Stavanger

Her er de lokale finalistene i norsk mat-konkurranse

Det Norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge. Her er Rogalands håp.

I ulike kategorier konkurrerer folk fra hele Norge om å bli kåret til Norges beste produkt av Det Norske Måltid. I år har Rogaland finalister i fem kategorier. Vinnerne kåres i Stavanger 10. januar.

Røykelaks i toppen

En av finalistene fra Rogaland er familiebedriften Mikals Laks, representert av Mikal O. Viga, Maren Fossaa Viga og Astrid Fossaa Viga. I finalen for «Årets sjømat foredlet», har de produktet «Absolutt tradisjon,» som er en einerrøykt laks.

Produktet er gullvinner i NM i røykelaks 2019, og er basert på gamle tradisjonsrike oppskrifter tilbake til 1870 tallet. Laksen er tørrsalta og røykt med einer og bøkespon.

Astrid Fossaa Viga sier de er stolte av å komme til finalen i Det Norske Måltid.

– Vi får jo anerkjennelse, oppmerksomhet og blir synlige. Også får vi teste ut produktet vårt i matmiljøet, sier Viga til RA.

Dette er tredje gang de er i finalen, og de håper på seier i år.

Kortreist sjøkreps

Rogalands håp for «Årets sjømat» står på Domstein Sjømat avd. Stavanger, med kandidatene Ketil Hatleskog og Kjell Ove Bang. Produktet er «Fersk, kokt sjøkreps fra Høgsfjorden.»

–Jeg føler vi har en god sjanse til å vinne i år. Vi har et sterkt produkt. Vi har satset veldig på lokale varer, med sjøkreps fra Høgsfjorden.

Domstein Sjømat kan smykke seg med tre seiere fra Det Norske Måltid, fra tidligere år.

Gresskar, svinenakke og pølse

I kategorien «Årets kjøtt foredlet» finner vi Slakter A. Idsøe med «Jæren Smak Midsummer pølse.»

De to siste kategoriene med lokale kandidater i, er «Årets kjøtt» og «Årets grønne.»

I sistnevnte kategori finner vi Brimse Gard, med kandidat Frode Ljosdal. Produktet er «Crown Prince gresskar.»

Anne og Harald Strand fra Strand gård kjemper om å vinne «Årets kjøtt,» med svinenakke av mangalisten.

–  Kjøttet fra mangalitsa-grisene er kjent for den unike marmoreringen av umetta og sunt fett, og nakken er en av de aller beste og mest smakfulle delene på grisen. Grisene på Strand Gård lever et fritt, godt og naturlig liv ute på store skogsområder hele året. Her vokser de seg store og feite, og slaktes ikke før de er minst 18 måneder. Fettet får da tid nok til å marmoreres inn i kjøttet. Dette gjenspeiler seg i smaken og gjør mangalitsa-kjøttet fantastisk saftig og smakfullt, sier Anne og Harald Strand til RA.

De er veldig stolte av å ha kommet så langt i en konkurranse der noen av landets aller beste fagfolk har vært med som dommere.

– Finaleplassen er fin kjempefin bekreftelse på at alt arbeidet vi legger ned for at dyra skal ha det godt og arbeidet med å utvikle unike smaksopplevelser er riktig. Det er en flott inspirasjon for det videre arbeidet vårt. Det å komme til finalen i en konkurranse med så mange kvalitetsprodukter er en seier i seg selv, sier finalistene fra Stand gård.

Fakta: Det Norske Måltid

  • Det Norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge.
  • Siden oppstart har konkurransen utviklet seg til å bli "landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling", ifølge deres egen beskrivelse.
  • Det Norske Måltid jobber for å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon.
  • Vinnerne av hver kategori vil bli kjent under finalen i Stavanger, 10. januar.
  • Fra Rogaland har vi finalister i kategoriene: Årets grønne, årets sjømat, årets sjømat foredlet, årets kjøtt og årets kjøtt foredlet.

Mer fra Dagsavisen