Sportsleder Espen Iversen mener seieren over Odd endret landskapet så mye at Viking ikke bør selge Samuel Adegbenro nå. I alle fall ikke om prisen ikke blir langt høyere enn 1,5 millioner euro. FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB scanpix

Han må stå i dommerkortet – ikke i regnskapet

KOMMENTAR: Odd-seieren endrer landskapet så mye at Viking nå bør tenke seg godt og lenge om før de lar gullkalven Samuel Adegbenro gå.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det som skjedde søndag var nemlig ikke noen vanlig trepoenger.

Poengene kan fort fungere nærmest som en EPO-injeksjon i mørkeblå årer. Det er Viking nesten nødt til å ta hensyn til.

Forklaringen er enkel psykologi på vei inn i fotballferien. Et nytt tap ville gitt en selvforsterkende tre uker lang negativitet. I stedet gir en seier et gryende og selvforsterkende håp i både klubb og by.

Dette var helt uvurderlig i forhold til å kunne trosse oddsen.

LES OGSÅ: – Han spilte en million på prisen sin

Dersom det hadde blitt tap på søndag ville det vært naturlig å la Adegbenro gå for en sum rundt 1,5 millioner euro. Selv om han er klubbens klart beste kort for å overleve hadde realiteten handlet om framtiden i Obos-ligaen. For Eirik Henningsen, og styret i Viking, ville det i klartekst bety å få bort så mye som mulig av et betydelig akkumulert underskudd på marked og publikum.

For ingen må villedes til å tro at pengene for et salg av Samuel Adegbenro vil skyves tilbake til spillerkjøp. Viking har budsjettert med salg på åtte millioner. Salgssummen, om den ikke blir langt høyere, vil føres rett inn i det svarte hullet.

Så er det slik at fotballen er en situasjonsbestemt bransje. Det er lov å bruke fjellvettregel nummer åtte – som sier at det «er ingen skam å snu». For få dager siden ville jeg sagt at det var helt OK å selge Adegbenro nå. Etter seieren mot Odd står Viking overfor noen svært vanskelige valg.

LES OGSÅ: Slik var Odd-Viking

Selger de Eliteseriens kanskje beste spiller nå svekkes sjansene for å overleve enormt. Et nedrykk koster mer enn 1,5 millioner euro. Du kan nok minst doble den summen.

Dersom Viking klasker en prislapp på tre-fire millioner euro på spilleren vil sannsynligvis interessen dale hos kjøpende klubber. Samtidig er det faktisk mulig å selge ham for denne summen. Det har skjedd før ut av Norge – og det vil langt på vei redde klubbens økonomi på kort sikt.

Når alt kommer til alt mener jeg faktisk også at det sportslig sett kan forsvares å sette en slik prislapp på Samuel Adegbenro. Om han hadde blitt brukt rett i hver kamp, for eksempel i et 4-3-3-kollektiv som RBK, ville prisen vært satt enda høyere.

LES OGSÅ: Viking har Nordvik på blokken

Et stort salg ut handler om flere faktorer. Først og fremst må en spille spillet. Der har Viking vært altfor dårlige og for naive i mange år. I en sleip og pengestinn bransje handler det om å gjøre en grundig salgsjobb som ofte innebærer å vandre inn i noen moralske gråsoner.

Sett gjerne flere agenter opp mot hverandre, lokk med store bonuser – og se gjerne mot litt utradisjonelle markeder. For meg er det åpenbart at åpningen av det pengesterke kinesiske markedet i januar bør være et mål om en virkelig vil cashe ut på Adegbenro.

Gambling? Nei. Overhodet ikke! Det er nemlig langt dyrere å rykke ned og det kan fortsatt Viking unngå.

Men da tror jeg Adegbenro må være oppført på dommerkortet og ikke i regnskapet.

LES OGSÅ: I ferd med å matche Vikings Adegbenro-krav