Sigrid (5 og et halvt) på kjelken til høyre og Leo (3) og Elia (6) suser ned akebakken på nordsiden av Vålandstårnet. I fjor vinter glimret snøen med sitt fravær, derfor var det mange som hadde tatt fram kjelker og akebrett søndag – til tross for minimalt med snø. Skal vi tro værvarselet, kan det bli mer aking denne uken. Foto: Kjersti Riiber

Full fart i akebakken

Man trenger ikke mer enn noen millimeter snø før akeføret er der. Over hele Stavanger kom vinterutstyret fram fra boder og garasjer søndag.

Ikke så rart kanskje, siden vintersesongen 2014/2015 ikke bød på noe snø i Stavanger. Vi må tilbake til desember 2013 for det siste skikkelige snøfallet, og da lå snøen bare én dag.

 Med en overhengende fare for at snøgleden blir kortvarig, var det mange som tok turen ut i går. Etienne Reding og barna Elia (6) og Leo (3) var blant familiene som benyttet ettermiddagen til noen runder med rattkjelken.

– Vi ble ganske overrasket over å våkne opp til snø i dag. Det måtte vi utnytte, sier far Etienne og sender sønn og datter utfor bakken. Nabojenta Sigrid (5 og et halvt) får også en dytt.

– Nok til aking

Når RAs utsendte drister seg til å spørre om det går an å ake på så lite snø, får hun et oppgitt sukk og himling med øynene tilbake.

– Ja, så klart! sier Sigrid før hun skynder seg opp bakken – og er klar for en ny runde.

Snøfallet gjorde sitt til at premieren for søndagskafeen i nye Vålandstårnet ble ekstra folksom. I 14-tiden var de allerede begynt å gå tomme for varer i kafeen.

– Jeg tror vi har hatt 500 innom så langt i dag, det er helt  fantastisk, sier Lisbeth Skibenes ved K46 i ungdom- og fritidsavdelingen i Stavanger kommune. De skal drive kafeen annenhver søndag. De resterende søndagene leies kafedriften ut til lag og foreninger.

Blir snøen liggende?

Vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet sier det er håp om at snøen kan bli liggende.

– Det er ventet plussgrader på mandag, men så kaldere igjen fra tirsdag. Bakken er uansett kald, så det hvite kan bli liggende, sier Fagerlid.

Etter plussgradene mandag er det ventet kaldere vær i hvert fall fram til helgen.

– Det blir mest blå temperaturer framover. Vi venter fralandsvind, og det blir relativt tørt. Det blir vintervær i Stavanger.