Nyheter

Fylkesordføreren ser nordover

Ikke lenge etter at kommunene er ferdige med sin naboprat, er det fylkenes tur. Rogaland fylkeskommune ser nordover til Hordaland og Sogn og Fjordane.

Første forhandlingsrunde med våre to nabofylker i nord var på torsdag og fredag. Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF), varaordfører Marianne Chesak (Ap), en representant fra den politiske opposisjonen og en ansattrepresentant har sittet sammen med delegasjonene fra Hordaland og Sogn og Fjordane for å se nærmere på hvordan en ny vestlandsregion kan bli.

LES OGSÅ: Renteøkning kan velte fylkesøkonomien

Partene skal møtes til ytterligere to forhandlingsrunder i september før intensjonsavtalen skal behandles politisk hos de tre fylkestingene i oktober.

– Krevende

– Vi er godt i gang og det er en god tone i forhandlingene, men det er selvsagt også krevende. Vi er tre selvstendige fylkeskommuner med ulike utfordringer og forventninger, sier fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) til RA.
Sogn og Fjordane skiller seg fra sine to naboer i sør ved at de har mer spredt befolkning, ingen store byer og andre samferdselsutfordringer.

LES OGSÅ: Fylkesordførerne i god dialog om Vestlandsregion

– Det er jo nettopp slike ting vi bruker tid på å diskutere – likheter og ulikheter. Det er en helt annen infrastruktur i Sogn og Fjordane enn i Rogaland og Hordaland, noe som gjør det ekstra viktig å finne løsninger som passer for alle, sier Tengesdal til RA.

Flere oppgaver

Med ett stort vestlandsfylke i stedet for tre, er det naturlig å tenke at ansatte kan bli overflødige.

LES OGSÅ: – Dere trenger ikke Vestlandet

– Vårt utgangspunkt er at vi skal klare å unngå det. Vi tror heller at flere oppgaver vil bli overført fra statlig til regionalt nivå, og vi har også forventninger om at statlige arbeidsplasser flyttes til regionene, sier fylkesordføreren.

En nytt vestlandsfylke blir tidligst en realitet 1. januar 2019. Innen den tid vil det bli opprettet en såkalt fellesnemnd som skal forberede overgangen mellom dagens fylker og et nytt.

– Vi har ikke sett på den politiske organiseringen ennå. Det blir tema i de neste forhandlingene, forklarer Tengesdal.

Om man ikke skulle komme til enighet om en vestlandsregion, er også Agder-fylkene et alternativ.

– Vi har ikke lagt et tilsvarende løp med Agder-fylkene ennå, men fylkestingets vedtak legger opp til innledende samtaler også med dem, avslutter Solveig Ege Tengesdal.

Møre og Romsdal ønsket ikke å delta i forhandlingene om en ny vestlandsregion.

Mer fra Dagsavisen