Hadia Tajik forlater Aps valgvake i Stavanger natt til tirsdag, og må innse valgnederlaget. Her er hun i en avsluttende prat med Stavanger Aps leder Jone Laursen. Foto: Stein Roger Fossmo

Hadia Tajik klar for selvransakelse

Hadia Tajik er klar for at Arbeiderpartiet må ha en selvransakelse i etterkant av årets valgresultater.

RA følger Arbeiderpartiets valgvake i Stavanger utover kvelden!

Førstekandidat Hadia Tajik er klar på at partiet må stikke fingeren i jorda og foreta en selvransakelse.

– Foreløpig er vi ikke fornøyd med tallene som har kommet, vi hadde håpet på bedre tall, men fortsatt er ikke alle stemmene talt opp, så det gjenstår å se, sier Tajik til RA ved 22.30-tiden.

– Hva er det som har gått galt for Ap?

– Det kan virke som om vår beskrivelse av hvordan situasjonen i Norge er i dag, ikke er noe folk i Norge ikke har kjent seg igjen i. Det har dessuten vært krevende å komme fram med politiske saker i en valgkamp som i så stor grad har vært preget av utviklingen på meningsmålingene, sier Tajik til RA

– Kanskje for uklare

Sandnes-ordfører Stanley Wirak antyder at Ap er blitt for utydelige i årets valgkamp, og vil brette opp ermene og se framover.

Rett etter klokken 22.00 la Sandnes-ordfører Stanley Wirak ikke skjul på skuffelsen etter valgresultatene som er kommet så langt.  Han hadde tatt turen til Stavanger for å følge valgvaken der. Han gikk langt i å se fire år fram i tid.

– Nå er det bare å brette opp ermene. Men: Hvis Venstre ikke kommer over sperregrensen, kan det være at H og Frp bare kan støtte seg til KrF. Det kan bli tøft for dem, sier Wirak til RA ved 22.10-tiden.

– Hva har gått galt for Ap i årets valgkamp?

–  Det er vanskelig å si. Det har vært et hardkjør mot Støre personlig. Jeg er uansett ikke klar til å oppsummere nå, men kanskje budskapet vårt er blitt litt for uklart. Så får vi bruke tid på å oppsummere, sier Wirak.

(Saken fortsetter under bildet)

Stavanger Aps Anders Fjelland Bentsen i prat med Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

Julia Wong, Rogaland Aps femtekandidat, nektet å konkludere med valgkampnederlag rett over 22.00.

– Det gjenstår fremdeles å telle opp halvparten av stemmene, sa Wong.

– Uansett: Rogaland Ap og Ap på landsplan har gjort et dårlig valg. Hva har gått galt?

– Det er ikke lett å si. Det kan ha vært spørsmål om arbeidsplasser som har slått ut, i og med at ledighetstallene gikk noe ned mot slutten av valgkampen, sier Wong til RA.

Ble stille

Det ble dørgende stilt under valgvaken til Ap i et fullstappet Nr. 28 Pizzapub da TV2s valgdagsmåling kom.

– Selvfølgelig er jeg skuffet, jeg hadde håpet vi hadde kommet bedre ut på valgdagsmålingen, men det er en meningsmåling, ikke resultater. Så får vi se ut over natten, sier fjerdekandidat Øystein Langholm Hansen til RA ved 21.10-tiden.

(Saken fortsetter under bildet)

En skuffet Øystein Langholm Hansen slår av en prat med tidligere stortingsrepresentant og Stavanger-ordfører Tore Nordtun. Foto: Stein Roger Fossmo

Han var uansett langt fra utslått.

– Dette kan endre seg når resultatene fra de store byene kommer inn, sier Hansen.

Bedre med VG-målingen

Samtidig ble stemningen bedre etter at en noe mer oppløftende valgdagsmåling for VG kom.

– VGs måling var noe mer oppløftende, og det ser nå ut som det er en fordeling med 85 mot 84 representanter. Det blir sinnssykt jevnt, sa andrekandidat Torstein Tvedt Solberg da 34 prosent av stemmene i Rogaland var talt opp.

– Vi vet det var veldig mange som bestemte seg helt i siste liten, sier Tvedt Solberg ved 21.20-tiden. 

Hvilke av småpartiene som greier sperregrensen på 4 prosent kan avgjøre.

– Det virker som småpartiene og sperregrensen blir viktig, konstaterte en fremdeles betinget optimistisk Tvedt Solberg en snau halvtime etter første valgdagsmåling og prognoser.

Da 39,5 prosent av stemmene var talt opp i Rogaland, hadde Høyre fått 29,5 prosent av stemmen, Ap 20,7 prosent, Frp 20,0, KrF 9,1, Sp 7,9, SV 3,3, MDG 2,6 og Rødt 1,2 prosent.

Trangt

Aps valgvake er på Nr 28 Pizzapub i Øvre Holmegate, som er fylt opp til siste sete. Det er trange forhold der.

Tvedt Solberg øynet før resultatene kom fire representanter fra Ap på Stortinget.

– Blir vi største partiet i Rogaland, så har vi gjort jobben vår, sier Tvedt Solberg.

Spådde jevnt løp

– Det kommer til å bli jevnt, og det kommer til å bli bitte, bitte små nyanser som avgjør til slutt, supplerer førstekandidat Hadia Tajik.

Stemningen var i alle fall svært høy mens stortingskandidater og fotfolk hyllet hverandre for innsatsen i valgkampen.

– 750.000 roser er delt ut i helt unike velgermøter. Jeg har en god følelse, sier Tajik.

Tre eller fire?

I forkant var spenningsmomentet for Rogaland Ap vært hvorvidt partiet får tre eller fire representanter på Stortinget. For fire år siden fikk partiet tre representanter. LOs Øystein Langholm Hansen er på den usikre fjerdeplassen. Det var ennå ikke avklart i natt.

Valgforsker og statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavnager er klar på at Aps lokale strategi ikke har fungert, og peker på at Ap i Rogaland surfet høyt på meningsmålingene da arbeidsledighetstallene var som svartest.

– Rogaland er nå politisk igjen tilbake til rundt nivået før oljenedgangen, sier Tuastad.

Han mener Ap-strategene har mislykkes i Rogaland.

– Ap har feilet, som har lagt alle eggene i arbeidsledighetskurven, og det har vært feilslått, for nå peker ledighetstallene i positiv retning, sier Tuastad.

 

Han mener Høyre og Frps nasjonale strategi har truffet langt bedre.

– Aps nedgang henger også sammen med Høyre og Frps valgkampstrategi. Partiene har smurt velgerne med mye oljepenger samtidig som det er gitt store skattelettelser. Dette er nok siste perioden det er mulig å bruke så mye ekstra av oljefondet og samtidig gi store skattelettelser. Det blir tøffere prioriteringer framover, sier Tuastad.

Han peker også på at det rødgrønne alternativet har tapt på stemmer som teller lite på grunn av sperregrensen

– Med Rødt og MDG under sperregrensen har kannibalismen på venstresiden vært en gavepakke til Erna, sier Tuastad.