(F.v.) Frode Goa (Kant), Knut Bergesen (Harry Pepper), Aud Vikør (Reload), Bjørn Erik Sandvaag (Gaffel og Karaffel) og Kjetil Fevang (Brødrene Fevangs Barberstue) håper på klarsignal for å gjøre den nederste delen av Øvre Holmegate om til en levende gågate i sommer. Planene for sommergaten har vært klare en god stund, nå venter de bare på at søknaden deres endelig skal behandles. Foto: Kjersti Riiber

Går sammen for å skape liv på «Skyggesiden»

De står klar til å hive seg rundt hvis kommunen sier ja til bilfri sommer i gaten deres. Næringsdrivende i den nederste delen av Øvre Holmegate ønsker seg en levende gate.

Allerede i slutten av januar satte de seg ned for å skrive søknaden. Butikkeierne og restauratørene i den nederste delen av Øvre Holmegate ønsker det samme; en bilfri sommersesong som kan skape mer liv i en ellers stille gate. Det har snart drøyd et halvt år, men nå skal endelig saken deres behandles. Får de gjennomslag, åpner det for at restaurantene kan servere mat utendørs, Frode Goa hos Kant kan ta med klærne ut på gaten og Brødrene Fevangs Barberstue kan gi deg sommerklipp i solen. For det er gløtt av sol – også i gaten som kalles «Skyggesiden».

LES OGSÅ: Ber om drahjelp i Sommervågen

– Bilfritt året rundt

– Vi har snakket om det lenge, at det burde bli gågate her. Egentlig burde det være stengt for trafikk året rundt, sier Aud Vikør, kreativ leder hos reklamebyrået Reload og får følge av Kjetil Fevang, innehaver av Brødrene Fevangs Barberstue.

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal få til noe her. Dette er en av de få gatene i byen hvor det absolutt ikke er behov for gjennomkjøring, sier han.

Derfor har de drøye ti næringsdrivende i gaten lagt planer som om de får et ja til sommerstenging. Blant annet har Brødrene Fevang planer om et samarbeid med grillkongen Craig Whitson, et såkalt Barberque.

LES OGSÅ: Du bestemmer hva som skal skje i Sommervågen

– Vi skal fylle gaten med kjekke ting, og se om det bidrar til å trekke folk hit. Denne gaten er helt død på hverdagene. Nå har vi alle muligheten til å bli mer synlige, sier Bjørn Erik Sandvaag, daglig leder ved Gaffel og Karaffel.

Kun lokale næringsdrivende

Gjengen i Øvre Holmegate mener de har mye å tilføre. De er ikke redd for å gå naboen Fargegata eller Vågen i næringen. Snarere mener de at blir et tilskudd til dem.

LES OGSÅ: Vågen stenges fire somre

– Her er det kun lokale næringsdrivende – ingen kjeder, bare unike aktører. Vi vil skape noe litt mer «classy» enn det de andre uteserveringene tilbyr, men samtidig skal vi holde det uformelt, sier Knut Bergesen, daglig leder ved Harry Pepper.

Et lite hjertesukk har han likevel.

– Det er litt paradoksalt at vi må vente så lenge på et klarsignal, når det allerede er vedtatt at denne gaten etter hvert skal bli en gågate. Man blir litt matt – er det ikke lokale næringsdrivende kommunen vil satse på? avslutter Bergesen.

Behandles neste uke

Saken om stengingen av Vågen måtte avklares før saken om bilfritt i Øvre Holmegate kunne behandles. Det er forklaringen fra direktør for bymiljø og utbygging, Leidulf Skjørestad, på hvorfor saksbehandlingen har tatt såpass lang tid.

LES OGSÅ: Du bestemmer om Vågen skal stenges

– Denne saken har ligget på vent til Sommervågen fikk sin politiske avklaring. Brukerundersøkelsen om Sommervågen måtte bli klar før vi kunne ta stilling til denne søknaden, sier Skjørestad og legger til at saken om bilfritt i Øvre Holmegate behandles i kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) tirsdag 14. juni.

– Da kan også de folkevalgte få ta stilling. Vi har fått mange spørsmål fra politikerne om denne saken. Administrasjonen forslår at vi gjør et forsøk på stenging denne sommeren, så ser vi hvordan det fungerer, sier Skjørestad.

LES OGSÅ: Handelsstanden håper de slipper sommerstenging av Vågen