Giftinformasjonen opplever massivt trykk under høysesong for sopp

Giftinformasjonen har hatt en enorm økning i henvendelser om sopp i sommer. Ekspert ber folk kjenne til de vanligste giftsoppene.

Det finnes flere tusen sopparter i norsk natur. Mange er det ufarlig å smake på, men det finnes sopp som er så giftig at selv en liten smakebit kan føre til alvorlig forgiftning.

Nå går soppeksperter i Folkehelseinstituttet ut og advarer etter høy aktivitet og mangedobling av henvendelser fra folk som har spist sopp.

LES OGSÅ: Korona ga Ordr-suksess

– 150 prosent økning

– Bare i juli har vi fått en økning på nesten 150 prosent i henvendelser sammenlignet med tidligere år, forteller seniorrådgiver og soppsakkyndig i Giftinformasjonen, Kristin Opdal Seljetun.

En varm juni, etterfulgt av en fuktig juli, har ført til perfekte soppforhold. Dermed har soppen kommet tidligere i år over hele landet, men særlig på regntunge Vestlandet og ellers i Sør-Norge er soppsesongen for alvor i gang.

– Folk er mer ute i naturen i sommer, og det er viktig at man bruker de hjelpemidlene man har med applikasjonen Digital soppkontroll. Det går også an å ta med dagens fangst til soppkontroll, som arrangeres av Sopp- og nyttevekstforbundet, sier Seljetun.

LES OGSÅ: 1 million flere togpassasjerer på Jærbanen

Vær oppmerksom på hvit og brun sopp

Soppeksperten ber folk være oppmerksomme på at de giftigste soppene vanligvis vokser i skogen, men giftige sopper kan også vokse på gress eller i egen bakhage.

Hun advarer spesielt mot soppartene hvit fluesopp, som til forveksling kan ligne på små sjampinjonger, i tillegg til den svært giftige spiss giftslørsopp som ofte vokser sammen med traktkantarellen.

– Et generelt tips er at man aldri bør spise helt hvit eller brun sopp uten å vite hva det er. Konsekvensene av å skade indre organer så store av å spise feil sopp, at man bør alltid få kontrollert soppen om man ikke er 100 prosent sikker, oppfordrer Seljetun.

LES OGSÅ: Treningssentrene melder om medlemsvekst

Urovekkende trend

Seljetun påpeker en negativ trend som viser at rundt 70 prosent av de alvorlige soppforgiftningene har vært hos personer med fremmedkulturell bakgrunn.

– Turister, innvandrere og andregenerasjons nordmenn har ofte andre soppkunnskaper, som for eksempel i Asia hvor man forveksler den svært gifte hvite fluesoppen med en art matsopp som er spiselig.

Man skal likevel ikke være redd for å plukke sopp i sommer, og med soppsesongen godt i gang har Seljetun noen norske favoritter som man allerede nå kan plukke flere steder i landet.

– Kantarell er en god matsopp som vokser nå., det gjør også rørsopper som steinsopp – de som er svampeaktig under hatten. Ingen av rørsoppene som vokser i Norge, gir alvorlige forgiftninger, men flere kan gi mage- og tarmsymptomer, opplyser Seljetun.