Nyheter

Gladmat i gang: – Viktig å lære barn om fisk

I dag star­tet Glad­mat-­fes­ti­va­len for 21. gang, og det var stats­mi­nis­ter Erna Solberg (H) som åp­net den. – Det er viktig å lære barn å lage og spi­se fisk. Det er noe av det sun­nes­te de kan spi­se, sier statsministeren.

– Jeg er vel­dig stolt av å få lov til å åpne årets Glad­mat­-fes­ti­val, sa stats­mi­nis­ter Erna Solberg til alle opp­møt­te i Vå­gen i går.

Hun syn­tes det var en fin åp­ning, med dei­lig vær og fan­tas­tisk stem­ning.

– Ikke minst er det en fan­tas­tisk kva­li­tet over hele Glad­mat-­fes­ti­va­len, så jeg gle­der meg til å gå rundt og smake på noe av ma­ten, sier stats­mi­nis­te­ren til RA.

Hun be­søk­te fes­ti­va­len i 2013, og har vært inn­om en gang tid­li­ge­re også. Solberg sy­nes det er et godt ar­ran­ge­ment som hol­der høy kvalitetsstandard.

– Slike mat­fes­ti­va­ler er eks­tremt vik­tig, spe­si­elt nå som vi har så man­ge lo­ka­le mat­pro­du­sen­ter som øns­ker å vi­de­re­for­mid­le og stadig la­ger nye pro­duk­ter. Det er vel­dig bra at de kan mø­tes sam­men med kok­ker og gas­tro­no­mer, og at be­sø­ken­de på fes­ti­va­le­ne blant an­net kan se ret­te­ne de­res, sier hun til RA.

Hun me­ner det er vik­tig å vise den sto­re bred­den i norsk mat­pro­duk­sjon.

– Norge er først og fremst en sjø­mat­na­sjon, men vi har også man­ge spesiallagdeprodukter fra land­bru­ket, og det er vik­tig å vise fram dette. Det er så gøy når det kom­mer nye pro­duk­ter og nye sma­ker på mar­ke­det, sier stats­mi­nis­te­ren.

LES OGSÅ: Den spiselige byfest blir røykfri

Stor stas

Dag­lig le­der i Glad­mat, Ma­ren Skjel­de, syn­tes det var stor stas med be­søk av stats­mi­nis­te­ren.

– Det er vik­tig for oss å kun­ne vise at vi er en na­sjo­nal fes­ti­val og en stor pub­li­kums­fes­ti­val. Dess­uten er det kjekt at stats­mi­nis­te­ren tar seg tid til å kom­me, for det set­ter en eks­tra svong over det hele, sa Skjel­de i forkant av åpningen.

Dag­lig le­der i Urban Sjø­front, Eli Nes­sa, sy­nes også at det er gøy at Den spi­se­li­ge by­fest får mi­nis­ter­be­søk.

– Det var Stats­mi­nis­te­rens kon­tor som tok kon­takt med oss, og sa at stats­mi­nis­te­ren var in­ter­es­sert i å be­sø­ke oss på åp­nings­da­gen. Det for­tel­ler oss at må­ten vi job­ber og ten­ker på er spen­nen­de, sier hun til RA.

Hun hå­per de kan in­spi­re­re by­de­ler og tett­ste­der til å gjø­re lig­nen­de som dem.

LES OGSÅ: Slik blir Spiselig byfest

Daglig leder i Urban Sjørfront, Eli Nessa, håper at Den spiselige byfest kan inspirere andre bydeler og tettsteder til å gjøre lignende.

Bygge by­dels­kul­tur

Stats­mi­nis­te­ren me­ner det er vik­tig å bygge by­dels­kul­tur og ha noen fel­les­ting som gjør at man kan tref­fe na­bo­er og and­re, både kjente og ukjente.

– Det er let­te­re å få til de gode tin­ge­ne i et lo­kalt fel­les­skap, og da er det fint at de gjør det rundt en tra­di­sjon som det­te, sier stats­mi­nis­te­ren om Den spi­se­li­ge by­fest.

– Jeg synes det er viktig at statsministeren besøker mindre festivaler, slik at vi får anerkjennelse for det vi gjør. Vi ønsker at hun skal se at dette er et konsept som fungerer, sier Nessa.

Daglig leder i Fra Hage til Mage, Therese D'Este Thomassen, viser statsminister Erna Solberg rundt i teltet hvor det arrangeres kokkekurs for barn.

LES OGSÅ: Dette er årets Gladmat-retter

Kok­ke­kurs for barn

Et­ter åp­nin­gen del­tok Solberg på kok­ke­kurs for barn, ar­ran­gert av Fra Hage til Mage.

Sam­men med bar­na fikk stats­mi­nis­te­ren lage klipp­fisk­bol­ler. Hun sy­nes det er vik­tig å lære barn og unge å lage mat selv.

– Ikke minst er det vik­tig å lære barn å lage og spi­se fisk. Det er noe av det sun­nes­te de kan spi­se, og vi vet at de spi­ser for lite fisk til van­lig, sier hun.

Daglig leder i Fra Hage til Mage, Therese D'Este Thomassen, syntes det var gøy at statsministeren tok seg en tur i teltet hvor det ble arrangert kokkekurs for barn.

– Vi ønsker å fremme mer fisk og mindre matsvinn, og å vise barna viktigheten av dette, sier Thomassen til RA.

LES OGSÅ: Slik blir årets Gladmatfestival

Matkulturprisen

Under åpningen av Gladmat 2019 ble det delt ut Matkulturprisen av Chaine des Rotisseurs Rogaland.

Prisen er en hedersbevisning til den eller de Rogalendinger som mer enn andre har bidratt til å fremme mat- og drikkekultur i fylket.

Juryens begrunnelse er at årets vinner har over flere år vært en viktig, og svært aktiv pådriver og kunnskapsutvikler av matfaget i regionen gjennom å fremme høy faglig kvalitet og innsikt både for produsenter, fagmiljøer og publikum i vår region. Videre har de vært aktive med å sette Stavanger og Rogaland på Norges matkart. Vinneren er en støtte og motivator til alt som har med mat og drikke som kulturutvikling i Stavanger. Det er av stor betydning også for den fremtidige satsning innenfor vårt fag at vi har en sterk og aktiv kunnskapspådriver som brenner for faglig kvalitet på alle nivåer. Anmeldelse av alt fra gladmatrettene, matpresentasjoner, restauranter og Tour de Frityr mellom Stavanger og Kristiansand, har gitt et bredt spekter til brukernes innsikt og økt kunnskap om hva som finnes innen matkultur.

Årets vinner av Matkulturprisen for 2019 er Stavanger Aftenblads matredaksjon ved Harald Birkevold og Kine Hult.

Mer fra Dagsavisen