Fotograf Eirik Halvorsen blir ikke skremt av hvor mange gründere som må legge inn årene etter kun kort tid. Han bestemte seg tidligere i år for å si opp jobben og satse på sin store lidenskap, fotografi, på fulltid.

Gründer sa opp jobben for å følge hjertet

Halvparten av alle nyoppstartede bedrifter overlever ikke jomfruåret, og kun én av tre overlever fem år. Det skremmer derimot ikke Eirik Halvorsen. Han har sagt opp jobben i byggebransjen for å jobbe som fotograf.

I januar startet Eirik Halvorsen sitt aksjeselskap. I juni sa han opp jobben, og i oktober står han på egne bein som bryllupsfotograf. Selv om statistikken viser at fotografi er et utsatt yrke, stopper ikke det Halvorsen fra å følge hjertet.

– For meg er det mer spennende enn skummelt å stå på egne bein. Jeg ser muligheter, ikke begrensninger, og å feile er ikke et alternativ for meg, sier Halvorsen. Han legger til at lidenskap for faget og stå-på-vilje er viktig for å få til det du vil, uansett hvilken bransje du er i.

Fokus på lidenskapen

Det var da Halvorsen selv giftet seg i 2012 at han for alvor fikk øynene opp for bryllupsfotografi. Etter seks år med enkeltmannsforetak ved siden av jobben tok han skrittet over til aksjeselskap, og bestemte seg for å satse fullt og helt på foto.

– Jeg fikk mange henvendelser som jeg ble nødt for å takke nei til på grunn av tidsklemme og jobb. Da jeg skjønte at jeg hadde mulighet til å leve av det sa jeg opp jobben, og bestemte meg for å fokusere på lidenskapen min, sier Halvorsen.

Singapore og New York

Som nyoppstartet har ikke Halvorsen all verdens med startkapital, men han tar i bruk sosiale medier for alt det er verdt.

– Jeg bruker Facebook, Instagram og bloggen min til å promotere meg selv. Jeg tror det er veldig viktig å være til stede på nettet, sier Halvorsen, som nylig ble booket av kunder fra Singapore og har fått henvendelse fra New York.

– De så bildene mine på Instagram, og disse oppdragene hadde neppe skjedd uten sosiale medier, sier Halvorsen.

Han tror fotobransjen er i endring, og at det å gå til fotografen ikke er det samme nå, som før.

– Nå for tiden gjør folk god research når de trenger fotograf, på lik linje med når de skal kjøpe ny bil eller lage mat med ny oppskrift, sier Halvorsen.

Fanger kjærligheten

Han tror mye av grunnen til at han gjør det bra er fordi han skiller seg ut.

– Jeg tror det handler om menneskelige relasjoner, å være dyktig, og det faktum at jeg legger mye mer i fotograferingen enn kun å trykke på en knapp, sier han.

Bryllupsfotografering er til dels sesongbasert, da det er langt flere som gifter seg på sommeren enn på vinteren. Det tror derimot ikke Halvorsen blir et problem.

– Jeg planlegger å holde kurs framover, og dessuten er ikke folk nødt til å gifte seg for å bli fotografert. Det er jo en flott ting å ta med seg sin elskede, og bli fotografert sammen, selv om man har vært gift i mange år, sier Halvorsen.