– Jeg er veldig stolt av å få lov til å åpne årets Gladmat-festival, sa statsminister Erna Solberg til alle oppmøtte i Vågen i går.
Hun syntes det var en fin åpning, med deilig vær og fantastisk stemning.
– Ikke minst er det en fantastisk kvalitet over hele Gladmat-festivalen, så jeg gleder meg til å gå rundt og smake på noe av maten, sier statsministeren til RA.
Hun besøkte festivalen i 2013, og har vært innom en gang tidligere også. Solberg synes det er et godt arrangement som holder høy kvalitetsstandard.
– Slike matfestivaler er ekstremt viktig, spesielt nå som vi har så mange lokale matprodusenter som ønsker å videreformidle og stadig lager nye produkter. Det er veldig bra at de kan møtes sammen med kokker og gastronomer, og at besøkende på festivalene blant annet kan se rettene deres, sier hun til RA.
Hun mener det er viktig å vise den store bredden i norsk matproduksjon.
– Norge er først og fremst en sjømatnasjon, men vi har også mange spesiallagdeprodukter fra landbruket, og det er viktig å vise fram dette. Det er så gøy når det kommer nye produkter og nye smaker på markedet, sier statsministeren.
LES OGSÅ: Den spiselige byfest blir røykfri
Stor stas
Daglig leder i Gladmat, Maren Skjelde, syntes det var stor stas med besøk av statsministeren.
– Det er viktig for oss å kunne vise at vi er en nasjonal festival og en stor publikumsfestival. Dessuten er det kjekt at statsministeren tar seg tid til å komme, for det setter en ekstra svong over det hele, sa Skjelde i forkant av åpningen.
Daglig leder i Urban Sjøfront, Eli Nessa, synes også at det er gøy at Den spiselige byfest får ministerbesøk.
– Det var Statsministerens kontor som tok kontakt med oss, og sa at statsministeren var interessert i å besøke oss på åpningsdagen. Det forteller oss at måten vi jobber og tenker på er spennende, sier hun til RA.
Hun håper de kan inspirere bydeler og tettsteder til å gjøre lignende som dem.
LES OGSÅ: Slik blir Spiselig byfest
Bygge bydelskultur
Statsministeren mener det er viktig å bygge bydelskultur og ha noen fellesting som gjør at man kan treffe naboer og andre, både kjente og ukjente.
– Det er lettere å få til de gode tingene i et lokalt fellesskap, og da er det fint at de gjør det rundt en tradisjon som dette, sier statsministeren om Den spiselige byfest.
– Jeg synes det er viktig at statsministeren besøker mindre festivaler, slik at vi får anerkjennelse for det vi gjør. Vi ønsker at hun skal se at dette er et konsept som fungerer, sier Nessa.
LES OGSÅ: Dette er årets Gladmat-retter
Kokkekurs for barn
Etter åpningen deltok Solberg på kokkekurs for barn, arrangert av Fra Hage til Mage.
Sammen med barna fikk statsministeren lage klippfiskboller. Hun synes det er viktig å lære barn og unge å lage mat selv.
– Ikke minst er det viktig å lære barn å lage og spise fisk. Det er noe av det sunneste de kan spise, og vi vet at de spiser for lite fisk til vanlig, sier hun.
Daglig leder i Fra Hage til Mage, Therese D'Este Thomassen, syntes det var gøy at statsministeren tok seg en tur i teltet hvor det ble arrangert kokkekurs for barn.
– Vi ønsker å fremme mer fisk og mindre matsvinn, og å vise barna viktigheten av dette, sier Thomassen til RA.
LES OGSÅ: Slik blir årets Gladmatfestival
Matkulturprisen
Under åpningen av Gladmat 2019 ble det delt ut Matkulturprisen av Chaine des Rotisseurs Rogaland.
Prisen er en hedersbevisning til den eller de Rogalendinger som mer enn andre har bidratt til å fremme mat- og drikkekultur i fylket.
Juryens begrunnelse er at årets vinner har over flere år vært en viktig, og svært aktiv pådriver og kunnskapsutvikler av matfaget i regionen gjennom å fremme høy faglig kvalitet og innsikt både for produsenter, fagmiljøer og publikum i vår region. Videre har de vært aktive med å sette Stavanger og Rogaland på Norges matkart. Vinneren er en støtte og motivator til alt som har med mat og drikke som kulturutvikling i Stavanger. Det er av stor betydning også for den fremtidige satsning innenfor vårt fag at vi har en sterk og aktiv kunnskapspådriver som brenner for faglig kvalitet på alle nivåer. Anmeldelse av alt fra gladmatrettene, matpresentasjoner, restauranter og Tour de Frityr mellom Stavanger og Kristiansand, har gitt et bredt spekter til brukernes innsikt og økt kunnskap om hva som finnes innen matkultur.
Årets vinner av Matkulturprisen for 2019 er Stavanger Aftenblads matredaksjon ved Harald Birkevold og Kine Hult.