, Yeastside Brewing Co, Jakob's Brød, Lervig Kaffe og Eimealt.
Alle selskapene driver produksjon i lokalene i Ryfylkegata. I tillegg til å være produksjonslokaler er det også kafé i bygget.
Den offisielle åpningsfesten blir under Den spiselige byfest i midten av juli.
Alle selskapene som holder til i Fermenten holder på med fermentering, en konserveringsmetode som brukes både til produksjon av øl, vin, brød og ost.

Mer fra Dagsavisen