Stavanger

Gründerkollektiv med plass til unge innovatører

På bare ti måneder har gründerhuset Mess & Order etablert arbeidsplasser for unge innovatører.

I hjertet av Stavanger øst er tempoet høyt og ideene mange. I andre etasje i Ryfylkegata 22 er døren alltid åpen for dem som vil tenke nytt.

– Her har vi en lounge og bibliotek for dem som er her mye. Gründere er kjent for å jobbe veldig hardt, så vi synes det var viktig å skape et sted som også er menneskelig og avslappet, sier Henrik Jesman Sunde som er initiativtaker og daglig leder av Mess & Order, en møteplass for innovatører i Stavanger.

Østre bydel var et naturlig valg for etablering av kontorfellesskap.

– Vi er omgitt av et fantastisk miljø innenfor scene og kafeer. I en kombinasjon av gründere, arkitekter, designere og prosjektleder tror jeg det vil komme enormt mye bra ut av dette, sier Jesman Sunde.

Åpent for alle

I det nyoppstartede kontorfellesskapet finner man i tillegg til lounge og bibliotek, et stort kontorlandskap med flexpulter og noen faste pulter.

– Her kan gründere eller andre som bare vil ha et nytt sted å jobbe leie sin egen kontorplass. Den første uken er gratis, og etter det kan man velge om man vil leie pulten noen kvelder i uken, en liten periode eller hver dag over lengre tid, forteller Jesman Sunde.

Han er opptatt av at Mess & Order skal være en møteplass for innovatører på tvers av bransjer. – Det er her folk kan møtes og skape innovasjon, sier Sunde Jesman.

På de 800 kvadratmeterne er det også et workshoproom, fotostudio, et green room, hvor etablerte designere og kreatører jobber, og små kontorer hvor større firmaer holder til. På kveldene arrangeres det som kalles social cooking, et gründerinitiativ som er satt i gang i Stavanger øst.

– Social cooking er et veldig viktig konsept for oss, og vi er glad for at gründer Tamara Kuklina samler så mange som vil lage forskjellig mat sammen i våre lokaler, forteller Jesman Sunde.

Noen kvelder kan de som vil kjøpe billett til social cooking, og så lager vi mat sammen noen kvelder i uken, forteller Jesman Sunde.

Vidt spekter

– Alle er velkommen hit, uansett bakgrunn og utdanning. Det viktigste er at man har et pågangsmot, sier Jesman Sunde som selv er utdannet flyger.

Mess & Order åpnet dørene 11. august i fjor, og har siden det fått en enorm respons.

– Vi ville ha et hus hvor unge gründere kunne møtes. Andre byer har det, og vi synes det hørte til i Stavanger også. Det har vært en utrolig kul reise med høyt tempo og mye handling, sier tidligere daglig leder Osman Amith.

Flere nye arbeidsplasser

Gründerne mener at all kompetansen som er samlet under ett tak vil gi en dobbelteffekt på arbeidsmarkedet.

– Både folk som har mistet jobben i oljebransjen, men også de som allerede har en jobb vil kunne ta nytte av den kunnskapen vi har, sier Amith.

Han legger til at de har fått flere henvendelser den siste tiden fra folk som har mistet jobbene sine. To av de fikk jobb forrige uke hos Mess & Order.

– Det er en stor dugnadsånd på huset. Vi jobber non-profit og det er ingen utbyttehensikt. Denne ånden prøver vi å spre litt videre til næringslivet i distriktet, forteller Amith.

I dag er det 30–40 personer som leier arbeidsplass i kontorlandskapet. Her finner man alt fra grafiske designere, copywritere, jurister, regnskapsførere, 3D-designere og prosjektledere.

– Når man ikke forventer å få noe igjen akkurat nå, får man mye mer igjen på sikt. Vårt budskap er å hjelpe hverandre med den kompetansen vi har. På sikt utvikles det store ideer som gir nye arbeidsplasser, sier Amith.

Handling og tempo

– Mange her er nyoppstartede og små. Da er det fint å for eksempel få kjapp hjelp til en ny nettside eller regnskap. Vi har også etablerte bedrifter som jobber med egne prosjekter her hos oss. Vi tror det er sunt å komme seg ut og bytte litt miljø, sier Jesman Sunde.

Kontorlandskapet i Stavanger øst har fortsatt ledige plasser, og får stadig henvendelser fra kreative sjeler. De to gründerne liker trenden og er glade for å se at så mange vil skape sin egen arbeidsplass. De har fortsatt muligheten til å utvide.

– Her er det folk fra klokken seks om morgenen til to på natten. Vi tror på prosjektene våre, og det blir det arbeidsplasser ut av, sier Jesman Sunde.

Mer fra Dagsavisen