Nyheter

Gladmatinspektøren

NAVN I NYHETENE: Alle som serverer mat fra boder må sjekkes under Gladmat. Det er få avvik, og mange av aktørene har vært med tidligere og vet hva det går i, sier seniorinspektør Arve Kolbeinsen.

Hvem: Arve Kolbeinsen (48)

Hva: Seniorinspektør i Mattilsynet. Sjekker at alle følger retningslinjene under Gladmat.

– Dere sjekker jo alle som serverer mat under Gladmat, men hvordan går dere fram når dere gjør det?

– Vi er tre stykker fra Mattilsynet som går rundt, og da besøker vi alle som har stand. Vi tok 40 stykker på onsdag og resten i går. Det vi ser på er temperaturer, beskyttelse av mat, renhold og hygiene. Mange av aktørene har vært med tidligere og vet hva det går i.

– Har dere funnet noen avvik?

– Det var et par stykker som fikk avvik, men dette var nye aktører som ikke har vært med på festivalen tidligere. Det er normalt, og det er sånn det har vært de siste årene. På onsdag var det en som måtte stenge, og en annen som måtte kaste rå kylling og kjøttdeig fordi det holdt for høy temperatur. De var nok ikke helt forberedt og hadde litt for lite kjøleskap.

– Sjekker dere Spiselig byfest også, eller er det bare Gladmat?

– Nei, jeg har vært på byfesten alle årene. Vi pleier å ta Gladmat onsdag og torsdag, og byfesten på fredag. Og så tar vi ofte turen tilbake til Gladmat igjen på lørdag. På byfesten er det en del foodtrucks som vi sjekker, men de med vanlig restaurantdrift sjekker vi ikke, hverken der borte eller i Vågen. Vi har kontroll på dem, for de sjekkes hver åttende måned.

– Hva er viktig å tenke på for dem som lager og selger mat under festivalene?

– Noe av det viktigste er mulighet til å vaske hendene, spesielt hvis du har kjøttvarer. Du må dessuten tenke på at du ikke kryssforurenser, som vil si at du blander rå og ferdigstekte varer. Du må også ha mulighet til å beskytte mot forurensing. Dersom du griller og grillen din ikke kan lukkes, må du ha en parasoll over. Da unngår du samtidig at måkene tar seg til rette. Under matproduksjon er det også viktig med et eget arbeidsantrekk. Hvis du driver med kjøttvarer er det viktig at de holdes på en temperatur under fire grader. Dette er uproblematisk for dem som har vært med før. De har kjøttvarene i fryseren, og lar dem tine i kjøleskapet. De store aktørene har dessuten med seg eksterne kjølecontainere.

– Hvorfor er den jobben dere gjør viktig?

– For å sørge for at det serveres trygg mat. Det er greit å ha kontroll. Men det var nok mer før, i oppstarten.

– Er det stor forskjell på Gladmat-kontroll og vanlig kontroll?

– Vi har alltid fokus på kjøling under de vanlige tilsynene også, men akkurat under Gladmaten er spesielt temperatur og mulighet til å vaske hendene kritisk.

– Pleier dere å spise når dere er rundt på tilsyn?

– Vi pleier å få tilbudet, men vi takker høflig nei. Vi har ikke tid til det heller.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Familien min.

– Hvem var din barndomshelt?

– Ron og Valerie Taylor. To naturfotografer fra Australia.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kona mi.

Mer fra Dagsavisen