Nyheter

Har ryddet fem tonn plast til nå

I 2017 sa Richard Kraft opp jobben for å samle plast i Asia. Nå kan han snart leve av søppel.

Bilde 1 av 5

– Jeg har jo fått en del oppmerksomhet her nede, fra folk, politi og myndigheter. «Hvem er han der nordmannen som styrer med denne plasten?», forteller Richard Kraft til RA på telefon fra den thailandske øya Ko Phayam.

– Men jeg er ikke hovedattraksjonen på øya. Akkurat nå er det den nye minibanken – den første på øya, legger han til og humrer.

Høsten 2017 skrev RA om 35-åringen fra Stavanger som gjorde det folk tenker de burde gjøre, men som de aldri gjør – å redde verden, eller i hvert fall gjøre den litt bedre. Etter å ha sett en kreps med plastskjell som backpacker noen år tidligere, solgte Kraft og kjæresten «alt de eide» og dro.

– Vi spiser jo snart plasten selv. Noen må gjøre noe, sa han til RA på en nattbuss i Thailand november 2017.

LES OGSÅ: Ban Ki-moon gjestet Stavanger: – Vi har ikke en planet b, og heller ikke en plan b

Har samlet fem tonn plast

Så hvordan har det gått?

– Hittil i år har vi registrert to tonn plast. Siden vi kom ned hit har vi nok samlet godt over fem tonn plast, forteller Kraft.

Så ofte han og kjæresten Krisztina Hohner fra Ungarn kan, arrangerer de oppsamlinger på Ko Phayam i Indiahavet, et paradis – men som på grunn av havstrømmene også fungerer som en søppelplass. De har også vært andre steder i Thailand og Asia.

– Forskjellen fra Norge og Sørøst-Asia er latskap kontra vitenskap. Her ser jeg støtt og stadig folk som kaster sneipen på bakken når askebegeret eller søppelet er to meter ifra. De vet ikke bedre.

LES OGSÅ: Stavanger-surfer: – Alle er plastsyndere

– Nå har vi vært her på øya en stund. Jeg snakker med folk, skoler, elver, båtkapteiner hele tiden. Prøver å spre det gode budskap. Folk begynner å se alvoret med plastikk og søppel. Det er færre som kaster fra seg søppelet i fart fra mopeden, forteller Kraft.

Et mulig levebrød

Kraft har også fått med seg halvbroren, David Torgersen. Sammen har de startet selskapet Sporløs. Kraft begynner å se muligheter for å leve av lidenskapen sin.

– Litt penger begynner endelig å komme inn, ikke bare ut. Sporløs produserer pappsugerør, som vi har fått avtaler med  flere utesteder i Stavanger om å bruke. Vi produserer solbriller av bambus, med en unik ingravert GPS-kode nøyaktig hvor kjøperen har vært med på å støtte med fem kilo søppeloppryddning. Jeg håper å få flere produkter vi kan selge,. Disse skal finansiere plastoppryddingen. Vi har også sponsorer. Jeg håper også å holde foredrag, avholde miljøarrangementer.

LES OGSÅ: Rogalendingene har ryddet 37 tonn søppel i år

– Folk begynner å fatte interesse for oss. Vi har vært innom SR-banks Gründerhub. Vi har et samarbeid med et Stavanger-eid hotell i Kambodsja, Babel Guesthouse, som selv organiserer opprydninger i Siem Riep. De samarbeider også med mange organisasjoner, sier Kraft.

Mer fra Dagsavisen