Statsminister Erna Solberg og Tina Bru banket tidlig i september på dører i Sandnes for å kapre velgere. Denne uken ble det kjent at Bru nok en gang får vervet som partiets fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen. Foto: Torstein Bøe/NTB scanpix

Her er de lokale politikernes nye roller

Flere rogalendinger får toppverv i Stortingets komiteer. Tina Bru (H) og Geir Pollestad (Sp) er blant dem som får fornyet tillit.

– Jeg synes det er fryktelig stas at jeg får fortsette med feltet olje og miljø. Det hadde jeg høyt på ønskelisten, sier Høyres Tina Bru til RA.

Torsdag ble det klart at hun får fornyet tillit fra partiet sitt: Hun får fortsette i fire nye år som Høyres fraksjonsleder i Stortingets energi- og miljøkomité.

Med seg fra Rogalandsbenken får hun Hege Haukeland Liadal (Ap), som i forrige periode satt i familie- og kulturkomiteen.

Også Terje Halleland (Frp) er valgt inn inn som sitt partis fraksjonsleder i samme komité, vedtok Frps stortingsgruppe fredag.

– Det var i utgangspunktet den posisjonen jeg ønsket å få. Fornybar energi har stor betydning for Rogaland. Alle utbygginger får konsekvenser for miljøet. Samtidig må vi prøve å overbevise om at olje- og gassektoren er en sektor vi skal ha det godt med i flere tiår framover, sier en fornøyd Halleland.

Samlet seg

Denne uken har partiene lagt sine komitékabaler. Rogaland kommer til å være representert i 6 av 12 stortingskomiteer.

Sps stortingsgruppe var de første som konstituerte seg. Mandag gjenvalgte de Geir Pollestad som fraksjonsleder for næringskomiteen.

– Næringskomiteen har ansvaret for tunge næringer som er viktig for Norge, som for eksempel industri, landbruk, fisk og reiseliv. For Senterpartiet er økt verdiskaping i Norge svært viktig. Vi trenger en aktiv landbrukspolitikk. Som leder i næringskomiteen vil jeg ha en betydelig mulighet til både å sette dagsorden i næringspolitikken og sikre gjennomslag for Senterpartiets politikk, sier Pollestad i en pressemelding.

Tirsdag vedtok stortingsgruppen til Ap at Hadia Tajik velges som partiets fraksjonsleder for arbeids- og sosialkomiteen. Her får hun med seg Solfrid Lerbrekk (SV) og Atle Simonsen (Frp) fra Rogaland.

– Nå gleder jeg meg til å begynne med jobben i en veldig viktig komité, spesielt for Rogaland. Det viktigste blir å skape flere lønnsomme jobber i privat sektor fremover slik at flere kommer i jobb, skriver Simonsen i en tekstmelding til RA.

Stolt og ydmyk

I Frp ble det vedtatt at Atle Simonsen får plass i arbeids- og sosialkomiteen.

Roy Steffensen (Frp) ble valgt som  leder i utdannings- og forskningskomiteen. 

– Jeg er både stolt og ydmyk over å få tilliten til å lede utdannings- og forskningskomiteen. Det er en stor tillitserklæring partiet har gitt meg, som jeg gleder meg til å ta fatt på. Skal vi lykkes med å møte morgendagens utfordringer, må vi lykkes i både barnehage, skole og høyere utdanning. Frp har en god politikk på området, som fortjener en større plass i ordskiftet, sier Steffensen i en pressemelding.

Blir leder

Også flere lederverv gikk til rogalendinger på fredag. Geir Pollestad (Sp) fortsetter som leder for næringskomiteen.

Olaug Bollestad kunne bekrefte til RA at hun blir leder for helse- og sosialkomiteen.

I samme komité blir hun dessuten KrFs fraksjonsleder.

Komiteene

Slik blir rollefordelingene til stortingsrepresentantene fra Rogaland:

Arbeids- og sosialkomiteen: Hadia Tajik (fraksjonsleder for Ap), Solfrid Lerbrekk (SV), Atle Simonsen (Frp) og Margret Hagerup (H).

Energi- og miljøkomiteen: Tina Bru (fraksjonsleder for Høyre), Terje Halleland (fraksjonsleder for Frp) og Hege Haukeland Liadal (Ap).

Helse- og omsorgskomiteen: Olaug Bollestad (KrF, komitéleder) og Sveinung Stensland (fraksjonsleder for Høyre).

Næringskomiteen: Geir Pollestad (fraksjonsleder for Sp og komitéleder).

Transport- og kommunikasjonskomiteen: Øystein Langholm Hansen (Ap).

Utdannings- og forskningskomiteen: Torstein Tvedt Solberg (Ap), Roy Steffensen (Frp, komitéleder) og Aleksander Stokkebø (H).