Sport

Han får spillerne til å tåle Berntsens intensive stil

Halvard Øen Grova (36) er langt fra den mest omtalte i Vikings trenerteam, men han er hovedmannen bak en enorm fysisk utvikling de siste årene.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Den største forskjellen er den fysiske biten. Treningen vi legger ned uten ball. Det er ikke mer enn én til to ekstra økter fotball.

Trener Bjarne Berntsen svarer kontant på RAs spørsmål om hvor trening av fotballspillere har beveget seg mest siden han hadde ansvaret på 90-tallet og i 2004.

For å sette to streker under svaret til Berntsen er det bare å ta en titt på spillernes kropper når drakten går av i jubelscener, eller etter kamper. Tidligere hadde fotballspillerne ofte solide lår og legger. Nå er de fleste fullblods atleter.
Det er ikke mer usannsynlig at framtidens spillere kan holde det gående til de er mot midten av 40-årene. I alle fall sentralt i banen.

LES OGSÅ: Disse blir Vikings kapteiner

Nøkkelen bak spillestilen

Halvard Øen Grova har vært fysisk trener siden Bjarne Berntsen kom inn til 2018-sesongen. Han har ansvaret for å gi hovedtreneren nøkkelen til å få gjennomført den høyst kraftkrevende spillestilen. De må orke å ta de høyintensitetssprintene som det ønskede presspillet krever. Samtidig må kroppene tåle å trene så mye som kreves uten at skadene melder seg. Det er balansegang på en knivegg.

For å klare å sende spillerne helt ut på kanten av hva de fysisk tåler tar Grova i bruk en rekke virkemidler, som GPS-statistikker, målinger og blodprøver. Spillerne blir satt på skolebenken både om både ernæring og søvn. Mannen som er oppvokst på Moi og i Egersund liker å vite – ikke tro. Det handler om fakta. Det handler om å trene smart og det handler om å trene mye for å bli best.

Fakta forteller også om en kraftig utvikling. Teknologien Viking tok i bruk i 2016 er nyttig. GPS-tallene gir korrekt tilbakemelding.

– 20 prosent økning i høyintensitetsspurter etter at nedrykket i 2017, slår Øen Grova fast.

Det er en massiv økning for spillere som alt er godt trente. Noe av det skyldes selvsagt valget av spillestil i seg selv. Det er klubbens fysiske trener rask med å peke på. Samtidig er det liten tvil om at Viking-spillerne er langt bedre trente enn før.

Klubben er i ferd med å bli best på det som er tilnærmet gratis. Nå ser en at masterplanen som ble lagt da økonomien var svak slår stadig mer inn.

LES OGSÅ: Dette er Berntsens 2020-plan

Store treningsmengder

– Hvor mye trener egentlig en proffspiller i Viking?

– Nå i forsesongen blir det mellom 11 og 13 økter. Det inkluderer styrke og kanskje en joggetur for å restituere seg. I sesongen er vi nok på åtte-ni økter og en kamp i tillegg, sier Øen Grova.
Før var det ofte mye snakk om restitusjon hos fotballspillere. Nå handler det om å trene dem robuste for å tåle mer. Muskelfiberne må brytes ned for å bli sterkere. Selv om isbad brukes i perioder med mange kamper, er Viking nå ikke så redde for støle bein. Så er det også slik at så mye som mulig skal gjøres med ball. Det er veldig lite gamping uten.
På denne tiden av året trener spillerne så mye og så hardt at de ikke orker særlig egentrening. Dette kan det være mer åpent for i sesong.

– Hvor nære er dere grensen for hva de tåler?

– Nå er vi nok der at vi ikke kan pushe dem tøffere. Så er jeg spent på å se om vi klarer å løfte det enda et lite hakk etter hvert.

At det virker, og at det virker ganske fort, er det liten tvil om. Når nye spillere kommer til må de fases forsiktig inn i regimet, men resultatene kommer raskt.

En mann som Johnny Furdal, som først ble fulltidsproff som 32-åring, har nå oppsiktsvekkende gode testresultater i sitt leveår nummer 34.

– Jeg tror Johnny faktisk er overrasket over hvor eksplosiv han egentlig er, sier Øen Grova.

Skal Viking øke mengdene ytterligere nå må grensene flyttes uten at det går på bekostning av skadefrekvens. Det er spesielt muskelskader man vil forebygge, og den frekvensen har vært lav lenge under Øen Grova. Viking har ikke mange slitasjerelaterte skader.

Elleve år i Viking

Vikings fysiske trener har opprinnelig sin bakgrunn fra friidrett og fotball. Da han var 16 kuttet han ut fotball og konsentrerte seg om kastøvelser fram til han var 23. Der opparbeidet han interesse og kunnskap om styrketrening.
Øen Grova endte opp med en master i idrettsfysioterapi på Idrettshøyskolen i Oslo. Ferdig utdannet tok han en telefon til Viking for å se om det var mulig å få innpass. Han traff perfekt med timingen og fikk innpass rundt juniorlaget med Gary Goodchild.

i 2010 ble han flyttet opp mot A-laget. Han var lenge fysioterapeut og hadde også stilling som medisinsk koordinator fra 2012. Fra 2015 ble han stadig dratt mer inn mot den fysiske fotballtreningen – også sammen med Sean Cullinane.

Etter at han kom inn for fullt som fysisk trener i teamet til Bjarne Berntsen har Øen Grova fått mye tillit. Selv om fotballinteressen er stor lar han Berntsen få ha 4-3-3 og presshøyder i fred. Men han kommer gjerne med fysiske fotballøvelser og gir råd om intensitet og banestørrelser.

– Jeg er en trener som liker å delegere. Dette er Halvards spesialfelt og han er veldig dyktig. Han pusher grensene. Vi leter alltid etter om vi kan trene mer og mer effektivt. Spillestilen vår krever det. Han er systematisk og faktabasert, sier Berntsen – og fortsetter:

– Jeg stoler helt på Halvard.

Stort team

Treneren er ikke den eneste som roser Øen Grova. Da Yann-Erik de Lanlay bestemte seg for å komme hjem til klubben var opplegget til Øen Grova og hans team en meget viktig grunn for avgjørelsen. Han fortalte til RA forrige uke at han er fast i troen på at dette er det som skal til for å bli hundre prosent igjen.
de Lanlay er ikke den eneste som uoppfordret har dratt fram det fysiske og medisinske opplegget i Viking.

Også dette har utviklet seg til et velsmurt team. Øen Grova er riktignok den enestes som jobber fulltid, men opprettelsen av Vikingklinikken – som Øen Grova er medeier i – har gitt flere muligheter og tilgang på kompetanse.

Ut over Halvard Øen Grova er også fysioterapeut Kenneth Rossbach, kiropraktor Robert Pettersen, lege Øystein Dale, rehabiliteringstrener Simen Thøgersen og kiropraktor Tarald Sørenes med i deltidsroller.

– Vi er blitt et ganske stort team, slår Øen Grova fast. Selv om spillerne åpenbart kan hate hardkjøret til tider ser de selvsagt framgangen og resultatene av det.

I fjor kunne den ikke bare leses av på GPS, men også i trofsskapet til klubben.

Mer fra Dagsavisen