Stavanger

G@d jul og appy nytt år

På Twitter kommuniseres det gjerne mellom fester, gjerne uten at tvitreren innser sin egen dårskap.

Vi er alle en del av den samme digitalskapen. På fester skal Facebook-statuser oppdateres for å fortelle de tusener som ikke var på festen, om hva de går glipp av. På Twitter kommuniseres det gjerne mellom fester, gjerne uten at tvitreren innser sin egen dårskap. For ser det ikke skrekkelig dumt ut å gå på fest, det vil si være sosial med andre mennesker, mens en sitter med nesen i smarttelefonen for å fortelle alle som ikke er til stede hvor festlig en har det?

Apples iPhone ble lansert sommeren 2007, og i nyere tid er det knapt kommet andre oppfinnelser som har betydd så mye for menneskers sosiale liv. Smarttelefonen inneholder apper for bank, musikk, aviser, radio, TV, film, Burger King (du betaler med én gang og slipper å stå i kø), koketid for egg og noen millioner andre nødvendigheter. Den smarte dingsen fra Apple, Samsung, HTC, Blackberry og alle de andre er blitt det moderne menneskets substitutt for sosialt liv. Det går sikkert an å koble seg fra analoge mennesker av kjøtt og blod, for heller å beholde kontakten digitalt. Da kan vi få Facebook-virkeligheten, der livet går ut å framstille seg selv på en evig opptur av trening, reiser og cupcakes.

I år seks etter iPhone-lanseringen kommer advarslene. Terapeuter og andre eksperter på familieforhold peker på det åpenbare, nemlig at barna våre ikke blir sett fordi vi foreldre lever stadig flere timer av livene våre tettere på telefoner og brett enn våre egne avkom. Ekspertisens råd er enkle og basert på såkalt sunn fornuft. Barn må sees, samvær krever tilstedeværelse her og nå - og ikke bare på Facebook.

2014 blir kanskje året der moderne mennesker for fullt gir seg selv smarttelefonrestriksjoner. I USA - hvor ellers - er det allerede blitt en trend å legge telefonen med ansiktet ned når venner er ute og spiser sammen. Den første som snur telefonen sin må ta regningen for hele måltidet. En annen smart trend i næringslivet er å samle inn telefonene før møter begynner. I noen sammenhenger, i regjeringsapparatet og i en del bedrifter, er det sikkerhetsmotivert å samle inn smarttelefonene. I bedrifter uten fullt så mange hemmeligheter kan telefoninnsamlingen bidra til at møtedeltakerne faktisk deltar på møtene med hele seg, og ikke bare multitasker mellom denne virkeligheten og den som en eller annen app kan ta oss over til.

Jul er nostalgi og forventning om lukt av juletrær, dadler, stearin mens vi blar i julehefter og ser «Grevinnen og hovmesteren» og «Tre nøtter til Askepott» for hvem vet hvilken gang. Kan analog julefeiring la seg kombinere med den appstyrte? I hus med tenåringer til stede kan konfliktnivået stige faretruende hvis det nedlegges digitalt forbud. Terapeutene anbefaler som de alltid gjør å snakke ut om tingene, men denne gangen kan det være at de har rett. Gode brettspill med mange deltakere av kjøtt og blod kan være mye morsommere enn «Call of Duty» og den slags.

Mer fra Dagsavisen