Gjør Byparken om til blomstereng

DEBATT: En blomstereng i sentrum og informasjonstiltak i tilknytning vil kunne inspirere mange til å gjøre sin hage insektvennlig, skriver Håkon Fossmark (MDG).

Av Håkon Fossmark, Miljøpartiet De Grønne Stavanger

Byparken i Stavanger, som omkranser Breiavatnet, består i dag grus, asfalt og plen – og noen fine blomsterbed. Ganske kjedelig. Og ekstremt lite insektvennlig. Insekter og humler trenger blomster og nektar, ikke grus, asfalt og plen.

Hvorfor ikke anlegge vakker og velduftende blomstereng i Byparken, spesielt der det nå er helt livløse og biologisk døde plener? For eksempel den store plenen i Kiellandshagen, mellom Kongsgård og Olav Vs gate. Ingen har glede av plenen slik den er i dag, verken mennesker eller insekter. For et syn det ville vært med en blomstereng der! Prestekrage, blåklokke, marianøkleblom, tjæreblom, rødknapp og knoppurt.

I Oslo har de gjort slottsplassen om til blomstereng. Folk og insekter elsker det. I Stavanger må vi gjøre Byparken om til blomstereng. Vakkert og viktig.

Bystyret i Stavanger vedtok 11. mars at Stavanger skulle bli en mer insektvennlig kommune. Bra! Et godt sted å starte vil være å anlegge blomstereng i sentrum, både Byparken, men gjerne også andre steder. Fordi det vil hjelpe insektene, men kanskje aller viktigst; den vil kunne informere og inspirere alle de tusenvis av menneskene som bruker sentrum hver dag.

I Stavanger finnes det rundt regnet 50.000 hager. En blomstereng i sentrum og informasjonstiltak i tilknytning vil kunne inspirere mange til å gjøre sin hage insektvennlig.

Hvis ikke høyrealliansen får gjort noe med dette nå, vil Miljøpartiet De Grønne sørge for at det skjer om vi får innflytelse etter valget.