Sport

Glad hun aldri ga opp VM-drømmen

Det var langt fra opplagt at Therese Åsland skulle få spilt årets fotball-VM, men etter å ha lagt ned utallige timer med trening er hun sjeleglad for at arbeidet nå blir belønnet.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter å ha vokst opp med en hockeyspillende pappa og en bror som også ble hockeyspiller, var det mer tilfeldig at Therese Åsland ble fotballspiller. Valget ble tatt for rundt ti år siden, etter at hun i en periode spilte både hockey og fotball. Siden gikk det slag i slag på aldersbestemte landslag før det stoppet opp.

– Jeg har ikke hatt en flytende vei inn på landslaget fra jeg var liten, nei. Jeg var med på aldersbestemte landslag da jeg var 15, 16 og 17 år, før det stoppet opp på J-19- og U23-landslaget. Da måtte jeg se på meg selv og hva jeg ville gjøre for å oppnå det jeg ønsket, sier Åsland til RA og fortsetter:

– Jeg har trent mye over tid i alle år og hatt et utrolig stort ønske om å bli så god som mulig med de forutsetningene jeg har. Det har handlet om å gjøre den jobben som har krevdes, og det var til tider veldig tungt og utrolig hardt, men nå som jeg er her i Frankrike med damelandslaget er jeg utrolig glad for at jeg la ned det arbeidet, forteller hun på telefon fra landslagets base i Reims, drøye to timer nordøst for Paris.

LES OGSÅ: Åsland tatt ut til VM: – Stolt, rørt og veldig glad

– Største en kan oppleve

I morgen kveld spiller Norge sin åpningskamp i årets fotball-VM. Motstander i Reims er Nigeria, og Åsland sier at det kribler litt ekstra før kampen.

– Det å få delta i et VM er det største en kan oppleve som landslagsspiller, og det gjør meg utrolig stolt å få lov til å representere landet mitt på den største scenen av dem alle. Det er like spesielt hver gang jeg tar på meg landslagsdrakten, og nå er det bare å løpe sokkene av seg for å bevise at jeg fortjener å være her, sier Åsland.

Sammen med tidligere NHL-proff Andreas Myrvold endret hun litt på treningsmetodene, la om kostholdet og tok grep for å ta det siste steget opp på landslaget. Det ga resultater.

– Jeg, og folkene rundt meg, har gjort en sabla god jobb i mange år og det er fantastisk å være her. Jeg gleder meg som en unge til å komme i gang, sier Åsland som får familien på besøk til VMs andre kamp mot Frankrike onsdag 12. juni.

LES OGSÅ: Hockeymetodene som ga landslagsplass

Stolte foreldre

– Mamma, pappa og Patrick kommer alle ned, og det setter jeg utrolig stor pris på. De har vært der i alle år, og har hjulpet meg hvert steg på veien. De er min tette og lille sirkel, og den fineste gjengen i hele Stavanger. Det er veldig stas at de kommer, og betyr veldig mye for meg, sier Therese Åsland.

Pappa Glenn kunne ikke vært mer stolt av datteren.

– Både jeg og moren hennes har vært med på treninger, vi har sett kamper på alle aldersbestemte nivåer og vært med på alle Dana-cupene og fulgt henne på reisen. Både i motgang og medgang, og det har vært jysla kjekt. Vi er utrolig stolte over det hun har oppnådd, og det kommer nok en tåre i øyekroken når vi kommer ned for å se henne spille i VM, sier pappa Glenn Åsland.

LES OGSÅ: Scoret sitt første landslagsmål: – Veldig stort

Bedre vilkår i hverdagen

Kvinnelandslaget har selv gått ut med et mål om å ta medalje, og Åsland tror det er fullt mulig å få til i år.

– Vi har satt medalje som en målsetting, og mener det er oppnåelig basert på den jobben vi har gjort med å komme oss til VM og i forberedelsene til mesterskapet. Det er en prosess som har vart over tid, og det har blitt gjort en grundig jobb siden VM-billetten ble sikret. Vi har skapt en kontinuitet med hvordan trenerne ønsker at vi skal se ut, og har en bedre forståelse for hva trenerne ønsker vi skal gjøre nå enn under forrige mesterskap, forteller Åsland.

Hun tror at dagens landslag kan fortsette å utvikle seg, slik at Norge kan nærme seg den posisjonen vi engang hadde.

– Gjennom de tiltakene som OBOS og Norsk Tipping gikk sammen om for Toppserien for et par år siden har det blitt bedre. Før var det null proffdager – nå er det én til to. Det gjør at prestasjonene til hvert lag og enkeltspillere blir bedre, og at vi som fotballspillere kan konsentrere oss om fotballen og ikke hundre andre ting, sier Åsland og fortsetter:

– Hvis landslaget skal bli bedre må jobben gjøres i hverdagen på klubblaget. Derfor er det viktig at spillerne i Toppserien har en så proff hverdag som mulig. Slik at en i størst mulig grad kan konsentrere seg om restitusjon, mat, søvn og trening med kvalitet, der man er opplagt og klar for øktene, sier Therese Åsland.

LES OGSÅ: Åsland sulten på å kopiere broren

Sterkt samhold

Den forbedrede hverdagen pluss antallet spillere som tar steget til utenlandske klubber mener hun kun er positivt for utviklingen av landslaget.

– Alle har en drøm om å spille i utlandet, og det er veldig bra at så mange får sjansen og tar steget ut når de er mentalt klare for det. Det hever nivået på spillerne, som igjen hever nivået på landslaget, sier Åsland.

Hun mener samholdet i landslagsgruppen er blant nøkkelpunktene for suksess i årets mesterskap.

– Oppkjøringen til nå har vært veldig lærerrik og gøy for min del. Vi har blitt en veldig sammensveiset gjeng, både oss spillere mellom, men også med trenere og støtteapparatet. Jeg tror det har mye å si at man trives, både på og utenfor banen, for at man skal prestere best mulig, sier Åsland.

Slik har det ikke alltid sett ut de siste årene, med den stadig betente Hegerberg-saken som igjen blusset opp onsdag.

– Siden jeg ikke var her under det forrige mesterskapet, så vil jeg ikke kommentere noe rundt den konflikten. Det som skrives i mediene er ikke noe vi går rundt og tenker på, og det glir fort forbi, sier Therese Åsland.

LES OGSÅ: «Ødegaards utspill var en ren sklitakling på Hegerberg»

Mer fra Dagsavisen