Nyheter

– Gutteklubben grei lever fortsatt i beste velgående

Kvinneandelen i privat sektor har stått bom fast de siste ti årene, viser tall fra Akademikerne. For Marianne Børseth-Hansen (50) fristet det mer å bruke tid på barna enn å kjempe seg til en karriere i næringslivet.

Samtidig som det blir stadig flere høyt utdannede kvinner i arbeidsmarkedet, velger fortsatt nær 60 prosent av akademiker-kvinnene en stilling i offentlig sektor. Det viser ferske medlemstall fra hovedorganisasjonen Akademikerne.

Samme mønster i ti år

Blant Akademikernes medlemmer i privat sektor, er drøyt 30 prosent kvinner, mot nærmere 70 prosent menn. Og slik har det vært de siste ti årene.

For arbeidsstyrken som helhet, er bildet det samme. Andelen kvinner i privat sektor var 37 prosent i 2016, mot 63 prosent av menn, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Les også: Dropper karrieren når de får barn

Tok perm – ble leder

For Marianne Børseth-Hansen (50) var det utenkelig å kombinere et hektisk småbarnsliv med en karriere i næringslivet.

– På den tida bodde besteforeldre langt unna, og jeg hadde en mann som nettopp hadde startet opp eget firma. Da var det umulig for meg å gå inn i det private og legge ned et ubegrenset antall arbeidstimer hver dag, sier Børseth-Hansen, som er utdannet jurist og i dag har en lederstilling i Øst politidistrikt.

I stedet valgte hun å korte ned arbeidsdagene etter at barn nummer tre kom til verden slik at hun kunne hente i barnehagen. Det opplevde hun at arbeidsgiveren hadde stor forståelse for.

– Etter å ha jobbet redusert i fem år, ble jeg tilbudt en ny lederstilling i politiet. Før det valgte jeg å ta forlenget permisjon med to av barna mine. Da jeg kom tilbake, fikk jeg min første lederjobb.

Hun mener det offentlige er flinkere til å legge til rette for familielivet enn det private.

– Jeg mener det må være mulig å gjøre karriere i det private selv om man trenger å jobbe redusert i en periode. På mange måter lever gutteklubben grei fortsatt i beste velgående – profittjaget og hvem som tjener mest blir verdsatt høyere enn hvem som er best til å lede.

– Et likestillingsproblem

Akademikerne-leder Kari Sollien mener det er et likestillingsproblem at kvinneandelen i privat sektor er såpass lav.

– Hvis du bare rekrutterer fra halve befolkningen, er det ikke sikkert du får tak i de beste.

Sollien kaller det en «myte» at det private er mer rigid enn det offentlige, med henvisning til en medlemsundersøkelse som viser at omtrent like mange i hver sektor oppgir å ha fleksibel arbeidstid.

Samtidig er hun tydelig på at næringslivet må bli flinkere til å rekruttere kvinner.

– Bedriftene må legge til rette for å ansette flinke damer i utgangspunktet og sørge for at de beholder dem også etter småbarnsperioden.

Men hun oppfordrer også kvinnene selv til å ta ansvar.

– Vi må av og til våge å stikke hodet mer fram og ta noen sjanser, sier Sollien.

Les også:Arbeiderklassejentene som ble ordførere

– Gamle tradisjoner

Tallene fra Akademikerne viser at gamle tradisjoner og kulturer fortsatt eksisterer i deler av privat sektor, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

– Men det jobbes godt mange steder for å oppnå endringer, sier NHO-sjefen, og viser til ingeniørfirmaet Sweco som bevisst har søkt etter kvinner.

– Dessuten oppfordret de fedre til å ta lang foreldrepermisjon, noe som har gjort at de i dag har økt kvinneandelen sin kraftig, sier Skogen Lund.

Nettopp permisjonsordningene er viktige for å få flere kvinner til å søke seg til det private, tror hun.

– Dette er en av flere grunner til at NHO har engasjert oss såpass sterkt i saken om lengre fedrekvote, sier hun.

I likhet med Sollien, mener Skogen Lund bedriftene må ta sin del av ansvaret for kvinnemangelen.

– Næringslivet må bli flinkere til å lete fram dyktige kvinner innen alle bransjer. Men bedriftene i privat sektor skal ha ros for å tilby like gode fleksible ordninger som i det offentlige.

Fikk du med deg denne? Kraftig økning i antallet mødre som jobber heltid

Mer fra Dagsavisen