Birger Meling fikk sin landslagsdebut mot San Marino, og overbeviste mot Nord-Irland. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Han som tar alle nivåene

Etter en OK debut mot San Marino, og en meget solid kamp mot Nord-Irland, er Birger Meling (22) i ferd med å seile opp som fram som framtidens mann på den norske venstrebacken.

Følg RA Sporten på Facebook!

Landslagssjef Lars Lagerbäck har åpenbart lett etter sin mann i posisjonen etter at han tok over det norske landslaget. Både Jørgen Skjelvik (RBK), Per-Egil Flo (Slavia Praha) og Haitam Aleesami (Palermo) har blitt brukt i posisjonen i løpet av svenskens tid som sjef.

Lagerbäck signaliserer nå at han er i ferd med å få svarene han behøver til å sette et lag. Da er det svært hyggelig at det som begynner å ligne en norsk landslagsopptur sammenfaller med Birger Melings inntreden i laget. Det er utvilsomt et aldri så lite eventyr med en gledelig slutt for lysluggen på 173 cm.

For Meling har ikke bare hatt det enkelt på veien til stjernene. Den småvokste Stavanger-gutten ble aldri satset på av et Viking. Han ble ansett som litt for liten fysisk og hadde også en ung og lovende Kristoffer Haugen foran seg i køen i posisjonen.

LES OGSÅ: OBOS-liga frister ikke Haugen som vil vekk

Meling nektet likevel å la seg knekke av Vikings vurdering. Han dro til England og Middlesbrough i stedet. Med akademiet deres som springbrett er han i ferd med å bygge seg en strålende karriere.

Venstrebacken fikk aldri muligheten til å bli profet som klubbspiller i egen by, men historien hans viser hvor langt en kan komme med vilje og selvtillit.
Nå blir han fort spilleren som tar opp arven etter Brede Hangeland – i et landslag som ikke har hatt mange faste Stavanger-innslag de siste årene.

Om Lagerbäck velger å gå for Meling på permanent basis, tror jeg det vil tilføre laget et par meget viktige momenter. Lysluggen har en energi og fart i beina som er helt uvurderlig i internasjonal fotball.

LES OGSÅ: Ekspertene mener Meling bør få fast plass

Det gjelder spesielt dersom man representerer et land som må ha organisasjon og det kollektive som sin styrke grunnet mangel på ferdigheter. Dette er nå den svenske landslagssjefen i ferd med å sette. Det blåser en vind av realisme og pragmatisme i norsk fotball igjen nå.

Den tullete flørten med ballbesittende fotball og høyt press virker å være avtakende på «motebørsen» blant meningsbærerne rundt norsk fotball. Det er åpenbart en forutsetning for resultater og framgang med et landslag med ymse kvalitet sammenlignet med motstanderne.

Så har også Meling et par åpenbare spisskompetanser Norge kan få god bruk for framover. Dødballfoten hans skal du for eksempel ikke kimse av. Om den blir enda litt mer raffinert, kan det bli et våpen for Norge. Han kan også bidra med spillemål for Norge med sin offensive legning og gode skudd, selv om han er back. Og så er han solid begge veier – selv om han aldri vil bli en luftens baron av åpenbare grunner.

LES OGSÅ: Meling debuterte i norsk målfest

En av grunnene til at Lars Lagerbäck har vinglet i valgene på venstre back, er nok også det defensive. Svarene han har fått har vært sprikende, men at Meling kom inn etter Tyskland-kampen er neppe helt tilfeldig.

Så gjenstår det selvsagt å se om 22-åringen klarer seg like godt mot veldig gode motstandere som mot San Marino og Nord-Irland. San Marino er et slaktoffer og Nord-Irland var allerede klare for VM-omspill. Det skal en ikke glemme oppi det hele.

På samme tid er det også et par meget gode grunner for at det skal gå bra. Meling har allerede bevist at han kan håndtere høyrevinger med internasjonalt tilsnitt i Euopaligaen med RBK.

Dessuten har 22-åringen en egen evne til å ta alle nivåer du setter ham på ganske raskt. De siste årene har han tatt trappetrinnene på strak arm – og det er kanskje det som imponerer aller mest hos en spiller som nærmest var ukjent i Norge for tre år siden.

LES OGSÅ: «Ta vare på seiersfølelsen, Norge»