Eirik Lyster har nå kommet inn i stallen til Norges største galleri, Galleri Fineart i Oslo. Foto: Lene Johansen

Har fått innpass i Norges største galleri

Eirik Lyster (30) fra Stavanger har nå blitt tatt inn i kunstnerstallen til landets største galleri. Galleri Fineart som ligger på glamorøse Tjuvholmen i Oslo.

Det er et galleri som huser kunstnere som blant annet Pushwagner, Bjarne Melgaard, Odd Nerdrum, Terry O’Neill og Salvador Dalí. I juni skal han også delta i galleriets sommerutstilling.

– Litt av et selskap du har havnet i, Lyster?

– Ja, dette er en stor drøm som går i oppfyllelse. Det å få henge på vegger som flere av kunstnere jeg bare har drømt om å henge i samme rom som en dag. Spesielt kjekt er det også når jeg har jobbet lenge og hardt for å oppnå dette, sier Lyster.

Flyttet til Oslo

Lyster flyttet fra Stavanger til Oslo 2012. Og etter det begynte mange ting å skje for den unge kunstneren. Blant annet ble han presentert i det verdensomspennende tyske magasinet Kaltblut, det australske magasinet Mr. Wolf og det engelske I Love Fake Magazine. Han har stilt ut i Astrup Fearnley Museet og i Galleri Pushwagner. Og nå er han i landets største galleri.

– Har suksessen kommet som en overraskelse?

– Jeg ønsker ikke å høres blasert ut, men suksessen kom som en overraskelse, men tidspunktene når det skjer kommer alltid som en gledelig overraskelse. Litt sånn at jeg må knipe meg i armen. Jeg har alltid hatt høye ambisjoner og store drømmer allerede fra jeg var liten gutt. Hadde min første utstilling i garasjen til en venninne på Byhaugen da jeg var åtte år. Artisten Soko har en nydelig sang som heter «My dreams dictate my reality». Litt sånn er jeg. Mine drømmer dikterer faktisk på mange måter virkeligheten min, sier Lyster.

Sin egen vei

Han skryter av Stavanger som en fantastisk flott by som har gitt han mye.

– Men det kom til et punkt hvor jeg kjente på meg at ting begynte å stoppe opp. Ting begynte å gå i repeat og jeg følte behov for å klatre over gjerdet for å komme meg videre. Jeg jakter alltid på nye drømmer og for meg ble Oslo et sted hvor jeg kunne realisere mine drømmer videre, sier Lyster.

Han har styrt unna en høyere akademisk utdannelse med vilje og har kun Kunstskolen i Rogaland som bakgrunn.

– Jeg synes skole er viktig, det å lære nye ting. Men samtidig følte jeg at jeg hadde en helt annen vei å gå for å få ut min egen verden som var viktig for meg. Musikere som spiller pop og rock trenger ikke ha noen akademisk bakgrunn for å lage flott musikk. Jeg ønsket å pushe hva det vil si å være en kunstner og «angripe» kunstscenen som en pop stjerne ville gjort det. Like sharp og tydelig. Det er noe ingen skole kan lære deg.

– Med nye drømmer, blir neste stopp New York?

– Man skal aldri si aldri, men foreløpig så stortrives jeg i Oslo hvor jeg så langt har fått realisere mine drømmer, sier Lyster.