an Burchnall er fast bestemt på å snu Viking – uansett om 2017 skulle ende i nedrykk. Nå peker han på at klubben må fatte noen nøkkelavgjørelser rundt neste sesong og lære av feilene som ble begått i år. FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB scanpix

Har aldri tenkt på å trekke seg

Selv om «halve» byen ønsker hodet hans på et fat er Ian Burchnall (34) fortsatt full av kamp. Han har aldri vurdert å trekke seg og mener klubben må lære av 2017-feilene og spikre 2018-planen nå – uansett divisjon.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter tapet mot Molde innser treneren at sjansene for nedrykk er overhengende. 

– Vi har ikke råd til mange flere tap. Det er klart at du har matematikken, men nå har vi to tap på rad. Det er ikke bra. Samtidig er det fullt mulig å vinne de tre neste kampene. 

– Men nå er oddsen deres svært dårlig?

– Jeg innser at dette er en «longshot», men vi må tro på det. Det er åtte kamper igjen. Får vi to seirer på rad vil oddsen for at det kan gå øke betraktelig. Det eneste som kan snu det er å få en seier. Med fem poeng opp og syv kamper igjen er det ikke fullt så ille. Men skal det snu må det skje i løpet av de neste to ukene.

– Hvor vanskelig er det å planlegge mot neste år – all den tid at du ikke vet divisjon, om du selv er trener – eller om AS unngår konkurs?

– Vi må planlegge for å ha et eliteseriemannskap uansett divisjon. Det vil vi trenge. Jeg mener blant annet vi bør forlenge med et par av spillerne på korte avtaler umiddelbart. Ross Jenkins og Andreas Nordvik har hatt en veldig positiv innflytelse både på banen og utenfor. De andre har fortsatt god tid til å vise seg fram, sier Viking-treneren.
Burchnall mener klubben må lære av feilene som ble gjort i januar-vinduet i år. Han framstår overhodet ikke som noen slagen mann, men er kamplysten som aldri før.
Det henger også godt sammen med at klubben nylig uttalte at de så for seg å beholde sine trenere på lengre sikt.

– Det er nå vi må bygge for 2018. Vi må være proaktive. Disse avgjørelsene kan ikke vente til januar. Det ble gjort veldig mange feil i år og vi kan ikke nok en gang bruke lang tid på å hente oss inn. 

LES OGSÅ: – Det røde kortet dreper kampen

Kritikk

– Du og Bjarte Lunde Aarsheim får mye kritikk fra fansen, og mange vil ha dere bort. Hva tenker du om det?

– Jeg synes egentlig supporterne har vært fantastiske med meg. Alt jeg har gjort har ikke vært perfekt, men ingen trener er det. Her må du se på det større bildet. Det har vært galskap i klubben fra dag én. Min posisjon er heller ikke noe jeg har kontroll over, sier Burchnall – og fortsetter:

– Jeg sa til meg selv før sesongen at det viktigste av alt er at klubben overlever. Vi kunne vært konkurs allerede uten noen av salgene som er gjort. Du snakker om en situasjon hvor alt handler om å overleve. De siste 18 månedene har det vært full krise. Det er ikke lett å styre i en slik tid, og du kan ikke komme med krav. Så innser jeg også at risikoen for at det blir enda verre øker med den sportslige situasjonen nå.

LES OGSÅ: Debutant Wichne hadde frysninger

Bratt kurve

Burchnall innrømmer dog at han er sjeldnere innom sosiale medier enn før.

– Litt kikker jeg, men jeg bruker ikke mye tid på det. Samtidig skjønner jeg all frustrasjonen til fansen. Jeg har det likt selv når Leicester taper.

– Det er litt av en første jobb som hovedtrener du har endt opp med her?

– Jeg har lært mer på 9 måneder enn på de 15 årene jeg har klatret oppover på karrierestigen. På tross av turbulensen trives jeg enormt godt, både i by og klubb. Derfor har jeg også kraften til å gjøre alt som står i min makt for å snu situasjonen. Det har åpenbart ikke gått som jeg hadde ønsket til nå, men jeg skal klare det på lengre sikt.

– Har du noensinne tenkt på å si opp selv i løpet av sesongen?

– Nei. Hver dag ser jeg i speilet. Ingen er mer kritisk enn meg selv. Dette er nok verre for de hjemme. De leser jo. Jeg har aldri tenkt på å slutte.

– Har du noen flere kaniner å dra opp av hatten nå?

– Det ville jo hjelpe å klare å ha 11 mann på banen! Jeg møtte nylig noen supportere som kritiserte oss for mangel på lidenskap. De ville ha flere kort. Nå har de fått i pose og sekk. Nei, ingen kaniner. Men jeg tror fortsatt jeg er har en joker i George Green.

Burchnall er også sikker på at spillerne fortsatt tror. Det mener han de beviste i motgang mot Molde.

– Vi spilte som et lag. Det er nøkkelen i fortsettelsen om vi skal ha noen sjanse.