Tromsøs Simen Wangberg scorer i kampen TIL-Viking på Alfheim stadion. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Håper å være en del av gjenoppbyggingen

Ian Burchnall og Viking rykket søndag ned til Obos-ligaen etter 3-0-tap for Tromsø. Briten skal evalueres etter sesongen, men håper å få bidra til å bygge klubben opp igjen.

Følg RA Sporten på Facebook!

De mørkeblå tapte fullt fortjent 3–0 i snøføyken på Alfheim og var aldri i nærheten av å utsette det uungåelige noe mer søndag.

Laget rykker nå ned. Det er første gang siden 1986-sesongen at det skjer med klubben og rekken på 28 år i eliten er over.

Selv om nedrykket omtrent var spikret etter 7-1-tap hjemme for VIF sist var Julian Ryerson langt nede etter kampen.

– Det er blytungt, erkjente han overfor Eurosport.

Ryerson, og medspillerne, prøvde i første omgang. Likevel fikk de aldri betalt. Det gjorde Tromsø som scoret to ganger etter dødball. Da var fjellet for bratt for Viking.

– Det er trist. Stavanger og Viking hører ikke hjemme i Obos-ligaen, sier Ryerson.

Han vil ikke si noe om egen framtid.

– Jeg skal spille ferdig disse kampene. Så får vi se.

LES OGSÅ: Slik var TIL-Viking

Treneren vil bli

En som også har en svært usikker framtid etter nedrykket er trener Ian Burchnall. Han er likevel klar i talen på at han ønsker å bli med videre. Leicester-karen har kontrakt, men skal evalueres etter sesongen av ledelsen.

– Jeg synes TIL var bedre enn oss og fortjente seieren. Vi gjorde noen personlige feil. Så slapp vi inn to mål på dødball og fikk en mann utvist. Vi har ikke vært gode nok i år, erkjente han til Eurosport.

De store tunge følelsene viste han dog ikke da nedrykket var klart.

– Selvsagt har jeg følelser, men dette har ligget i luften i noen uker nå. Dette var bare kampen som bekreftet det. Men det er selvsagt en trist dag, sa han.

Treneren tar Viking ned en divisjon etter noen sesongen hvor pilen har pekt stødig nedover for klubben.

– Jeg liker selvsagt ikke å stå som ansvarlig for nedrykket, men det har vært en tøff sesong. Dette er en klubb med en stor historie. Klubben er for stor til å gå ned og bli der. Nå har vi muligheten for å rydde skikkelig opp og komme oss tilbake, sier han.

LES OGSÅ: Viking-aksjonærene gode for milliarder

Stor opprydning må gjøres

Samtidig advarer han mot å tro at det vil gå av seg selv. Burchnall vet at det er enorme mangler.

– Vi har en stor oppgave foran oss. Det er mye som må gjøres. Ikke bare på banen. Jeg håper jeg får være en del av gjenoppbyggingen, sier briten.

Han syntes selvsagt synd på spillerne.

– Dette er en av mange tøffe kvelder for dem i år.

LES OGSÅ: Viking-legendene snakker ut om krisen

Kampfakta og Vikingbørsen:
Fotball, Eliteserien
Tromsø – Viking 3–0 (2–0)
Alfheim, 3464 tilskuere
Mål: 1–0 Simen Wangberg (30), 2–0 Thomas Lehne Olsen (43), 3–0 Olsen (73).
Dommer: Rohit Saggi, Drafn.
Gult kort: Rasmus Martinsen, George William Green, Amund Wichne, Viking.
Rødt kort: Rasmus Martinsen (77, to gule), Viking.
Tromsø (3-4-3): Gudmund Kongshavn–Magnar Ødegaard, Simen Wangberg, Ulrik Yttergård Jenssen–Mikael Ingebrigtsen, Morten Gamst Pedersen, Kent-Are Antonsen (Christian Landu Landu fra 80.), Lasse Nilsen–Runar Espejord (Magnus Andersen fra 67.), Thomas Lehne Olsen (Mour Samb fra 90.), Gjermund Åsen.
Viking (4-2-2-2): Amund Wichne 3–Julian Ryerson 3, Rasmus Martinsen 2, Sime Gregov 3, Kristoffer Haugen 3–Ross Jenkins 3, Steffen Ernemann 2 (Jonas Austin Nilsen Pereira fra 88.)–Zymer Bytyqi 2 (Tor André Aasheim fra 70.), Fredrik Torsteinbø 2–George William Green 3 (Mathias Bringaker fra 75.), Tommy Høiland 3.