De 500 HPV-vaksinene Anita Rognmo Grostøl hadde tilgjengelig på smittevernkontoret da vaksinen ble gratis fra 1. november ble satt på en drøy uke. Nå er 3000 nye vaksiner på plass. Foto: Tone Helene Oskarsen

Har satt 500 vaksiner på én uke

På grunn av stor pågang er det tomt for HPV-vaksiner i Stavanger. Folkehelseinstituttet opplever stor etterspørsel fra hele landet, og har nå bestilt 70.000 nye vaksiner.

I løpet av en uke har 500 kvinner vært innom smittevernkontoret i Stavanger for å vaksinere seg mot HPV-viruset. Pågangen har vært så stor at det nå er tomt for vaksiner. 

– Vi var usikre på hvor stor pågangen kom til å bli, og derfor bestilte vi bare 500 stykker. Nå har vi derimot bestilt 3000 for å sikre oss videre, sier rådgiver Anita Rognmo Grostøl ved smittevernkontoret, som forteller at det har vært dager hvor de har vaksinert nærmere 150 jenter på én dag.

Tilbudet om gratis HPV-vaksine hadde oppstart 1. november, og er et tilbud til alle kvinner født i 1991 eller senere, som et forebyggende tiltak mot kreft. Til sammen er det 5382 kvinner mellom 19 og 24 år i Stavanger, ifølge tall fra SSB. Dette vil si at cirka ti prosent av alle kvinner i målgruppen allerede etter en uke er vaksinert. 

Godt forberedt

– Vi vet det kommer et rush igjen i desember når jentene kommer tilbake for dose nummer to, så derfor har vi fått frigitt ressurser fra kommunen, slik at vi er bedre bemannet, sier Rognmo Grostøl til RA. 

Hun sier det på forhånd var vanskelig å anslå hvor populært tilbudet kom til å bli.

– Vi ble nok litt tatt på sengen – på en positiv måte. Vi kan ikke klage så lenge så mange jenter velger å komme, sier Rognmo Grostøl.

Selv om rådgiveren synes det er flott at så mange har tatt turen for å bli vaksinert, understreker hun likevel viktigheten av å ta både HPV-vaksinen og celleprøve, for å være mest mulig sikker. 

Stavanger kommune skriver på sine nettsider at de har fått en oppgitt leveringstid på maks tre uker på nye vaksiner fra Folkehelseinstituttet. Dette skyldes blant annet at forsendelse av vaksiner er mer omstendelig i vinterhalvåret, siden vaksiner ikke må fryse. Vaksiner skal distribueres og oppbevares ved mellom 2 og 8 grader. 

70.000 nye vaksiner

FHI opplyser om at det er 180.000 kvinner i målgruppen på landsbasis, mens det til nå er blitt sendt ut i overkant av 65.000 vaksiner til landets kommuner. FHI har foreløpig ikke oversikt over hvor mange av disse som er satt, men opplyser om at 70.000 nye vaksiner nå er bestilt. 

– Nå må en kanskje vente litt lenger før en får satt den første av de tre dosene, men alle som er i målgruppen skal få tilbud om vaksinen, sier Wolden. 

En tredjedel

Hun har ikke hørt om andre kommuner i landet som har gått tom for vaksiner så tidlig, men er positivt overrasket over at så mange jenter i Stavanger har valgt å vaksinere seg.

– Vi hadde selvfølgelig håpet på stor pågang, og jeg synes vi skal være fornøyde med at en tredjedel av vaksinene for første dose er sendt ut etter bare en uke, sier Wolden, sier Wolden. 

– 500 vaksinasjoner på en uke i Stavanger vil jeg si er kjempebra, sier Wolden.