Gravde fram altertavle

Historielaget på ble startet opp i 1994.

De har allerede klart å gjøre viktige historiske funn.

Med spett og spade har de gått løs på jordhauger og gulv der de mistenker at det er begravet skatter med verdifull historie.

- Det er bevist at det har vært fast bosetning på Hundvåg i mer enn 4000 år, forteller leder av Hundvåg og Øyane historielag Lars Lunde.

- Arkeologer har funnet blant annet matrester, boplasser og rikelige mengder fosfor som beviser at vi har hatt bosetning her i både yngre og eldre steinalder, bronsealder jernalder. Det lå engang en kongsgård her på Husabø, forteller Lunde.

Store funn

Størst av alt er det å finne og grave opp historien fra bakken selv. Det har Lars Lunde fått oppleve to ganger.

- I 1995 tok vi spade og spett med oss og begynte vår egen utgravning. Det var en magisk følelse når vi oppdaget at vi hadde funnet en altertavle fra 1100-tallet. Jeg ringte umiddelbart til Arkeologisk museum. En arkeolog sa til meg at Hundvåg er som å stikke hånden i en godtepose. Du finner alltid noe.

Noen år senere gjorde Lars Lunde og en av hans medlemmer et nytt funn. Denne gangen var det «Steinmannen» eller steinkorset som ble oppdaget. Korset er trolig fra 900-tallet før det var et bispesete her. Både altertavlen og steinkorset er plassert i Hundvåg kirke til stor begeistring for menigheten. Prest Andreas Woie forteller at de keltiske korsene fikk mye av sin inspirasjon fra Egypt. Når Stavangers historie nå skal samles på nytt i ett historisk verk, vil vi at Hundvåg skal få sin rettmessige plass i denne historien.