Agent Atta Aneke (37) hilser på Gary Goodchild på Stavanger lufthavn, Sola, torsdag ettermiddag. Aneke står bak mange overgangssuksesser fra Afrika til Norge. Foto: Espen Iversen

Han er Vikings nye stjernefikser

Agent Atta Aneke (37) er mannen bak svært mange av de gode nigerianske spillerne som har kommet til Norge de siste årene. Nå håper både Viking, og agenten selv, at han kan få et tett samarbeid med Viking de neste årene.

Oslo-karen, som er halvt nigeriansk, har ansatt sitt eget team i Nigeria, og har et helt unikt innblikk i hva som skjer på spillermarkedet der. Foruten å ha en egen speider ansatt har han også kontakter og venner i fotballbransjen. Dette gir ham et helt unikt innblikk i markedet – og andre forutsetninger for å lykkes enn hva Vikings selv hadde hatt.

Med suksesshistoriene til Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi friskt i minne håper han på mer samarbeid med Viking framover.

– Jeg er veldig imponert over hvordan Viking la forholdene til rette for de to. Det er på grunn v denne suksessen at jeg er her med to nye spillere nå. Klart jeg håper på mer samarbeid, sier han til RA.

Viking med på dansen

Speider Gary Goodchild er på sin side innstilt på å bruke Aneke også i fortsettelsen.

– Jeg håper dette er noe vi kan gjøre mer av. Vi henter gjerne to nye på prøve neste år, sier han.

Å hente unge nigerianske spillere krever selvsagt arbeid. Men gevinsten kan også være enorm.

Dette er ofte spillere med ferdigheter som er ekstreme, men som trenger å venne seg til Europa når det kommer til både kultur og spillemåte.
Når det er skjedd kan de selges videre for store summer.

Eksemplene er mange – og det handler langt ifra bare om superstjerner som Obi Mikel.

LSK var porten

Det er spesielt LSK og VIF som har dratt nytte av kontaktene til Atta Aneke tidligere.

– Jeg kjenner Torgeir Bjarmann i LSK godt og det slik jeg fikk innpass i starten, forteller han til RA.

I et marked som har mange useriøse aktører har Aneke rykte på seg for å være både grundig og dyktig på det som har blitt hans nisje innen agentbransjen.

Foruten de to kjempetalentene Adegbenro og Abdullahi har han hatt en finger med i spillet med å hente navn som Kim Ojo, Odion Ighalo, Anthony Ujah, Nosa Igiebor, Fegor Ogude, Ohi Omoijuanfo, Bentley og Aaron Samuel.

Aneke har også vært i kulissene på flere store salg ut av Norge – sist Adama Diomande til Hull. Han har også solgt flere spillere til kinesisk fotball.

Den største suksesshistorien så langt er nok likevel den første. Agentvirksomheten hans startet for drøye ni år siden med Odion Ighalo. Han er nå toppscorer i Watford med 14 mål og priser opp mot 200 millioner kroner nevnes for spissen – som Aneke fortsatt er agent for.

Har sin resept

Aneke sier til RA at han er tydelig på hva han ser etter når han skal hente unge spillere fra Nigeria til Tippeligaen.

Det er ikke sikkert at spillerne som blir satt pris på i Nigeria er de samme som vil fungere i Norge.

Kvalitetene som behøves må være tilpasset den direkte og fysiske fotballen.

– Personlighet er selvsagt viktig. Det betyr mye. Så ser jeg etter fart, fysikk og X-faktoren.

Selv om han har truffet mye de siste årene tør han ikke love noe rundt de to som nå er på prøve i Viking. Til det er fotball for uforutsigbart.

– Man vet aldri hva som skjer når noen tas ut fra sitt eget miljø og egen kultur. Det er farlig å slå ting fast. Men du gjør deg jo opp noen tanker ut ifra
hva du ser, sier agent Atta Aneke.