Høstferien står for tur, og det er nettopp dette mange bruker ferien til, å komme seg ut i naturen. Stavanger Turistforening har gode tips til både bekledning, og hva en bør ha og hva en strengt tatt ikke trenger å pakke med seg når man legger ut på tur. Foto: Marius Vervik

Gode turtips til drømmehøstferie i fjellet

Årets høstferie byr på sol så langt fram meteorologene kan se, for de som holder seg på våre kanter av landet.

Mange bruker høsten og spesielt høstferien til å nyte naturen på nært hold. Men hva bør man ha med i sekken når man skal ut på tur? 

Det har Kaja Raa Storaker ved Tursenteret til Stavanger Turistforening forsøkt å svare på i forkant av neste ukes høstferie, som for mange er høysesong for tur i skog, mark og fjellheim.

Hold ting tørt

Turistforeningen får en del henvendelser om turutstyr og hva man bør ha med seg når man legger i vei. Ett av de viktigste stikkordene er å holde ting tørt i størst mulig grad. 

– Pakk alt alltid i pakkposer som er vanntette. Ingenting er så kjedelig som våte klær når du kommer fram til hytta og vil skifte. Husk også og ta regntrekket på sekken som ekstra beskyttelse. Pakk slik at det tyngste ligger innerst mot ryggen, sier Kaja Raa Storaker ved Tursenteret til Stavanger Turistforening.

Er planen å overnatte på en av turistforeningens mange hytter er det lurt å ta med beinbekledning til innendørsbruk.

– Husk gjerne et par raggsokker eller tøfler til bruk på hytten, sier hun.

Søtsaker og lykt

I tillegg anbefales også å ha en eller annen form for søtsaker lett tilgjengelig for å raskt kunne få opp blodsukkeret om det skulle bli nødvendig.

– Det er alltid lurt med litt nøtter og sjokolade øverst i sekken, og varm drikke på termosen. Sist, men ikke minst: Husk hodelykt og førstehjelpsutstyr, opplyser Raa Storaker.

– Hva er den største pakkefeilen folk gjør når de skal på tur?
– Ikke ta med for mye i sekken. Alt veier, så gled deg heller til å ta på dongeribuksen når du kommer hjem. I tillegg er det mulighet til å kjøpe mat på flere av våre hytter, så man trenger ikke å handle med seg for mye å spise, sier hun.

– Hvordan bør folk kle seg for høstturen?
– Alltid ull innerst mot kroppen. Husk trelagsprinsippet, også trengs det et mellomlag i fleece eller en ullgenser. Skalljakke og bukse som tåler vind og regn er en selvfølge. Husk lue og votter. og ha med ekstra tørre sokker, en reservelue og votter. Er det flere som skal på tur kan en dele litt klær og utstyr slik at ikke alle har med alt, sier hun.

Turistforeningen arrangerer en rekke turer i løpet av høstferien. Sjekk oversikt her.