Greta og gretne gubber

LEDER: Intet ved Greta Thunberg er for bagatellmessig for de gretne gubbenes trolling på sosiale medier, skriver Bjørn G. Sæbø.

I flere norske aviser – blant annet Rogalands Avis fredag – har stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) et kort, men kraftfullt debattinnlegg.

Stortingspresidenten peker på Donald Trumps hersketeknikker da han tvitret sarkastisk til sine 65 millioner følgere om Greta Thunberg etter hennes historiske tale til FNs klimatoppmøte.

Trøen er en voksenpolitiker som skjønner det en korrumpert president som Trump aldri vil ta innover seg, nemlig det demokratiske problemet det er at voksne hetser og bruker hersketeknikker mot barn og unge som engasjerer seg i samfunnsdebatten.

LES OGSÅ: Trump om opprørt Thunberg: Hun virker lykkelig

Etter Greta Thunbergs tale flyter sosiale medier over av Trump-inspirerte utfall fra de gretne gubbene som åpenbart føler seg truffet av den svenske miljøaktivistens kamp for klimaet.

Den 16 år gamle jentas helse, hennes utseende, hvordan hun angivelig skal bli «brukt» av sterkere krefter er gjenstand for hersingen. Intet ved Greta Thunberg er for bagatellmessig for de gretne gubbenes trolling på sosiale medier.

Avskysalvene som ellers rettes mot yngre kvinner med en annerledes religiøs, etnisk eller kulturell bakgrunn har nå funnet seg et hatobjekt i en 16-åring fra Stockholm. Det er alvorlig for både klimaet og debattklimaet.

Med et stadig sterkere nærvær av klima- og miljøsaker i lokalpolitikken er det grunn til å advare flere mot å la seg inspirere av Trumps billige og nedrige metoder.

LES OGSÅ: Når natur blir politikk

Greta Thunbergs følelsesmessige utblåsning i New York skal ikke bagatelliseres eller sykeliggjøres. Bak et berettiget sinne mot verdensledere som har snakket og snakket i 30 år uten å komme av flekken, har Thunberg et budskap som bør bevege hennes lærere og alle som er opptatt av en faktabasert debatt.

Hun ber verdenslederne lytte til forskningen og de stadig mer alarmerende rapportene gitt ut av FNs klimapanel IPCC, som baserer sine vurderinger på mer enn 800 forskere fra hele verden.