Stavanger

Hemmelige forhandlinger om Blidensol-salg

Styret i Blidensol sykehjem vil i hemmelighet selge sykehjemmet og overføre driftsavtalen. Stavanger kommune, som betaler driften, er ikke informert.

Styret i det private sykehjemmet Blidensol har i lengre tid vært i konflikt med Stavanger kommune. Nå ønsker de å kvitte seg med sykehjemmet i all hemmelighet.

Det private helseforetaket Unicare er blant dem som er interesserte i en dialog om salg av sykehjemmet og overtakelse, men reagerer på at Blidensol vil at prosessen skal skje uten innsyn fra ansatte, tillitsvalgte, ledelse og Stavanger kommune.

– Hemmelig og lukket

– Eierne (av Blidensol) informerer oss om at de er i ferd med å gjennomføre dette som en hemmelig og lukket prosess og at det er viktig at verken de ansatte, daglig leder eller andre får vite noe om det, skriver styreleder Tom Tidemann i Unicare i en epost til levekårssjef Eli Karin Fosse i Stavanger kommune.

Helseforetaket Unicare driver seks sykehjem for Oslo kommune og har et eget kompetansesenter på demens på Manglerudhjemmet, også i hovedstaden. Tidemann peker på at Blidensol er finansiert med offentlige penger fra Husbanken, og driften er finansiert med penger fra Stavanger kommune. Unicare konkluderer med at et salg må være en åpen prosess der både ansatte, tillitsvalgte, ledelse og Stavanger kommune er informert, og der det legges opp til en konkurranse på like vilkår.

– Kjent med forhandlinger

Levekårssjef Eli Karin Fosse bekrefter i en epost til Unicare at kommunen var ukjent med salgsplanene før henvendelsen fra helseforetaket. 
Nå er Blidensols salgsplaner også blitt bekreftet til levekårsadministrasjonen.

– Vi er kjent med at Blidensol er i forhandlinger om å selge sykehjemmet, sier Per Haarr, direktør for oppvekst og levekår i Stavanger kommune.

– Styret i Blidensol har informert dere om dette?

– Nei.

– Burde de ikke ha gjort det?

– Vel, styret må selv vurdere hvilken informasjon de kommer med overfor Stavanger kommune.

– Kan styret i Blidensol uten videre selge sykehjemmet og la andre overta driftsavtalen?

– Vi gjør en vurdering av dette nå, men så langt har vi kommet til at sykehjemmet ikke uten videre kan gjøre det. Hvis andre skal overta driftsavtalen, må det slik vi ser det skje gjennom en åpen konkurranse, der også andre tilbydere får mulighet til å delta, sier Haarr, som ventelig vil informere politikerne snarlig om den nye utviklingen i saken.

«Ingen kommentarer» 

Styreleder Dagny H.H. Pedersen Welle på Blidensol er svært ordknapp da RA tar kontakt om saken.

– Hvorfor vil styret i Blidensol selge sykehjemmet, sammen med driftsavtalen?

– Vil vi det? Hvor har du det fra?

– Andre kilder. Stemmer det?

– Jeg snakker ikke med avisen om dette. Jeg har ingen kommentarer.

– Hvorfor ikke?

– Ingen kommentarer, sier Pedersen Welle, som tar kort farvel og bryter telefonsamtalen.

Håper på løsning

Leder i kommunalstyret for levekår, Kåre Reiten (H), håper på en løsning på Blidensol. Han er ikke formelt informert om Blidensols planer om å selge.

– Men jeg har hørt rykter om det. Det kan godt være at et salg er en god løsning. Situasjonen er vanskelig både for Stavanger kommune og styret i Blidensol. Prosessen har nok vært slitsom for begge parter. Det må skje forandringer på sykehjemmet, for eksempel ved å få inn nye personer i styre og ledelse, sier Reiten til RA.

Stavanger kommune har sagt opp driftsavtalen med Blidensol. Den opphører i august.

– Hvis Blidensol gjør en del forandringer, kan det være at driften kan fortsette, sier Reiten. Han håper sterkt på en løsning i sommer.

– Det viktige for meg er å ivareta pasientene og de ansatte på sykehjemmet. Jeg kjenner ikke detaljene i regelverket om overtakelse, og om driftsavtalen ved et salg må ut på anbud. Mitt utgangspunkt er at vi innenfor regelverket må være så fleksible vi kan.

– Hvis saken ikke løses innen august, kan kommunen måtte skaffe sykehjemsplasser til en rekke pasienter på andre sykehjem?

– Ja, men dette kan ikke skje over natten, og pasientene må eventuelt få midlertidig plass på andre sykehjem. En annen løsning er at Stavanger kommune selv overtar driften. Blidensol er kjent for å gjøre et kjempegodt arbeid for demente pasienter. Det vil være trist om vi ikke får til en løsning, så pasientene kan fortsette å bo på stedet, så det gode arbeidet kan fortsette, sier Reiten.

Blidensol-eierne har engasjert Garmann Michell & CP Advokatfirma i konflikten med Stavanger kommune.
Advokat Eirik Vinje opptrer på vegne av Blidensols eiere, Pleiehjemsforeningen i Rogaland, og viser til heving av driftsavtalen.

Advokaten framsetter en rekke spørsmål, og «kan ikke se at det er grunnlag for å vurdere hevningsvarselet før Stavanger kommune har besvart våre spørsmål og framlagt dokumentasjon».

Levekårdirektøren vil ikke kommentere kritikken.

– Vi er i ferd med å utarbeide et svar på brevet fra advokat Vinje. Når det foreligger, vil vi kunne svare på dette spørsmålet, sier Haarr til RA.

Mer fra Dagsavisen