Stavanger

Glad veggismat

– Bare de siste to årene har det vært en eksplosiv utvikling når det kommer til vegansk mat, sier kokk og veganer Mari Hult og mener Gladmat-festivalen holder tritt med utviklingen.

– Før måtte jeg kjøpe soyamelk på den økologiske butikken. Nå får jeg det på Jokeren på hjørnet, sier kokk og veganer, Mari Hult, til RA.

Det er sol og skyfri himmel, god stemning og åpning av Gladmatfestivalen i Vågen.

Hult er klar til å utforske årets utvalg av plantebaserte retter.

– Gladmat henger definitivt med på denne utviklingen, sier kokken med en litt overrasket tone.

– Jeg har alltid funnet noe å spise, mye takket være det internasjonale miljøet i Stavanger. Hos de mer norske utstillerne kan det være litt vanskeligere. Der er det liksom geitost på alt, ler Hult.

Veganisme

Veganisme er en levemåte basert på respekt for alt levende. En veganer spiser et plantebasert kosthold og unngår all mat av animalsk opprinnelse, det vil blant annet si uten kjøtt, fisk, skalldyr, egg og meieriprodukter.

– Mange kokker imponerer. De er mer interesserte i vegetarkost og de tar mye hensyn, sier Hult, som i fjor ga ut sin egen veganske kokebok «Sykt godt».

Pragmatiske veganere

Selv om hun selv har besøkt Gladmat i alle år og alltid funnet noe, er hun klar på at det er mye lettere nå.

– Linjene hviskes ut. Restauranter som Ostehuset tilbyr veganske retter. Det er jo litt ironisk med tanke på navnet.

– Men deltar veganere egentlig på Gladmat? 

– Det finnes to typer veganere, tror jeg. De som er beinharde og de som er mer pragmatiske. Jeg tror jeg når flere ved å være sistnevnte. Jeg setter pris på det tilbudet som finnes og vil vise at det er etterspørsel etter det, sier Hult.

Tilbudet er i det minste på plass.

Ifølge Gladmats liste over vegetarplasser, utarbeidet av Mari Hult selv, er det mellom 20–25 utstillere som tilbyr veganske Gladmat-retter.

– Men jeg finner alltid flere enn de som har registrert at de har veganske retter. Mange retter kan bli gjort veganske eller er det uten at det er et poeng i seg selv, sier Hult.

LES OGSÅ: Full panikk på kjøkkenet

Smak av verden

– For meg var det helt naturlig å gjøre det vegansk. Det finnes jo så mye av alt annet, sier Tamara Kuklina, som serverer økologisk, glutenfri og økologisk grøt i den såkalte Grøtbilen.

I fjor deltok hun på Spiselige Byfest i østre bydel.

Nå er Grøtbilen en del av «Smaken av verden» på Strandkaien.

– Vanligvis er det her jeg har funnet flest veganske retter. Gådjå, som serverer etiopisk mat, er alltid en suksess. Ellers er jeg glad i de veganske alternativene til Renaa og Ostehuset, sier Hult.

Lokal mat og kvalitet

Fremover håper hun at vegantilbudet fortsetter å øke og at det også blir retter mer oppmerksomhet mot lokal mat og kvalitet.

– Det er få som kan matche råvarene vi har her i Stavanger. Vi befinner oss midt mellom Jæren og Ryfylke og er blitt en matby folk kan være stolt av. Jeg håper at vi framover også vil se et høykvalitetstilbud innen vegansk mat, sier Hult.

LES OGSÅ: Mesterkokkene hyller matfylket

Mer fra Dagsavisen