Nyheter

Gjenbygde Wittgensteins skrivehus

Professor Harald Røstvik har engasjert seg i gjenoppbyggingen av skrivehuset til filosof Ludwig Wittgenstein.

Harald N. Røstvik, professor ved Universitet i Stavanger (UiS), har brukt ferie og fritid i fire år på å gjenoppbygge den legendariske filosofen Ludwig Wittgensteins skrivehus i Skjolden i Sognefjorden, sammen med flere andre fra hele verden.

I flere tiår har mange forsøkt å gjenoppbygge Wittgensteins skrivehus på originaltomten på en fjellhylle 30 meter over Eidsvatnet innerst i Sognefjorden. I 2016 fikk endelig flytte- og byggeprosjektet godkjenning, og i slutten av juni ble huset offisielt ferdig.

– Det føles herlig å være ferdig, det har vært veldig krevende og spennende. Det føles godt å være en del av et så stort team, over 200 studenter har vært med på prosjektet gjennom årenes løp, sier Røstvik.

LES OGSÅ: Stadig mer populært å studere ved UiS

Harald Røstvik bærer et av original-vinduene fra skrivehuset til Wittgenstein. 90% av det gjenoppbygde huset er laget av originalmaterialet.

Gode samtaler

Det var byplanleggingsprofessor Røstvik som ruget på ideen om å involvere studenter fra universitetene Wittgenstein selv hadde studert ved: Manchester, Berlin og Cambridge.

Det er studenter fra disse universitetene som i første omgang ble invitert til å bli med på gjenoppbygningen. Det var først i sommer at studenter fra flere universitet i Europa, Canada og Amerika ble involvert. Fra UiS var det to til tre studenter som ble med til Skjolden.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger. Det er en spesiell opplevelse å komme til dette avsidesliggende stedet da det gir en sterk naturopplevelse. Også får de treffe jevnaldrende studenter og ha gode samtaler, sier Røstvik.

LES OGSÅ: UiS pilot for banebrytende universitetsmodell

Bærekraftige baktanker

For Røstvik og studentene har det vært viktig at de ikke setter et større økologisk fotavtrykk enn absolutt nødvendig.

– Det vi har jobbet mest med er å begrense inngrep i naturen rundt tomten, og på den måten også begrense trafikk til tomten, sier Røstvik, som forteller videre at de har planlagt hvordan de kan håndtere et stigende antall besøkende, og at det er viktig å begrense hvor mange som besøker huset samtidig.

– Dersom trøkket blir for stort må vi diskutere å bygge et besøkssenter, slik at vi kan styre hvor mange som besøker huset om gangen, sier han.

Ønsket å rive huset

Det var da eieren av huset i Skjolden ønsket å rive huset og pusse opp at ønsket om å gjenoppbygge huset med originalmaterialet  på originaltomten endelig ble oppfylt. Prosjektet fikk bein å gå på da Luster kommune kjøpte originaltomten hvor huset til Wittgenstein stod, og stiftelsen Wittgenstein i Skjolden ble stiftet.

Arbeidet med å tilbakeføre huset begynte ved hjelp av studenter ved tre universiteter, etter initiativ fra Røstvik ved UiS. Studentprosjektet fikk støtte fra den tyske STO Foundation og fra Jan Oftedal Holding AS, til å arrangere sommerskoler der og samtidig delta i oppbyggingen. Studentene fikk et reisestipend som gjorde det lettere for dem å være med på prosjektet. Lærerne som har vært involverte har derimot jobbet frivillig i egen ferie.

På UiS sine nettsider kan man lese en artikkel om Røstvik.

Mer fra Dagsavisen