Nyheter

Har du sett disse megasugerørene utenfor Stavanger Kunsthall?

Ved hjelp av varmebehandlet plast, vanndråper på skjerm og mørkerom har Sandra Vaka laget verkene til utstillingen «Suge» som åpner på Stavanger Kunsthall i dag.

– Jeg har lenge vært opptatt av kropp, teknologi og klima, og det er noe som har gått igjen i kunsten min. I denne utstillingen er det blant annet mye vann som går igjen. Både i form av at jeg har hatt vanndråper direkte på skjermen når jeg har fotografert, men jeg er også opptatt av hvordan vannet sirkulerer i kroppene våre, i produkter og i ting vi konsumerer, sier Sandra Vaka til RA.

Hun er en Stavanger-kunstner bosatt i Berlin, og i dag åpner utstillingen hennes «Suge» i Stavanger Kunsthall.

Dette er hennes første soloutstilling i kunsthallen, og den skal stå til 8. desember. Utstillingen består av flere fotografier, skulpturer og tre store plastsugerør på plenen ute. Flere av fotografiene er bilder av Vaka og venninne hennes med et sugerør i munnen. De store plastsugerørene som står utendørs har Vaka selv varmebehandlet og formet.

– Verkene begynte som store cocktailglass med vann og sugerør oppi. Nå er det bare sugerørene igjen. De er forstørret, og skal etter hver fylles med regnvann. Sugerørene handler blant annet om konsum. Om en fest som har vært, men som du ikke har vært med på, sier Vaka.

– Nå som glasset er borte er det plenen, bakken og byen som er glasset, og det er den vi suger til oss av.

– Suger til oss på en positiv eller negativ måte? 

– Det kan være begge deler. Det er et ganske direkte verk, og det ser ut som om både barn og voksne får en reaksjon når de ser sugerørene, sier Vaka.

Kan ikke gjøres digitalt

Bildene i utstillingen er nye, og i dag er første gang de vises fram. På mange av verkene har Vaka jobbet i mørkerom og blant annet brukt solkrem på bildene for å skape unike sjatteringer, mønstre og avtrykk etter egen kropp.

– Jeg har laget noen sånne type bilder tidligere, men akkurat disse som vises her er helt nye. Det er spennende å jobbe i mørkerom, å stå der uten å se noen ting, og denne type kunst går det faktisk ikke an å lage digitalt, sier Vaka.

Assisterende kurator ved kunsthallen, Kristina Ketola Bore, sier at utstillingen med Sandra Vaka fortsetter kunsthallens fokus på å presentere samtidskunstnere fra Stavanger som har markert seg internasjonalt.

– Vi mener Sandras praksis tapper inn i flere viktige og aktuelle samtaler rundt klimaspørsmål, hvilken effekt teknologisk nyvinning har på oss, og hvilke historier vi forteller om vårt eget samfunn og samtid. Sandra har en evne til å åpne opp for refleksjon rundt disse spørsmålene og invitere betrakteren inn til å trekke egne slutninger, sier Bore.

– Underliggende i mye av praksisen hennes er en humoristisk brodd, som kanskje også bidrar til at nettopp tunge spørsmål kan føles mer tilnærmelige for beskueren, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen