Friidrett

Gulltrippel for lillebror Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen løp inn til sitt tredje gull og sin fjerde medalje på tre heseblesende dager under friidretts-NM i Sandnes søndag.

Lillebror Ingebrigtsen var forhåndsfavoritt foran finalen på 1500 meter og innfridde så det suste.

Den talentfulle 16-åringen ble klokket inn til tiden 3.53,29.

– Det har vært et veldig bra mesterskap over all forventning. Det er selvfølgelig gøy når jeg først er i form å bli med på litt av hvert. Det er ikke noe annet enn gøy, sa Jakob Ingebrigtsen til NTB.

– Det er nesten litt utenfor fatteevne. Han løper denne 1500-meteren som dette er det første løpet han løper i dette mesterskapet. Han ser knallsterk ut ennå. Det er helt drøyt, sa far og trener Gjert Ingebrigtsen til NTB.

– Kjenner du i det hele tatt at du er sliten?

– Sliten kan jeg være etterpå, sa gullvinneren smilende.

Ferdinand Kvam Edman fra Sturla tok sølvet på 1500-meteren, mens Tjalve-løperen Thomas Jefferson Byrkjeland sikret seg bronsemedaljen.

Råkjør

Søndagens gull satte punktum for det som har vært et NM-råkjør nesten uten sidestykke i norsk friidretts historie. Lørdag tok Jakob Ingebrigtsen gull på 3000 meter hinder med tiden 8.44,12 - bare en drøy halvtime etter at han hadde løpt inn til bronsemedalje på 800 meter.

Fredag innledet han meterskapet med gull på 5000 meter med supertiden 13.35,84.

Sist en norsk friidrettsutøver tok gull på nettopp 1500 meter, 3000 meter hinder og 5000 meter i et og samme NM, var under hovedmesterskapet i Bodø i 1980.

Da gikk Gulars Anfin Rosendahl på alle de tre distansene.

Rosendahl kombinerte imidlertid ikke kjempeprestasjonen med bronse på 800 meter. 16 år var han heller ikke.

Kongepokal-kandidat

Med til historien hører det også at Jakob Ingebrigtsen kom rett til Sandnes fra Sveits fredag. Der løp han en 800 meter i forkant av Diamond League-stevne i Zürich og satte like godt personlig rekord med 1.49,40.

Lillebror Ingebrigtsens super-NM gjorde ham til en kandidat til å motta årets kongepokal, men Karsten Warholms tre overlegne NM-gull etter VM-triumfen ble foretrukket. Karoline Bjerkeli Grøvdal vant pokalen på kvinnesiden.