Alt står klart til å ta imot gjester til julelunsjen hos Frelsesarmeen i Kongsgata. Gro Westby er leder for Frelsesarmeens velferdssenter, og ønsker alle velkomne til gudstjenesten i kirken klokken 15.00. FOTO: TONE HELENE OSKARSEN

Her er det åpen julefest for alle

Frelsesarmeen inviterer vanskeligstilte på julelunsj, og hos Varmestuens Venner og på klubbhuset på Hundvåg blir det julefeiring for alle som trenger noen å være sammen med.

Det er mange som ønsker å bidra til at alle får en fin julaften i år. Hos Frelsesarmeen i Kongsgata er det julelunsj for rusmisbrukere og vanskeligstilte fra klokken 10.00 i dag.

– Det blir koldtbord fram til klokken 13.00, og litt senere på dagen blir det gudstjeneste i kirken vår, som er åpen for alle, sier leder av Frelsesarmeens velferdssenter, Gro Westby. 

En tøff tid

Hun er klar over at julen er tøff for mange.

– Å sitte alene fra morgen til kveld kan være vanskelig. Heldigvis er det mange i Stavanger som gjør noe godt for andre, sier Westby.

På Clarion Hotell Stavanger blir det julaftenfest i regi av Kirkens Bymisjon fra klokken 18.00. Det blir servert pinnekjøtt og riskrem, og er åpent for alle. Varmestuens Venner inviterer også til julemiddag i dag, hovedsakelig for vanskeligstilte, men alle som ønsker er velkomne. 

– Varmestuen er åpen fra klokken 09.00 til seint på kveld. Men det er ikke bare i dag – vi er her hver eneste dag i romjulen for dem som trenger oss. Julaften er jo bare en liten del av julen, sier daglig leder Geir Høyland. 

Åpne dører på Hundvåg

På Hundvåg blir det også julefeiring i dag. Pål Erik Johannessen er styreleder i Hundvåg fotball, og er en av initiativtakerne bak åpen julefeiring i klubbhuset på øya. 

– Bakgrunnen er at jeg lå på sofaen og så mine egne unger glede seg til jul, og det fikk meg til å tenke på alle dem som ikke har noe å glede seg til, sier Johannessen, og legger til at det blir tett program på klubbhuset i dag, men at alle er velkomne.

– Dørene åpner klokken 16.00, med brus, kaker og barne-TV på storskjerm. Videre skal julen synges inn, før pinnekjøttet kommer på bordet, sier Johannessen, og forteller at nissen også kommer til å komme på besøk. 

Han er overveldet over oppslutningen rundt julefeiringen på klubbhuset, og håper det kan bli en årlig tradisjon. 

– Klubbhuset er åpent for alle i dag, og det er bare å komme, sier Johannessen. 

Julaften i byen

Beverly holder også dørene åpne på julaften, og inviterer på spekemat og sang rundt juletreet.

– Vi kjører spekemat og kos fra klokken 20.00, og så blir det selvfølgelig den tradisjonelle gåingen rundt juletreet, sier Beverly-sjef Øivind Ekeland.

Han sier det pleier å være fullt hus på Beverly på julaften, og at det er en tradisjon som har eksistert på Beverly så lenge han kan huske. 

– Det pleier å være masse folk her på julaften. En del av dem som kommer har kanskje ikke så mange andre å være med, mens senere på kvelden kommer de som føler seg ferdig med juleselskapet, sier Ekeland. 

Han sier nissen dessverre ikke har tid til å komme, men legger til at det kan hende de slår til med et lite bilbaneløp.

– Det er alltid god stemning!