Navn i nyhetene

Grønnsaksdyrkeren

Margunn Ueland avsluttet journalistkarrieren, og satte seg på skolebenken igjen. Nå er hun utdannet helsecoach, har skrevet bok, og driver blogg.

Skrevet av: Kathinka Skott Hansen

Hvem: Margunn Ueland (62)

Hva: Har utgitt boken «Margunns kjøkkenhage: fersk mat – året rundt». Hun byttet ut journalistjobben med blogg, kjøkkenhage, foredrag og helsecoaching.

Gratulerer så mye med bokutgivelse. Fortell oss om den.
– Tusen takk. Boken handler om dyrking av grønnsaker, bær og frukt, samt blomster. Jeg håper at boken kan by på inspirasjon og nyttige tips. Boken er full av bilder tatt av Jan Inge Haga.

– Hvordan er det å kunne pryde seg med tittelen forfatter?
– Det er veldig kjekt å ha skrevet en bok, men jeg gjør jo mye annet også. Jeg driver enkeltmannsforetak og skriver blogg, i tillegg til å holde foredrag og kurs.

– Du har tidligere jobbet som journalist, og nå satser du på en karriere som grønnsaksdyrker. Hvorfor akkurat det?
– De siste 30 årene har jeg hatt en interesse og stor glede av å holde på i hagen. Det er god avslapning, samtidig som man holder seg i aktivitet og får masse frisk luft. For 16 år siden la jeg om kostholdet grunnet mye betennelse i kroppen, og da fant jeg ut at jeg like så godt kunne dyrke mine egne grønnsaker og frukt.

– Du dyrker nesten alt innen grønnsaker, frukt, bær og blomster, men hva liker du best å dyrke?
– Det er et veldig vanskelig spørsmål, og nesten som å spørre en mor om å velge en favoritt blant barna sine. Jeg lar meg likevel fascinere mest av kålfamilien. Det er stor variasjon, de er næringsrike og vakre, og tåler mye.

– Hvordan har hverdagen din endret seg?
– Jeg likte veldig godt å arbeide som journalist, men nå føler jeg meg svært privilegert som får muligheten til å jobbe med det jeg brenner mest for. Jeg elsker både kjøkkenhagen, og det faktum at mat kan være medisin og har mye å si for helse. Jeg har nettopp avsluttet en intensiv og bra utdanning, og kan nå kalle meg helsecoach. Jeg ønsker å hjelpe folk med å legge om livsstilen og kostholdet slik at de kan få mer energi og bedre helse og humør. Jeg styrer min egen hverdag i mye større grad enn tidligere, men jeg har ikke mindre å gjøre av den grunn.

– Angrer du noen gang på at du skiftet beite?
– Nei, jeg angrer ikke i det hele tatt. Det er en tid for alt, og det holdt med 38 år som journalist for meg.

– Har du noen råd til de som ønsker å gjøre akkurat det du gjorde, men kanskje ikke tør?
– Jeg mener man bør gjøre det som er best for hver enkelt. Dersom man ønsker forandring, og har en lidenskap man vil realisere så bør man gjøre det.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg velger å si skolebiblioteket på Heskestad skule i Lund kommune, for jeg klarer ikke å bestemme meg for én bok. Da jeg gikk på skolen hadde jeg masse energi, så jeg ble sendt på biblioteket for å lese. Bøkene til Astrid Lindgren var nok favorittene den gangen.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Fysisk aktivitet og det å holde på i hagen gjør meg veldig lykkelig. Det å spa om komposten er helt topp, for da blir det så jysla god jord.

– Hvem var din barndomshelt?
– Det er lett, det var min far. Han het Kjell Ueland, var bonde og elsket alt som levde. Han har jeg lært mye av, og han har alltid vært min helt.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Våre sterke sider er og våre svake sider. Jeg kan nok være utålmodig. Det er bra i den forstand at man får gjort mye, men det er også veldig plagsomt til tider, spesielt for andre.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Jeg kjøper altfor mange frø og sår mer enn hva jeg har plass til i hagen.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?
– Jeg skulle gjerne gått i demonstrasjonstog for de innenfor rus og psykiatri. Det er en gruppe som aldri kjemper for seg selv, fordi de har nok med å overleve fra dag til dag.

– Er det noe du angrer på?
– Ja, det er nok mye jeg har gjort feil, men jeg mener vi skal være glade for de feilene vi gjør, for det er en god anledning til å lære. Jeg bruker ikke mye tid på å se meg tilbake.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– En heismontør. En som kunne fikset heisen og fått meg ut så fort som mulig.

Mer fra Dagsavisen