Nyheter

Greit om Gerhardsen

Den nye dokumentarserien på NRK om Einar Gerhardsen gir lite nytt, men fungerer fint for en ny generasjon som ikke kjenner historien fra før.

3

DOKUMENTAR

«Einar»

Regi: Erling Borgen

TV-serie i fire episoder, NRK

Det er ingen enkel oppgave å skulle lage en dokumentarserie om Einar Gerhardsen. Få norske liv er så gjennomfortalt som hans. Samtidig er dette en livshistorie med så mye dramatikk og så mange viktige hendelser fra det moderne Norge i seg at det må være lov å ha høye forventninger.

Einar Gerhardsen var kommunisten som endte opp med å forfølge kommunister. Han var rebellen som ble arrestert av norsk politi et utall ganger, men som ble Norges statsminister i 17 år. Han var konsentrasjonsleirfangen som ledet arbeidet med å gjenreise Norge etter krigen. Han var myk familiemann og knallhard maktpolitiker. Her ligger det stoff til å fylle fire timer TV med gripende innhold.

Erling Borgen er professor i samfunnskritisk dokumentarisme ved Høyskolen i Lillehammer og en av Norges mest produktive dokumentarfilmskapere. Sentrale titler som «Et lite stykke Norge» og «I skyggen av Statoil» var debattskapende journalistiske prosjekter. I arbeidet med «Einar» har Borgen og hans team hatt unik tilgang på private bilder og filmsnutter.

Saken fortsetter under bildet. 

Erling Borgen

Erling Borgen har laget dokumentarserien om Einar Gerhardsen. Foto: NTB Scanpix

Les også: Et TV-møte med Gerhardsens lyse, mørke og ukjente sider (+)

Hele familien Gerhardsen har stilt villig opp i intervjuer for å fortelle om familiefaren som også var landsfaderen. Også en rekke nåværende og tidligere politikere har bidratt, inkludert Dagsavisens grand old man Arne Strand. Likevel bærer serien preg av mangel på historisk filmmateriale. Dette er forsøkt løst ved å filme stillbilder, ved å bruke diverse gamle opptak fra andre sammenhenger, eller ved å legge et nostalgisk brunfilter over nåtidige opptak av sentrale institusjoner som Folketeaterbygningen, Oslo Kongressenter og Stortinget.

Som skolefjernsyn fungerer denne serien helt greit. Spesielt for yngre generasjoner som ikke kan så mye om det Norge Einar Gerhardsen vokste opp i, endret og styrte, gir Borgens fortelling nyttig kunnskap. Det er også fint at denne viktige delen av norsk historie blir dokumentert i sammenheng. Men det er et åpent spørsmål om filmens formspråk, med lange, dvelende sekvenser med illustrasjonsfoto og repeterende, langsom trekkspill- og pianomusikk er det som treffer denne gruppa best.

Møt Erling Borgen i dette portrettet: – Over natten var jeg forvandlet til en reaksjonær overløper (+)

For politiske nerder som kjenner til de viktigste hendelsene i Gerhardsen offisielle liv, enten det dreier seg om luseknekkerdebatten, Kråkerøy-talen, Kings Bay eller Sachsenhausen, bringer serien lite nytt. Den er også – dessverre – forbausende lite problematiserende. Altfor ofte står gamle klisjeer i veien for et mer kritisk og granskende blikk på Gerhardsens politiske virke.

Saken fortsetter under bildet. 

OSLO 19720506. Tidligere statsminister Einar Gerhardsen fyller 75 år den 10 mai. Formen hans er upåklagelig og forfatteren i ham like virksom. To bøker ble bestseller og til høsten kommer den tredje boken. Røyker pipe.
Foto: Ivar Aaserud Aktuell / Scanpix

Einar Gerhardsen. Foto: Ivar Aaserud/NTB Scanpix

Serien hadde stått seg på å gi en bedre og mer samlet fortelling om Gerhardsens samfunnssyn og politiske prosjekt. Det blir dessverre fragmentert i denne serien, som tidvis blir redusert til en standardfortelling om norsk politisk historie i det 20. århundre. Erling Borgen klarer heller ikke helt å samle trådene. Det er liten tvil om at Einar Gerhardsen var en svært sammensatt person, men mannen som framstilles av de ulike kildene framstår tidvis som helt forskjellige mennesker.

Dokumentarseriens styrke og de absolutt fineste øyeblikkene er når Einar Gerhardsens barn forteller om faren sin. Det gjelder sønnene Rune og Truls, men særlig datteren Torgunn Lieungh som døde tidligere i år, etter at serien var ferdig spilt inn. Hun gir et varmt og nært portrett av mennesket Einar Gerhardsen, og hun forteller levende om en tid som er over nå, men som det er så viktig å huske.

Mer fra Dagsavisen