Denne bilen ser helt ekte ut, men er faktisk laget av papp. Fra venstre: Daglig leder Lavrans Gjønnes, sushisjef Manep Lapremma og kjøkkensjef Eirikur Thor Sigurdsson.

Heller 12 små retter enn én stor

Hall Toll arrangerer sitt fjerde Street food market denne helga. Fra neste uke av skal de rendyrke smårettkonseptet – nå skal hovedretten skal ut.

Av: Ingunn Walderhaug

Gatemat, eller street food, har i løpet av de siste årene blitt et trendy og populært matfenomen i Norge. I ordets rette forstand har det selvsagt eksistert her lengre enn som så. Konseptet street food handler enkelt og greit om mat som blir tilberedt og servert fra en bod eller ei vogn på gata. Men det er ikke danske pølseboder som er hovedininnflytelsen når Hall Toll inviterer til Street food market fra torsdag til lørdag– selv om pølsa er med. 

LES OGSÅ: Dette kan du gjøre i Stavanger og Sandnes i høstferien.

En form for gourmet-street food

Daglig leder Lavrans Gjønnes viser frem matvogna de har satt opp foran kjøkkenet for anledningen. De målte og regnet på om de kunne få plass til en ekte truck. Det viste seg å bli vanskelig. Løsningen ble en pappfront. Helt gate er det ikke.

– Det er jo på en måte gourmet-street food. Men det skal ikke være så glatt. Vi prøver å skape en illusjon. Så er prisen viktig også serverer vi det slik som vi synes er enklest. God mat må ikke komme på porselen, sier Gjønnes.

LES OGSÅ: Matbloggernes smakfulle reisetips.

Starten på et nytt konsept

Det er fjerde gang at det arrangeres Street food market på Hall Toll. Sist runde, under Gladmatfestivalen, solgte de over 7.000 småretter. Gjønnes er sikker på at konseptet fenger og at folk er sulte på andre former for matopplevelser. Etter at minifestivalen er ferdig for denne gang, skal de rendyrke smårett-konseptet på restauranten.

– Vi er ferdig med den standard tre-rettersen. Folk har blitt mye mer åpne for det, forteller han.

– Det beste vi vet er å la alle på kjøkkenet skinne – fra rå fisk til grilla kjøtt. Du må ikke bruke alt på én stor rett til 400 kroner. Om du kaller det street food, sushi, pinchos – det skal være mindre retter og essensen av smaken i fokus.

LES OGSÅ: De beste matopplevelsene i Bangkok finner du på gata.

Pølser med ostepop

Og smake, det skal det. Skal det være sterkt, blir det sterkt, lover Gjønnes. Alle kan ikke like alt, men på Street food markedet blir det 12 småretter å velge mellom.

Selv er Gjønnes svært spent på en flunkende ny rett kjøkkensjef Eirikur Thor Sigurdsson har funnet opp. De har kalt det cheese doodle corn dog, pølser med ostepop og cheddar inni, servert på pinne med grønn ketsjup.

– Mat på pinne vinner alltid, smiler kjøkkensjef Sigurdsson og forteller at de har laget 716 slike pølser til nå og at de faktisk smaker skikkelig godt.

LES OGSÅ: Fornøyde gjester på Street food på Hall Toll.

Bort med fjaset

Tydelig amerikansk inspirasjon der altså. Ellers blir det mye asiatisk influert mat, litt fra Italia og litt fra Hawaii. Men det er ikke fastfood.

– Ingenting går kjapt. Maten er «fast» for gjesten, men ikke for oss, sier Gjønnes.

For selv om dette er en matfestival og smaken står i sentrum, handler det ikke om å mette befolkningen. Han vil at gjestene skal ha det gøy.

– Vi vil ha bort alt fjaset, det som ikke er viktig. Det skal være litt lyd, folk skal snakke og hygge seg. Det hele burde bli litt mer løssluppent.

LES OGSÅ: Her er noen av verdens beste matmarkeder.