Eivind Ovedal (30) og Hans Arne Haga (33) er blant de ti spillerne over 30 år i de lokale klubbene i våre to 3.-divisjonspuljer som fortsatt finner tid til å spille fotball. Foto: Pål Karstensen.

«Gamlingene» forsvinner fra 3.divisjon

3.-divisjonsspillerne blir stadig yngre, og det er nå ikke mer enn ti spillere i de lokale klubbene som er over 30 år. En stadig tøffere divisjon kombinert med en økt ungdomssatsing får «skylda» for foryngelsen.

Følg RA Sporten på Facebook!

RA har sjekket alderen på troppene i de lokale 3.-divisjonslagene i vårt nedslagsfelt. I Lura, Hinna, Riska, Randaberg, Vardeneset, Brodd og Madla er det nå til sammen bare ti spillere over 30 år som er med daglig.

– Vi er heldige som har en trener som gir oss en del friheter. Vi får lov til å stå over treninger for å være med familien. Så lenge vi gjør en god nok jobb med egentreningen, blir det akseptert, og med kone og to unger er det en viktig grunn for at jeg kan være med, sier Hinnas Eivind Ovedal.

LES OGSÅ: Nedrykksthriller i 3.divisjon

– Krever mer av spillerne

Han er en av tre spillere i klubben over 30 år, og med det er Hinna den klubben med flest lokale spillere over 30 år.

– Nivået blir stadig høyere og høyere, og det krever mer for å være med. Det er gøy å spille fotball, men ikke så gøy å halse etter. Så hvis du ikke har tid til å trene så mye er det kanskje enklere å slutte eller trappe ned, sier daglig leder Hans Arne Haga.

I Randaberg har de merket at alderssammensettingen på troppene bare synker og synker.

– Tidligere var det sånn at en gjerne spilte til en var godt oppe i 30-årene, men det ser vi ikke lenger. Både i vår klubb og generelt i divisjonen synes jeg vi ser en klar endring, sier RIL-trener Erik Fuglestad.

LES OGSÅ: Randaberg holder liv i drømmen om ny kontrakt

En god miks er nøkkelen

Han tror grunnen er en kombinasjon mellom at divisjonen stadig krever mer av spillerne, noe som gjør det vanskeligere å få til jo eldre du blir.

– Det å spille i 3. divisjon krever en del mer enn det gjerne gjorde før, da alle lagene er godt trent og godt organisert. Da hjelper det ikke å møte opp på trening sånn annenhver dag eller når det måtte passe. For å være konkurransedyktig må du trene mye, og kombinert med familie og jobb ser jeg at det kan være en stor utfordring, sier han.

Det er daglig leder i Lura, Tore Buchholdt Espedal, enig i.

– Når du blir eldre må du ofte prioritere annerledes. Derfor ser jeg som spiller i 7. divisjon at det stadig dukker opp spillere som kunne spilt i tredje, men som har valgt å trappe ned fordi de ikke finner tid, sier han.

LES OGSÅ: Lura i kanonform – elleve uten tap

– Ingenting er bedre enn å slå unggutta

I Lura har de to spillere over 30 år som spiller mer eller mindre fast, pluss noen trenere som er med i treningsgruppen.

– I Lura jobber vi for å få fram unge spillere fra egen stall kombinert med unge utenfra. Vi tror at veien å gå er å bygge et lag med noen rutinerte spillere, sammen med noen mer unge og sultne spillere, sier han.

Den samme tankegangen har de i Madla, som nylig sikret plassen i sin pulje. Der er Jakop Storhaug eneste mann over 30. Som kaptein er han fornøyd med å lede et ungt lag og gi av sin rutine.

– Jeg er stolt over å få tilliten til å lede den herlige gjengen vi har her. Fotballen gjør meg lykkelig hver dag, og ingenting er bedre enn å komme på trening og slå ungguttene, sier han.

LES OGSÅ: Madla sikret plassen – går for puljeseieren

– En positiv utvikling

Det å satse ungt er også en bevisst satsing for Riska-trener Simen Egeland.

– Vi ønsker å satse på ungdommen i klubben framfor aktivt å hente spillere rundt forbi. Jeg har et inntrykk av at divisjonen stadig blir yngre og yngre, og at mange lag satser ungt og tenker talentutvikling. Det synes jeg er en positiv utvikling, sier treneren.

Torsdag kveld spiller Brodd hjemmekamp mot Ålgård på Midjord, en kamp som kan vise seg å bli meget viktig med tanke på hvorvidt laget beholder plassen i divisjonen eller ikke. Ingen av Brodd-spillerne er over 30 år, men trener Kristian Sørli tror ikke den manglende erfaringen blir utslagsgivende.

– Vi gleder oss til å spille i en så viktig kamp, og er klare for å gi Ålgård en skikkelig kamp om seieren, forteller Brodd-trener Kristian Sørli.

LES OGSÅ: – Vi må jobbe med hodene våre

Sørli fornøyd med balansen i troppen

Blant hans grønnkledde menn er det ingen som har passert 30 år, og Muhammed Akar er den som kommer nærmest. Han fyller 30 i november.

– Jeg er fornøyd med sammensettingen av troppen min, også når det kommer til rutine. Jeg har en spillergruppe som er veldig lærevillig, og som ser, snakker og diskuterer fotball veldig mye. Selv om mange er unge fotballspillere blir de bare bedre og bedre taktisk, sier han.

Tre kamper før slutt ligger Brodd foreløpig på sikker plass i 3.divisjon avdeling seks, men bare plassen over Bryne 2 på den utsatte femteplassen. Ned til Bryne 2 er det ikke mer enn ett skarve poeng, og poenget bak der igjen følger Haugesund 2. Brodd har igjen Sandnes Ulf 2 og møter Vardeneset i det som kan bli et heidundrandes lokaloppgjør hjemme på Midjord for å beholde plassen i divisjonen i siste serierunde 22.oktober

LES OGSÅ: Brodd i den syvende himmel