Gir sterk advarsel mot mulige budsjettkutt

USAs forsvarsminister Jim Mattis mener sikkerheten til det amerikanske folk er i fare hvis Kongressen velger å svekke den økonomiske støtten til forsvaret neste år.

 

Jim Mattis snakket om sine bekymringer på et politisk forum i California i helgen. Han mener et kutt i forsvarsstøtten vil kunne føre til krig, skriver medier som Washington Examiner og Fox News.

– Får vi et kutt, gjør vi både amerikanske tropper og det amerikanske folket de beskytter en bjørnetjeneste, sier Mattis, ifølge Examiner.

Han mener pengebruken i dag er på et helt akseptabelt nivå. USA bruker mer penger enn noe annet land på forsvar. I 2016 brukte USA 602 milliarder dollar på forsvar, mer enn de ti neste landene på lista, i følge tall fra tenketanken IISS.

Les også: FN slår alarm om Trumps USA

– Har råd til overlevelse

– Når vi snakker om det som brukes på forsvar, så må vi forstå at dagens nivå er historisk lavt. Alle vet at USA har råd til overlevelse, sier forsvarsministeren, ifølge Fox News.

– I 1957 brukte vi 52 prosent av det føderale budsjettet på forsvar. I 2017 var tallet 15 prosent. Det vi bruker på forsvar i dag, utgjør kun tre prosent av USAs brutto nasjonalprodukt (BNP), tilføyer han.

Beskjeden var spesielt myntet på Armed Services Committee i Representantenes hus. Komiteen skal nå ledes av Adam Smith etter at Demokratene fikk flertall i mellomvalget i høst.

Smith har vært kritisk til pengebruken under president Donald Trump.

Les også: Skred av bøker om Trump (DA+)

Totalpakke

– Vi kan ikke ta hensyn til alle marerittscenarioene som finnes. Landet vårt har prioriteringer som må gjøres. Vi har gjeld, vi har problemer med infrastrukturen.. Dessuten har vi områder som helse og utdanning å prioritere. Man må se på hele bildet, sa demokraten Smith i september.

Mattis mener økonomisk støtte og trygghet går hånd i hånd for det amerikanske folk. Derfor håper han i det lengste at Kongressen unngår å svinge sparekniven.

– Vi er i en tid der det er stor maktkonkurranse. Men som president Trump har uttalt: Den konkurransen vil ikke nødvendigvis medføre væpnet konflikt. Fortsetter vi å styrke oss, så vil ikke det (konflikt) oppstå, mener forsvarsministeren.

Les også: Fallgruver for Trumps og Xis «våpenhvile»