Nyheter

Han har arrangert 50 ryddedugnader i år

Når Hogne Kile ikke er på jobb, rydder han søppel. Han merker at dugnadsånden og engasjementet er stort, men skulle ønske det var enda større.

– Handling skaper holdning, og du får ikke en skikkelig holdning før du har vært rundt i naturen og sett hvor mye søppel det faktisk er. Man skulle nesten ikke tro vi er et sivilisert samfunn, så mye søppel som flyter over alt, sier Hogne Kile, mens han klargjør til ryddeaksjon på Lundsvågen på Hundvåg.

Han har bilen full av poser, hansker og vester, og er klar for å ta imot søppelplukkere.

For halvannet år siden startet han den frivillige organisasjonen Clean Shores, som har som mål å rydde vekk søppel fra kystområdene og strandlinjene.

– Jeg gjør jo dette fordi det er et stort problem for meg, og et stort problem for planeten vår. Jeg blir i bedre humør når jeg kommer til plasser hvor det er rent og pent. Kona påstår at jeg har fått plast på hjernen, sier Kile og ler.

50 aksjoner i år

Kile er konsulent i oljebransjen, og de dagene han ikke er på jobb, plukker han søppel. De siste ni dagene har han ledet ti dugnader, både i Stavanger, Sandnes og Klepp – med varierende oppmøte.

– Jeg går alene noen ganger, selv om jeg inviterer hele verden. Det virker som om folk alltid har en unnskyldning for ikke å bli med. De er flinke til å like og kommentere på Facebook, men de møter ikke alltid opp når det gjelder, sier Kile.

Likevel ser han en utvikling.

– Hittil i år har vi arrangert nærmere 50 ryddeaksjoner. Oppmøtet varierer fra én til 100 mennesker, og snittet ligger nok på mellom fire og ti, sier han.

Forrige helg ble det arrangert aksjon i Vaulen, hvor 100 stykker møtte opp. Fredag skal han plukke søppel sammen med 50 elever fra Randaberg VGS.

– Nordmenn er i verdenstoppen på dugnad, og det er kjempebra. Men når det kommer til forsøpling har vi et forbedringspotensial på 99 prosent, sier han.

– Når jeg sier at handling skaper holdning, mener jeg at når du har bøyd deg ned 1000 ganger for å plukke opp en q-tips av plast, så kjøper du aldri sånne igjen, sier han og ler.

– Jeg vil rett og slett at folk skal bli litt mer bevisste, legger han til.

15.171 kilo søppel

I løpet av de neste ukene er det flere store og små ryddeaksjoner. Kile og Clean Shores arrangerer små ryddeaksjoner hver uke, NRK arrangerer «Hele Norge rydder» 5. mai, mens organisasjonen Hold Norge Rent arrangerer strandryddeuken fra 30. april til 6. mai, og strandryddedagen lørdag 5. mai.

Strandryddedagen er en årlig, landsomfattende miljøbegivenhet der de på vårparten rydder Norges strender frie for søppel. Under strandryddedagen i 2017 var det totalt 48.702 frivillige som deltok, og 2.207 kilometer kyst ble ryddet, fordelt på 2.854 ulike ryddeaksjoner over hele landet. Til sammen ble det samlet inn 1.374 tonn avfall fra strendene.

Tall fra samme organisasjon viser at rogalendingene hittil i år har hatt 200 registrerte ryddeaksjoner, fordelt på 7722 frivillige. Til sammen har de ryddet 54.200 meter strand, og samlet inn 15.171 kilo søppel.

Samarbeid er suksess

Ryfylke Friluftsråds hovedformål er å legge til rette for friluftsliv, drifte friområder og samtidig utføre så mye renovasjonsarbeid som de klarer. I tillegg har det blitt en stadig viktigere oppgave for dem å hente avfall, i samarbeid med dugnadsgrupper.

– De rydder, så henter vi avfallet. For eksempel der det er vanskelig å komme til med bil. Det er viktig å være løsningsorienterte og finne gode løsninger sammen. Det er det som er suksessfaktoren, sier daglig leder Hans Olav Sandvoll til RA.

Ølbokser i vrak

Også under vann er det søppel, og Stavanger Dykkerklubb rydder i sjøen flere ganger i uken.

– Vi hadde nettopp en ryddeaksjon i Vågen, sammen med flere andre dykkerklubber, og da endte vi opp med å plukke med oss 70 bildekk fra sjøbunnen. Dessverre er det bare en liten promille av alt som er der, sier nestleder i Stavanger dykkerklubb, Henrik Øgård, til RA.

Dykkerklubben har faste ryddeaksjoner flere ganger i året.  I tillegg er det klubbdykk noen ganger i uken, og Øgård forteller at de alltid plukker med seg det de ser av søppel når de er ute.

– Sånn sett rydder vi vel et par ganger i uken. Det er så utrolig mye søppel. Folk hadde fått sjokk hvis de hadde begynt å dykke og fikk se hvordan det ser ut der nede, sier Øgård.

– Hva er det verste du har sett under vann?

– Noe av det verste må være store garn og teiner, og når du svømmer forbi kan du se fiskerester og tomme hummerskall. Det er veldig trist å se alt søppelet folk kaster i sjøen. Og i og med at havstrømmen drar ting med seg, er det ikke uvanlig å for eksempel finne ølbokser inne i gamle vrak, sier Øgård.

Bedre og bedre

Øgård har vært medlem i klubben i ti år, og forteller at han har merket en utvikling i folks engasjement.

– Det virker som om det har blitt mer oppmerksomhet rundt dette, og at folk tar mer bevisste valg. Når vi kjører i gang aksjoner er det aldri noe problem å få med folk. I tillegg er det også en del som blir med og rydder på land, så jeg vil vel si at oppslutningen bare blir bedre og bedre, sier Øgård.

Neste helg skal dykkerklubben, i samarbeid med Ryfylke friluftsråd og Ydstebøhavn Vel, rydde både over og under vann på Kvitsøy. Ifølge Facebook-arrangementet skal det benyttes en ROV (Remotely Operated Vehicle – et fjernstyrt undervannsfartøy), som kan kartlegge bunnforholdene med kamera før dykkere rydder havbunnen.

– Medlemskap i klubben er ikke et krav for å bli med. Selv om du ikke er medlem er det bare å bli med og rydde, sier Øgård.

Mer fra Dagsavisen