Slik blir det: Bjergsted Trio er navnet på Base Propertys nye boligprosjekt. De tre boligblokkene med til sammen 31 leiligheter skal bygges på tomten som før huset Gunnar Løviks Brusfabrikk. Fabrikken rives i mars. llustrasjon: Alliance Arkitekter

Gammel brusfabrikk blir grønne leiligheter

Gunnar Løviks Brusfabrikk var historie i 1989. 30 år etter skal tomten huse det utbygger mener er byens grønneste boligprosjekt.

Bjergsted Trio er navnet på det nye boligprosjektet til Alfred Ydstebøs Base Property. I Tanangergata 10, som til nå har vært kjent som adressen til Gunnar Løviks Brusfabrikk, kommer tre nye boligblokker med til sammen 31 leiligheter. Rivingen av fabrikklokalene starter etter planen i mars, og det hele er planlagt ferdigstilt i løpet av 2018.

LES OGSÅ: Smedvig-arving kjøpte Hotel Alstor

– Mange boligprosjekter er nettopp det – kun boligprosjekter uten noen tanker rundt. Vi har sett hva som mangler, hva folk etterspør, sier Espen Eide, daglig leder og eiendomsmegler i Eie Stavanger.

Grønt, grønt, grønt

Og hva vil folk ha? Ifølge Eide reklamerer mange prosjekter med sin grønne profil, men når det kommer til stykket, er kanskje ikke kjøperne så opptatt av energiklasse likevel.

LES OGSÅ: I kamp for parken i Lervigsbukta

– Vi selger leiligheter med energiklasse B, men i tillegg gjør vi det visuelt mye grønnere enn andre prosjekter. Beplantning både på bakkeplan og på takterrassene blir en stor del av prosjektet, sier han.

En annen grønn faktor er at alle parkeringsplasser (til bil og sykkel) får ladepunkt. Eide tror det er litt av grunnen til god respons før salgsstart 3. oktober.

– Det har vært uvanlig stor interesse, men vi er likevel spente før salgsstart, sier Eide.

Detaljreguleringen ble godkjent i bystyret 5. september.

Brushistorie

– Man venter alltid noen kontroverser, men vi har kun fått positive tilbakemeldinger både fra administrasjonen og politikerne, sier prosjektleder Odd-Are Njå i Base Property.

LES OGSÅ: Nei til Kannik-prosjekt

I likhet med store deler av den voksne befolkningen i Stavanger, husker han godt brusen som ble laget i Tanangergata.

– Solex, Isi Cola og pærebrus fra Løviks er kjent for mange. Jeg har snakket en del med Gunnar Løvik underveis og han er veldig fornøyd med prosjektet, sier Njå.

Logoen til brusfabrikken har for øvrig blitt integrert i logoen til boligprosjektet.

LES OGSÅ: – Bygg byer, ikke bomaskiner

Selger grønt bokollektiv

Litt mindre bolig, litt større fellesarealer. Bokollektivet i Vindmøllebakken ligger ute til salg nå.

Prosjektet omtales som Stavangers første bærekraftige bofellesskap. De 40 leilighetene i Vindmøllebakken bygger på Gaining by Sharing, en modell utviklet av blant annet entreprenør Kruse Smith og arkitekt Helen & Hard. 
«Modellen bygger på deling, ikke bare av miljøhensyn, men også sosialt, arkitektonisk og menneskelig,» står det på prosjektets hjemmeside.

Alle som bor i Vindmøllebakken har en privat leilighet med kjøkken, stue, bad og soverom. Det som skiller dette fra mer tradisjonelle boformer, er at den private delen av boligen er litt mindre enn vanlig. Til gjengjeld får du tilgang på ulike fellesarealer.

Salgsstart av byggetrinn 1 var torsdag.

LES OGSÅ: Slik blir nye Hermetikken