Nyheter

Gir ut infohefte for ungdom på sykehus

Epic krise eller epikrise? Å forstå medisinske uttrykk og takle et sykehusopphold som ungdom kan være utfordrende. Nå skal ungdom som selv har sykehuserfaring gi dem hjelp.

– Jeg visste ikke hvilke rettigheter jeg hadde, og jeg visste ikke hva jeg kunne forvente av de ansatte. Det fantes noen brosjyrer med vokseninformasjon, men det fenget ikke mitt hode.

Marie Burchard (21) snakker om da hun som 18-åring ble overført til voksenpsykiatrien etter en tid på barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling og poliklinikk ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). Fordi hun var myndig ble hun brått behandlet som en voksen pasient, men oppi alt var hun fortsatt en ungdom som trengte å bli tatt vare på og som ikke umiddelbart forsto betydningen av ord som «prognose» og «tentativ».

– Jeg turte heller ikke å spørre de ansatte, sier hun.

Gir ut brosjyre

Også Anne Tyldum Bruvik (19) og Ida Bakken (16) sitter på lignende erfaringer som ung på sykehus. Bruvik har lang erfaring som pasient ved somatisk avdeling. Bakken er pårørende til sin mor. Alle tre er tilknyttet Ungdomsrådet ved SUS, som er et rådgivende organ. De er opptatt av at overgangen fra barne- og ungdomsavdeling til voksenavdeling skal bli så god som mulig.

Sammen med fagpersoner i Helse Stavanger har de derfor utarbeidet et nytt informasjonshefte for ungdom som skal deles ut til unge som kommer på sykehuset. I brosjyren råder de ungdom til spørre helsepersonell om alt de lurer på til de forstår, de opplyser om rettigheter man har under behandling og gir råd om tiden etter sykehusoppholdet. Alt forklart på en lettfattelig måte, krydret med emoji-tegn og fargerike illustrasjoner.

Tumor og MR

Å få tilrettelagt informasjon for ungdom, mener Bakken har stor betydning.

– Å se den du er pårørende til få stukket en veneflon i hånden kan være skremmende uten å få en forklaring. Å være bekymret fordi man ikke vet hva som skjer kan for eksempel gå ut over skolen, sier hun.

Et eget kapittel har fått tittelen «Epic krise» eller epikrise?». Der er det listet opp forklaringer på medisinske ord som kan være vanskelig å forstå, som «kronisk», «MR», «transfusjon» og «tumor».

– Du får mye mer ut av samtalen med sykehuset når du har ordforklaringer og informasjon om det som skjer, sier Bruvik.

Til hjelp

Heftet er utarbeidet etter det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet «I trygge hender 24-7». Programmet skal bidra til færre pasientskader og bedre pasientsikkerheten i Norge. Berit Kyllevik, avdelingssykepleier på barne- og ungdomsposten ved SUS, roser trioen for innspillene de har kommet med.

– Vi er interessert i at ungdom som går over til voksenavdelingen skal få en god overgang. Når ungdommene selv kommer med sine tilbakemeldinger, må vi ta det på alvor. Det er direkte til hjelp for oss, sier Kyllevik til RA.

Mer fra Dagsavisen