Nyheter

Har ført til 20 straffesaker på tre måneder

Politiets nettpatrulje har fra oppstarten for tre måneder siden passert over 400 henvendelser.

31. oktober 2018 ble nettpatruljen i Sør-Vest politidistrikt opprettet. Siden den gang har patruljen mottatt over 400 henvendelser som har resultert i rundt 20 straffesaker. I tillegg har tips til nettpatruljen bidratt med ny informasjon i andre, eksiterende straffesaker.

– Vi har absolutt blitt en suksess, sier Kaare André Ødegaard, fag- og innføringsansvarlig for nettpatruljen.

– Straffesakene omhandler alt fra trafikk, til narkosalg og overgrep – både nye og gamle saker. Blant overgrepssakene opplever vi at det er mange som har sittet inne med ting i lang tid. Det kan være lettere å chatte med politiet enn å ringe eller å komme ned på politistasjonen, sier Ødegaard til RA.

LES OGSÅ: Narkotika og vold blant unge under 18 år øker mest i Stavanger

20.000 følgere

Facebook-gruppen til nettpatruljen, som har base på Sandnes politistasjon og som er åpent fra 07.00 til 23.00 syv dager i uken, har cirka 20.000 følgere. Ifølge Ødegaard får politiets nettoperatører tips fra alle aldersgrupper, fra 12-åringer til pensjonister.

– Mange unge tar kontakt, og det er overraskende lite useriøse henvendelser. At vi er på nett gjør det mye lettere for mange å kontakte politiet, sier André Møskeland, fagansvarlig for nettpatruljen.

– Nettpatruljen gjør at det blir lettere for folk å sende bilder, videoer, skjermdumper og annet til politiet, legger Ødegaard til.

Den siste tiden har nettpatruljen publisert innlegg om politiaksjoner rettet mot ungdom i distriktet. Narkotika og kniver er noe av det politiet har beslaglagt etter at flere hundre ungdommer er blitt kontrollert, blant annet ved Byterminalen. Politiet har også varslet flere aksjoner framover.

LES OGSÅ: Politiet aksjonerte på Byterminalen i Stavanger sentrum

Ødegård presiserer likevel at det ikke ene og alene er tips til nettpatruljen som har ført til aksjonene.

– Flere seksjoner og avsnitt jobber sammen. Sammen har vi blant annet avverget avtalte slåsskamper og narkotikasalg, spesielt forebyggende avdeling, sier Ødegaard.

###

«Sextortion»

I tillegg til slåsskamper, ulovlig deling av nakenbilder, overgrep og narkosalg får nettpatruljen mange henvendelser av typen «sextortion», «sexutpressing».

– Mange av henvendelsene handler om folk som har fått e-poster fra en ukjent avsender, som hevder å være i besittelse av video eller bilder der mottakeren har sett på porno eller gjort andre private ting på nettet.

Avsender skriver gjerne at de har passordet til mottakeren, og at de krever betaling for å ikke sende eller publisere videoen eller bildene til andre mottakeren kjenner, forteller Møskeland og fortsetter:

– Mottakerne tar kontakt med oss for å få råd og tips om hvordan de skal håndtere situasjonen. Ofte er det ikke reelt, og det er bare å slette e-posten, men det er klart at det gjør folk nervøse. Slike ting er lettere å chatte med oss om, enn å møte opp på politistasjonen.

Uvitende foreldre

En større del av barnas liv skjer uten at foreldrene vet om det. Foreldre må være mer på banen, mener lederne av nettpatruljen.

– Vi ble kontaktet av en far. Han hadde gått inn på sin ti år gamle datters «Moviestarplanet»-app, og funnet spørsmål fra andre brukere som ba henne om å sende nakenbilder. Faren ba oss om råd. Dette var ikke noe datteren hadde fortalt, og hadde han ikke sjekket telefonen hadde han ikke funnet det ut. Den ti år gamle jenta er langt fra den eneste som opplever slike ting, sier Ødegård.

Snapchat og Instagram

Politiet erkjenner at Facebook trolig er mest brukt av den voksne generasjonen, mens dagens ungdom er mer aktive på Snapchat og Instagram.

Ødegaard er enig i at politiet har hengt etter på tilstedeværelsen på sosiale medier.

LES OGSÅ: 15-åringer tok overdose – kjøpte LSD på Snapchat

– Klart vi ønsker å være til stede på Snapchat, Instagram og andre plattformer. Det må vi. Men vi tar steg for steg. Vi må ha ressurser til å betjene de ulike kontoene og holde liv i dem, sier Ødegaard.

I mai, under landstreffet for russen i Kongeparken, skal politiet ha en egen Snapchat-konto.

– Vi er spent på hvordan det går. Det er ikke planer om å fortsette på Snapchat etter det arrangementet. Forhåpentligvis kommer politiet på flere plattformer etter hvert, sier Ødegaard.

– Blir lettere for oss

21-åringene Henrikke Gård og Emilie Egeland tror nettpatruljen gjør politiet mer relevant for dagens unge.

– For dem som er født på 2000-tallet er det på sosiale medier de kommuniserer, sier Gård.

– For mange unge er terskelen for å ringe politiet høy, sier Egeland.

###

Henrikke Gård (21) og Emilie Egeland (21) tror det vil være naturlig for unge å ta kontakt med politiet på nett. Foto: Arne Birkemo

Fakta nettpatruljen

** Sør-Vest politidistrikts nettpatrulje ble opprettet 31. oktober 2018.
** Skal være en forebyggende instans, og skal bidra til å øke politiets tilstedeværelse på sosiale medier, hvor politiet har hengt etter.
** Det er kun Sør-Vest politidistrikt og Oslo som har nettpatruljer, i tillegg til Kripos.
** Nettpatruljen i Sør-Vest politidistrikt har 20.000 følgere.
** Har passert over 400 henvendelser.
** Har bidratt til opprettelsen av rundt 30 straffesaker, samt ny informasjon til eksisterende straffesaker.
** De yngste som tar kontakt er i 12-årsalderen. De eldste i pensjonistalderen.
** Er operativ fra klokken 07 til 23 syv dager i uken.

Mer fra Dagsavisen