Hareide om Myhres stempel: – Du når ikke veldig langt om du er en kynisk jævel

Tidligere landslagsmålvakt Thomas Myhre sier i en ny bok at han hater Åge Hareide. For trenerveteranen er ikke forakten gjensidig.

Av NTB, Bernt Harald Brennevann

Det er i boken «Åge Hareide – et fotballiv», skrevet av Arild Stavrum, at Myhre går til angrep på gamlesjefen. Han mener Hareide aldri glemte tabbemålene han slapp inn da Norge gikk fra å lede 2-0 til å spille 2-2 mot Tyrkia i 2007.

Resultatet ble til slutt avgjørende for at EM-drømmen brast for Hareide og det norske fotballandslaget.

Myhre hevder at Hareide frøs ham ut da de ble gjenforent i Viking. Han trekker spesielt fram en episode under en treningsleir i spanske Marbella i 2010. Da ble målvakten dopet ned og svindlet.

– Det ble muligheten til å bli kvitt meg. Åge brukte alle midlene han hadde. Det var ekstremt kynisk, sier Myhre i boken og legger til at han forakter sin tidligere trener:

– For å oppnå det han ønsker, bruker han ethvert hjelpemiddel, og måten han var på den gangen, har gjort at jeg har lagt ham for hat. Åge Hareide en kynisk jævel.

Hareide selv sier dette om at Myhre har lagt ham for hat og velger å fortelle om det:

– Jeg hater ikke ham, og jeg hater ikke noen jeg har trent. Jeg håper at jeg har et bra forhold til de aller fleste. Det er alltid to sider av en sak, og så han må få lov til å ha en annen mening, sier Hareide i forbindelse med boklanseringen.

Ærlighet

Han mener ikke det er nødvendig å være kynisk for å lykkes som fotballtrener.

– Den beskrivelsen kommer kanskje ut fra én episode, men totalt sett tror jeg ikke du når så veldig langt hvis du er en kynisk jævel. Da blir du fort avslørt underveis, og jeg har holdt på med dette siden 1986. Du skal nok være mer enn som så for å få til et lag. Du vil fort få folk imot deg hvis det blir avdekket at du er det, sier Hareide til NTB.

– Du kan også kalle det ærlighet. Konsekvens er et mer passende ord. Jeg har alltid vært sånn at jeg gir frihet under ansvar. Vi gjør ting sammen for å vinne fotballkamper. Bryter du ut av det mønsteret, har det sine konsekvenser. Både på landslag og klubblag.

Hareide mener det er naturlig at feiden med Myhre fra Viking-tiden er et tema i boken om ham.

– Det er nesten uunngåelig å ikke komme innom den. Det jeg kan si om det, er at jeg selv plukket Thomas Myhre. Han var er en god keeper, men så skjer det som ofte skjer med keepere: det blir gjort feil. For hans del to store feil i en kamp som ble veldig sentrale både for hans og min karriere.

Ingen føringer

Myhre sier videre i boken at Egil Østenstad, som i 2010 var sportssjef i Viking, var under press fra Hareide til å få ham til å skrive under en sluttavtale. Østenstad skal også ha truet ham med at han ville bli omtalt som narkotikamisbruker hvis han ikke signerte, hevder Myhre.

– Det han sier om møtet med Egil Østenstad, får stå for hans regning. Jeg kjenner meg ikke igjen i det, sier Hareide.

65-åringen ga Stavrum fritt spillerom i bokskrivingen.

– Det var ingen føring fra min side. Han valgte sine intervjuobjekter selv, og jeg forstår godt at han ikke bare kunne skrive rosenrødt og tegne et helgentegn av meg. Det er viktig å få fram begge sider. Visse episoder blir mer interessant for pressen enn andre, og det er jeg fullstendig klar over, sier Hareide.

– I en periode fra 1986 til 2018 skjer det veldig mye med en person. På godt og vondt.

Hareide har nytt stor trenersuksess. Han har vunnet seriemesterskap i Norge, Sverige og Danmark. De siste årene har han også tatt seg to ganger til Champions League (Malmö) og tatt Danmark til åttedelsfinale i VM.

(©NTB)