Nyheter

Geoparken måtte repareres for 250.000 kroner i fjor

Hærverk og slitasje har ført til at Geoparken er blitt et pengesluk for kommunen. Nå vil Norsk Oljemuseum få fortgang på planene om å ruste opp området til en vitenpark.

– Anlegget koster langt mer enn vi har råd til, sier Torgeir Sørensen, park- og veisjef i Stavanger kommune til RA.

Han ser utover Stavangers mest kjente lekeplass, Geoparken, denne torsdags formiddagen. Her klatrer elever på et titalls oransje blåser. Andre kryper inn i gigantiske oljerør eller løper mellom fargerike jernstenger. Installasjonene de boltrer seg i er bygd opp med elementer fra oljeindustrien, det hele designet som et fotavtrykk av formasjonen på Troll-feltet i Nordsjøen.

Da anlegget ble reist i forbindelse med kulturhovedstadsåret i 2008, var tanken at lekeplassen til 7,5 millioner kroner kun skulle være midlertidig. Norsk Oljemuseum ordnet den gangen finansieringen gjennom tilskudd fra Stavanger2008, Stavanger kommune og Equinor – og arkitektene Helen & Hard utformet parken slik at den skulle ha en levetid på maks fem år. Men anlegget ble fort en naturlig tumleplass for både store og små – og det har nå stått i over ti år.

LES OGSÅ: Hærverk i Geoparken – regningen kan komme på 60.000 kroner

Høye regninger

Det har i hatt sin pris. Årene det har vært i bruk har ført til økende utfordringer og kostnader for kommunen.

Til sammen brukte kommunen nærmere 250.000 kroner til materialer for reparasjon og utstyr i fjor. Da er ikke arbeidstid medregnet. Trampolinen mellom blåsene trenger hyppig reparasjon på grunn av mye bruk. Det har også vært problemer med lysanlegget. I tillegg til at lekeplassen bærer preg av slitasje, er den også et yndet sted for hærverk.  Bare i desember fikk kommunen en hærverksregning på 80.000 kroner. I mars  kom prisen på et annet hærverk på over 37.000 kroner.

Totalkostnadene for alle år anlegget har vært i drift, har ikke Park og vei tall på, men trolig er det snakk mellom 100.000 og 200.000 i reparasjoner og arbeidstimer hvert år.

– I tillegg har Park og vei en avtale med Kunstskolen i Rogaland om et graffitiprosjekt på Kjeringholmen. Dette koster oss kr. 75 000 per år. Disse kostnadene har også blitt betalt av den felles lekeplass kontoen til nå, skriver Felicitas Heimann, seksjonsleder for park, i en e-post til RA.

LES OGSÅ: Brann i Geoparken ved Oljemuseet

Lekeplasser på vent

Det er Park- og vei som har vedlikeholds- og reparasjonsansvaret for kommunens 300 lekeplasser. Med cirka 850.000 kroner i årlig vedlikeholdsbudsjett, er regnestykket enkelt: Pengene strekker ikke til.

– Geoparken har førsteprioritet. Det betyr at andre lekeplasser med behov for reparasjoner må vente, sier Sørensen. Han legger til at blåsene er svært populære når de er i orden.

– Derfor fortsetter vi å reparere tross høye kostnader.

Tidligere har Park og vei beregnet at det reelle behovet for utskifting og rehabilitering av lekeplassutstyr vil beløpe seg til rundt tre millioner kroner årlig. «Dette har ikke  latt seg finansiere, noe som betyr at etterslepet innen rehabilitering av lekeplasser har økt de siste årene», heter det i årsprogrammet til Park og vei for 2019.

Populære blåser

Sørensen er tydelig på at grep må tas for å få ned kostnadene med Geoparken.

– Det er blåsene som er mest utsatt for hærverk. I første omgang håper vi å få på plass blåser i et langt mer slitesterkt materiale enn vi har i dag, sier han.

De avventer nå beslutninger om hva som skal skje med Geoparken etter at den nye kommunedelplanen for sentrum er vedtatt. Den skal opp i kommunalstyret for byutvikling 31. januar, i kommunalutvalget 5. februar og i bystyret 11. februar.

Ser for seg vitenpark

Planen venter også Norsk oljemuseum på, som er Geoparkens nærmeste nabo. De  ønsker å være med på de langsiktige planene for videre utvikling av dette området, og ønsker å  oppgradere Geoparken til en vitenpark som kombinerer lek og læring, skrev Aftenbladet i sommer.

Oljemuseets direktør, Finn E. Krogh, startet da de første innledende møtene med Stavanger kommune. I løpet av første kvartal i år vil  han ta et nytt initiativ for å få ytterligere gang på prosessen, sier han til RA.

–  Geoparken i dag fungerer forbausende godt, selv om den bare skulle være en midlertidig installasjon. Men vi kan ikke la Geoparken stå som i dag i ti år til. Vårt ønske er at vi trekker ut det beste fra dagens anlegg og skaper noe nytt som er bedre og mer moderne, sier Krogh til RA.

LES OGSÅ: Første spadestikk for nytt museumsmagasin til 62,6 millioner kroner (RA+)

Direktør ved Norsk Oljemuseum, Finn E. Krogh sammen med park- og veisjef Torgeir Sørensen. Foto: Caroline T. Gilje

Slektsskap med museet

Det er ikke første gang museet lanserer ideen om en vitenpark. Geoparken var opprinnelig en del av prosjektet «Offshore Culture» som i 2007 ble kostnadsberegnet til 120 millioner kroner. Prislappen ble imidlertid for høy for kommunen, og planen ble skrotet. Oljemuseet tok et nytt initiativ i 2013, men dette stoppet opp på grunn av manglende ressurser og planleggingskapasitet.

Museet håper på større politiske velvilje denne gangen. Et framtidig prosjekt vil kunne komme opp i 50 til 100 millionersklassen, tror Krogh. Det er midler museet ikke har selv.

Temaet for parken ønsker han skal ha et slektsskap med museets tema, slik det er i dag.
 
– Vår visjon for dette området er at publikum, gjennom interaktive installasjoner, skal kunne lære helt grunnleggende ting om energi, teknologi, naturvitenskap og klima. Det må vel være en passende ambisjon for en by som ønsker å befeste sin posisjon som landets energihovedstad, sier Krogh.

LES OGSÅ: Ståle Mørch gir seg – Beverlys Øivind Ekeland tar over Dickens

Mer fra Dagsavisen