Nyheter

Håper å finne vikingskip og kirkegård på bunnen av Hafrsfjord

Ved hjelp av moderne undervannsteknologi håper Sigbjørn Daasvatn å finne hjelmer, skjeletter og skip som kan bevise slaget i Hafrsfjord.

Bilde 1 av 5

– Jeg er helt sikker på at slaget skjedde, og at det skjedde her. Drømmen er å finne rester av et vikingskip og kanskje rester etter krigerne som var tungt bekledd med hjelmer og brynjer, sier Sigbjørn Daasvatn, prosjektleder for organisasjonen «Funn i Hafrsfjord», som er ansvarlig for prosjektet.

I løpet av denne uken skal nesten hele Hafrsfjord skannes etter spor, hvor målet er å finne ut om slaget foregikk som det blir beskrevet. Søket startet mandag morgen etter to år med planlegging.

– Det vi finner på havbunnen kan forklare mye om ting vi ikke vet så mye om, sier Ole Bjørn Fausa, styreleder for Samlerhuset AS, som er en av samarbeidspartnerne og hovedsponsorene.

– Vi kan potensielt finne mye spennende her. Håpet er at vi finner en liten kirkegård, for det kan vi lære utrolig mye av, legger han til.

I Hafrsfjord er det surveybåten «Freya», med påmontert posisjonerings- og søkeutstyr, som innledet første fase i letearbeidet. Bak båten henger en 30 meter lang kabel som en rakett-lignende søker er festet til. Den såkalte «fisken» som saumfarer havbunnen, er en sidesøkende sonar som søker etter gjenstander ved hjelp av lyd, og kan sammenlignes med en ultralyd av havbunnen, forklarer Daasvatn.

LES OGSÅ: Foreslår 15 millioner kroner til Arkeologisk museum

– Jeg er sikker

Så langt finnes det ingen bevis på at slaget foregikk i Hafrsfjord, og det eneste de har å forholde seg til er sagalitteraturen.

– Derfor er det utrolig spennende for oss å gjøre et funn her som bekrefter det, for da er det første gang det skjer. Det er det vi håper på, sier Fausa.

Både Fausa og Daasvatn er likevel klar over at det finnes en mulighet for at de ender opp tomhendte etter søket.

– Vi kan bare gjøre så godt vi kan. Samle inn signaler og tyde dem og se om det kommer noe ut av det, sier Daasvatn.

– Jeg er sikker på at slaget sto her, uansett om vi finner noe eller ikke, legger han til.

Daasvatn og Fausa er likevel optimistiske, og en av grunnene er forholdene i fjorden.

– Dette er en såkalt «terskelfjord», som betyr at det er lite vannutskifting og lavt oksygennivå i de lavere massene. Når det er sånne forhold blir ting bevart på en god måte, så her kan vi finne forbløffende mye, sier Fausa.

LES OGSÅ: Ser etter bevis for slaget i Hafrsfjord

Tolke og anbefale

Når denne ukens skanninger er ferdige vil neste aksjon skje etter at data fra den første operasjonen er analysert tilstrekkelig til å bestemme søkeområde i fase to, som vil finne sted i tidsrommet februar-april 2018. Når datamengden er samlet inn, skal de fram mot sommeren jobbe med å tolke signalene.

– Det er ikke vår oppgave å grave i bunnen. Men vi tolker signalene og gir anbefaling videre til museene og arkeologer, sier Daasvatn.

«Funn i Hafrsfjord» ble dannet i desember 2015 av en gruppe entusiaster med spesialkompetanse innen undervannsteknologi som ønsket å benytte denne til å finne det konkrete slagstedet i Hafrsfjord.

Siden den gang har de brukt mye tid på å planlegge operasjonene; hvilke metoder de skulle bruke og hva de kom til å trenge av utstyr. Med seg på laget har de fått Subsea7, som er behjelpelige med utstyret som brukes under vann.

Northern Reserach Shipping AS har stilt fartøyer til disposisjon og Samlerhuset AS har bidratt med kompetanse og økonomisk støtte.

Mer fra Dagsavisen