Marta Maria Caliman (9) var på oljemuseet for å bygge oljeplattform av spagetti. Hun synes det er litt rart å bruke, men samtidig veldig gøy, og litt vanskelig. Foto: Tone Helene Oskarsen

Her bygges det rekordhøy pastaplattform

På Oljemuseet skal det bygges en rekordhøy oljeplattform – av spaghetti. Marta Maria Caliman (9) synes det er litt rart, men veldig gøy.

Følg RA på Facebook og Twitter!

I løpet av høstferieuken skal Oljemuseet, med hjelp fra de besøkende, bygge en flere meter høy oljeplattform av spaghetti. En av dem som hadde tatt turen innom museet mandag ettermiddag var Marta Maria Caliman (9). Utstyrt med limpistol og en håndfull spagetti bidro hun til en mulig verdensrekord i pastakonstruksjon.

– Det er veldig morsomt, men litt vanskelig å lime de sammen med limpistolen, sier Caliman.

Hun har aldri brukt spagetti på denne måten før, og hun tror ikke spagettibygging er noe hun kommer til å fortsette med.

– Det er litt rart å bruke det til å bygge med, sier hun til RA.

Rekord

Grunnen til at Oljemuseet har valgt å bygge med spagetti er rett og slett fordi det er artig. Målet er å bygge helt opp til det fem meter høye taket, og ambisjonen er å havne i Guinness rekordbok.

– Vi prøver faktisk å sette en verdensrekord i pastakonstruksjon, sier spaghettibygger og pedagog ved museet, Jørn Bjerga, og legger til at både spaghetti og lasagneplater skal brukes til konstruksjonen.

I Geoparken utenfor museet sitter mamma Solfrid Bjerga med døtrene Kira og Mali (12). De brukte det fine høstværet til å shoppe og fange Pokémon.

– Det er mange pokéstopps her, og det er her vi finner de sjeldne, sier Mali.

Familien skal ha rogalandsferie, og kommer til å tilbringe ferien både innen- og utendørs i Stavanger og Sandnes.

– Det som er fint med Pokémon er at du må bevege deg, og det passer jo fint i dette nydelige været, sier Solfrid, som innrømmer at hun også har blitt bitt av pokémonbasillen.

Vil inspirere

I løpet av høstferien er det flere arrangementer rundt omkring i regionen, og på Madla bibliotek var det mandag duket for robotforedrag. Flere titalls barn hadde møtt opp på biblioteket for å høre om hva en robot er og hvordan de virker.

– Målet mitt er å inspirere unge mennesker til å bli interessert i ingeniørkunst gjennom fantasi og nysgjerrighet, sier foredragsholderen Francis Kamau, som senere i uken skal fortelle om roboter både på Sølvberget og i Sandnes.

Pizza- og husrobot

Tvillingene Lukas og Bendik (6,5) synes roboter er veldig kule, og etter foredraget satt de seg ned for å tegne hver sine favoritter.

– Jeg har laget en pizzarobot, sier Lukas, og holder opp en tegning av en grønn figur.

– Og jeg har laget en skorobot. Den kan lage så mange sko du bare vil. Også har jeg tegnet en husrobot. Den er ganske smart, for den passer på huset ditt når du ikke er hjemme, legger Bendik til.

Dette skjer i høstferien:

  • Sørmarka Arena: Her er det åpent for klatring hver dag i høstferien. Onsdag er det skøytelek, og tirsdag og torsdag er det mulig å prøve seg på curling.
  • Sølvberget: Hver dag i høstferien arrangeres det ulike ekspertmøter for barn. Her kan barna lære om penger, hoggormer, roboter, Minecraft eller bli med på FIFA-turnering. Arrangementene finner sted på møteplassen på Sølvberget og på Madla bibliotek. Det hele avsluttes med konsert og bokopplesning med Ove Rocketroll på Sølvberget på søndag.
  • Museum Stavanger (MUST): Alle MUST-museene har gratis inngang for barn hele høstferien. I løpet av uka kan du oppleve blant annet båtbyggingsverksted, tegnesone, fugleverksted og historier om Stavanger i gamle dager. Det blir også et live tegne-event, og foredrag med forfatter og journalist Mímir Kristjánsson.
  • Arkeologisk museum: Her kan barna kle seg ut som vikinger. Både kostymer og lekevåpen ligger klare til bruk. På fredag er det besteforeldredag, og da får alle barn i følge med besteforeldre gratis inngang.
  • Bogafjellhallen og Hanahallen: Holdert åpent hver dag fra klokken 10.00 i høstferien. Her tilbys det ballspill, Playstation, brettspill, klatring, kreative aktiviteter og åpen kafé.
  • Ganddal fritidssenter: Holder åpent fra tirsdag til torsdag. Det blir ulike aktiviteter hver dag, som spill, konkurranser og gratis mat. Fredag 14. oktober arrangeres det gratis diskotek for elever ved 8. til 10. trinn.
  • Vitenfabrikken: Holder åpent hele uken, og her kan du blant annet lage refleks, regnmålere og egne Pokémonballer i verkstedet. I tillegg er det internasjonal filmkveld, og Bånn Gass-show og Tesla-coil demonstrasjoner. Makerspace er åpen for ungdommer mellom 13 og 20 år, og her er det gratis inngang.
  • Kongeparken: Er åpen i høstferien, og der er det aktiviteter som er laget spesielt for høstferien. Det er blant annet høstverksted, historiefortelling i Eldstova og Det Forheksede Spøkelseshus er også åpent.