Full kontroll i VM-åpningen

Sander Sagosen styrte de norske håndballgutta til en pigg VM-premiere med 34-24 over Tunisia fredag. Norges medaljeambisjoner er styrket. Stjerneskuddet Alexander Blonz fra Viking fikk også sin mesterskapsdebut på tampen, mens fingeren til Gøran Johannessen tålte påkjenningen.

NTB-Espen Hartvig

Landslagssjef Christian Berge kjørte toppet mannskap fra start. Med var også Christian O'Sullivan. Han ble operert i kneet for en måned siden. Det var en stund uklart om han ville rekke VM.

Tunisia er regjerende afrikamester, og det betyr at det er snakk om et godt lag også i VM-sammenheng.

Det var jevnt i ti-tolv minutter. Så gikk Norge fra ganske realt til 11-6 og 12-7. Det rykket klarte ikke Tunisia å utligne.

Dermed ble det en solid norsk VM-åpning der mange spillere fikk gode opplevelser. Uttellingen på skuddene var skyhøy (78 prosent) før pause.

Magnus Jøndal holdt show av ypperste verdensklasse ute på venstrekanten og scoret på bestilling. Det ble seks mål på seks skudd i 1. omgang.

Han stoppet på ni scoringer og ble kåret til banens bestemann.

– Magnus Jøndal er jo en outstanding spiller og sikker som banken. Han er rett og slett rågod, sier Sander Sagosen til NTB.

– Han er slik på hver trening. Det er bare å spille ballen ut der. Så kan jeg snu ryggen til og vet at ballen ligger i mål.

Bra

Keeper Torbjørn Bergerud fikk absolutt nok redninger til at han kan gå videre i VM uten uro.

Norge har likevel ting å jobbe med. Det ble litt for mange unødvendige feil i perioder. O'Sullivan og Gøran Johannessen var forståelig nok litt rustne etter skadeavbrekk fra kamper i flere uker.

I forsvar satt ikke samhandlingen alltid som den skulle. Det var unødvendig av Norge å slippe Tunisia helt opp på 20-23 og 21-24.

Så tok Sagosen og Bjarte Myrhol grep. Etter noen få minutter sto det 29-22. Til sist ble seiersmarginen tosifret.

Helt på tampen fikk også Vikings Alexander Blonz spilletid.

Ny kamp lørdag

Den norske troppen har i oppkjøringen vært offensiv og snakket om VM-gull. Åpningskampen ga flere gode svar, men Norge må være helt på topp torsdag neste uke. Da går gruppefinalen mot Danmark.

Da vil det være nesten 15.000 tilskuere i Boxen-arenaen. Fredag kom det vel 8000 til hallen i Herning.

Lørdag er Saudi-Arabia motstander i en kamp der de norske gutta blir kjempefavoritter.

Norges videre program i gruppespillet: Østerrike (mandag), Chile (tirsdag) og Danmark (torsdag).

Fakta:
Håndball-VM menn gruppe C i Herning fredag:
Tunisia – Norge 24-34 (13-18)
Boxen, Ca. 8000 tilskuere
Norge: Torbjørn Bergerud, Espen Christensen – Sander Sagosen 6, Bjarte Myrhol 6, Petter Øverby, Magnus Jøndal 9, Kristian Bjørnsen 3, Magnus Gullerud 1, Gøran Johannessen 3, Christian O'Sullivan 2, Eivind Tangen 3, Harald Reinkind 1, Kevin Gulliksen, Alexander Blonz, Magnus Abelvik Rød, Espen Lie Hansen.
Toppscorer Tunisia: Jihed Jaballah 5.
Dommere: Boris Milosevic og Matija Gubica, Kroatia.
Utvisninger: Tunisia 5 x 2 min., Norge 5 x 2 min.
Norge møter Saudi-Arabia lørdag.