Nyheter

Han vurderte å droppe skolen, for å hjelpe familien økonomisk. Nå får han NAV-hjelp på skolen

Da Milad Malik (19) sammen med moren og søsteren flyttet fra Bodø til Oslo, vurderte han å droppe skolen, til fordel for å hjelpe familien økonomisk.

Bilde 1 av 2

Men et møte med Nav, som har kontorer på Stovner videregående skole, snudde opp ned på planene.

Nå har han planer om å studere til tannlege.

Les også: Mest lukrativt ikke å jobbe

Nav på skolen

Arbeids- og velferdsdirektoratet hadde i perioden 2014-17 et prosjekt med NAV-veiledere i videregående skole (vgs). Staten valgte ikke å videreføre ordningen, men byrådet tok da ansvar og sørget for å utvide tilbudet fra 2 til 5 skoler.

Nav og bydel Stovner samarbeider med skolesektoren, og skolene har vært med helt fra starten av for fem år siden.

– Forsøket med NAV-veiledere på skolene var vellykket og vi kunne ikke la disse gode erfaringene gå til spille da staten trakk seg ut. Derfor finansierer vi i dag NAV-ansatte på fem videregående skoler som kan følge opp og veilede elever som står i fare for å falle fra videregående, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap) til Dagsavisen.

– Tall viser at de som har falt fra videregående skolem, men som er i arbeid eller utdanning har falt med 10 prosent de siste årene. Og arbeidsmarkedet er vanskelig for dem som ikke fullfører, sier byråden.

Les også: – AAP-kutt tar knekken på folk

Stovner

I forrige uke var hun på Stovner videregående skole for å høre deres erfaringer med tilbudet, og Milad Maliks historie.

– Den store veksten i antall unge uføre og gapet i sysselsettingsgrad til minoritetsbefolkningen er alvorlig, og gjør at vi må tenke nytt. Kommunene har et mye større handlingsrom enn det særlig mange er klar over, mye handler om å være der elevene er slik at de sliper å bruke tid på å oppsøke andre kommunale kontorer., sier byråden.

For Milad Malik ble overgangen fra trygge Bodø til storbyen Oslo stor.

– Da foreldrene mine ble skilt, flyttet mamma, søsteren min og jeg til Oslo fra Bodø. Den økonomiske situasjonen var vanskelig, og jeg ønsket å slutte på skolen, for å skaffe meg en jobb slik at jeg kunne hjelpe familien min økonomisk, sier Milad Malik til Dagsavisen.

– Moren og søsteren min flyttet ned til Oslo først, og da de trengte min hjelp, sa jeg opp alt i Bodø, og flyttet sørover. Jeg hadde ikke noe nettverk her i Oslo, og situasjonen vår var vanskelig, sier han.

Da han hørte om NAV-opplegget på Stovner videregående skole, der han begynte etter at han flyttet fra Bodø, tok han selv kontakt.

– Jeg sa at jeg var i en vanskelig situasjon, og at jeg trengte hjelp til blant annet økonomi, sier han.

– Og jeg har uten tvil fått den hjelpen jeg trengte. Uten den hadde jeg ikke fortsatt på skolen. Og takket være han her ved siden av meg (NAV-veileder Eskil Wold Larsen) har jeg fått meg en deltidsjobb på Jysk, sier han med et smil, og ser bort på sidemannen.

Fem år

Bare dette skoleåret har Eskil og kollega Nina Ingebretsen hjulpet over 100 elever ved Stovner.

– Mange bor i Stovner bydel, som er en bydel med store levekårsutfordinger. Mange av elevene har store utfordringer. Ofte har de mye mer enn bare skolebøker i sekken. Det kan være vansker med å bo hjemme, eller problemer knyttet til økonomi og helse. De har mye å tenke på, slik at skolearbeidet blir nedprioritert. Og det er her vi bidrar. Noen tar direkte kontakt med oss. Andre blir vi gjort oppmerksom på via lærer eller rådgiver, sier Wold Larsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Jevnt fordelt

Hvem er det som tar kontakt med dere?

– Det er en overvekt av gutter, men det er mange flere jenter som tar kontakt enn jeg hadde trodd, sier NAV-rådgiver Nina Ingebretsen til Dagsavisen.

– Hovedgrunnen til at de tar kontakt med oss er at de har store problemer utenfor skolen. Vi kan hjelpe dem med å sorter og finne ut av de problemene, sier hun.

Med eget NAV-kontor er det lettere å ta kontakt, og elevene slipper stort fravær for å få hjelp.

– Det er vanskelig å måle hvor mange som ville ha droppet ut av skolen om de ikke hadde fått hjelp. Vi jobber forebyggende, og det er et parameter det er vanskelig å måle. Men vi har fått mange tilbakemeldinger på at de ikke ville greid å gjennomføre videregående uten at de hadde fått hjelp fra oss, sier Wold Larsen.

Milad Malik kjenner seg godt igjen i de tos beskrivelse av problemer og type elever.

– Da jeg kom til Oslo sto jeg helt på bar bakke. Og jeg har aldri stresset så mye som etter at jeg kom hit. Det er mye som dukker opp hele tida, og jeg har virkelig måtte jobbe for å få meg et sosialt nettverk, sier bodøværingen.

Nå går han på siste året på videregående, og tar studiespesialisering for å få kompetanse til videre studier.

– Jeg tenkte å ta opp igjen fag neste og tenkte på Bjørknes. Men det er for dyrt for meg. Så fikk jeg høre av Nav at jeg kunne følge forelesninger her på Stovner, og ta eksamen som privatist. En mye billigere og bedre løsning for meg, sier 19-åringen.

– Så Nav har sterkt bidratt til at jeg har fått en god start på livet i Oslo, avslutter Milad Malik.

Les også: Kvinne valgte å svindle Nav i seks år

Mer fra Dagsavisen